HC Energie Karlovy Vary

Z Kladna bez bodů, k remíze scházely jen tři minuty

Kladno - Energie 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)
Dvakrát dokázala Energie stáhnout těsný náskok kladenského Rabatu, jenže na trefu Martina Procházky z 57. minuty už odpověď nenašla. Do utkání vstoupili domácí rázně a už na začátku druhé minuty vedli. Jenže po pár vteřinách bleskově vyrovnával Lukáš Pech. Podobný scénář měla i druhá třetina, v jejímž závěru srovnával v přesilovce Michal Dobroň. Když už se zdálo, že se týmy o body podělí, zaúřadovala legendární dvojice P+P...
O2 extraliga, 46. kolo, ne 28.1.2007
Kladno
Karlovy Vary
3:2
1:1, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 2. Bílek (Pavlas), 28. M. Havel (Gardoň), 57. Martin Procházka (Patera) - 2. Pech, 37. Dobroň (Řezníček). Rozhodčí: Rejthar - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. Diváci: 2945.
Kladno: Orct - Ševc, Evan, Pavlas, M. Štěpánek, Zeman, Hájek - Bělohlav, Patera, Martin Procházka - Bílek, Gardoň, Kuchler - M. Havel, Kalla, Hluchý - Rudovský, Čurilla, Diviš
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Straka, Skladaný - Pech, Chrenko, Milan Procházka

Komentář k utkání

Velice důležité utkání na kladenském ledě začalo bleskovou výměnou názorů. Hned po 65 vteřinách vyrazil Sáblík Pavlasovu obratnou střelu z otočky pouze k číhajícímu Bílkovi, pro nějž nebylo problémem doklepnout do sítě. Jako správní pistolníci se ale téměř okamžitě projevili i energetici. Nejrychleji měl ruku na spoušti z levého kruhu pálící Lukáš Pech.

Konfrontace ze druhé minutu už ale další pokračování neměla, přesto se více zapotil domácí brankář Orct. Jeho protějšek v bílozeleném dresu musel pouze hasit nebezpečí před dojíždějícím Gardoněm, před rodící se příležitostí Patery jej zachránila Procházkova skákající příhra a skutečné potíže měl Sáblík snad jen s Kallovou dělovkou z mezikruží.

Energetikům k alespoň optickému tlaku pomohly dvě přesilovky. V nich byl nebezpečný především od modré dvakrát napřahující Hanzlík a také Chrenko, jehož dorážka skončila na boční síťce. Už v plném počtu si odvážně počínal Dvořák, jehož příklep z otočky vyrazil Orct nataženým betonem.

Druhá třetina začala podobně divoce jako ta první, tentokrát ovšem dominovali gólmani. Lépe řečeno, především ten karlovarský. Sáblík řešil výbornými zákroky přesilovkové nebezpečí z holí Patery a Bělohlava a skvěle si počínal i proti tutovce dorážejícího Bílka. Zastaven byl v poslední chvíli rovněž Diviš, dvojice Patera, Procházka si na varské hrázi také vylámala zuby.

Až 28. minuta přinesla asi zaslouženou změnu skóre. V přesilovce zamířil kousek za modrou Havel a našel skulinku v Sáblíkově postoji. A Energii mohlo být ještě hůře, když v rozmezí několika minut usedli na trestnou lavici hned tři její hráči. Jenže pověstná kladenská přesilovková kombinace tentokrát zaskřípala, Patera dokonce minul skoro úplně prázdnou branku.

A rázem se situace otočila, převahu dvou mužů získali Západočeši. Téměř celé dvě minuty vylepšené výhody mačkali svého soupeře v obranném pásmu, ale finální střela či přihrávka chyběla. Vše vzal do svých rukou v posledních vteřinách přesilovky Michal Dobroň, jehož dělovka z prostoru mezi kruhy nedala Orctovi žádnou šancí k úspěšnému zásahu.

Vyrovnaný, napínavý a poměrně kvalitní hokej nepřibrzdila ani druhá pauza. Chvíli po návratu z šaten nesedl puk při střele Ustrnulovi, vzniklého zmatku ale nedokázal využít Milan Procházka. Pouze brankovištěm proskákal kotouč také z hole nositele slavného jména v kladenském dresu. Pozadu nezůstal ani Patera, který vyslal do nadějné pozici Bělohlava, ten ideální okamžik prováhal a střílel už z velkého úhlu.

O tom, že ani dnes nebudou Karlovy Vary tím šťastným celkem, hodně napověděla 52. minuta. Kumstátova rána pouze orazítkovala horní tyčku, což posléze potvrdil i pomocník rozhodčího u videa. Aktivita buldoků se s přibližujícím se koncem mírně stupňovala, Pavlas, Bílek ani Bělohlav si ovšem na Sáblíka nepřišli.

Rozhodnutí přinesla až 57. minuta. Po trochu sporném zákroku zůstal na zemi ležet jeden z karlovarských obránců, čehož Ševc ještě tvrdou ranou nevyužil. Patera byl ale dostatečně obratný, aby u zadního mantinelu zkrotil puk a následně jej nabídl vyčkávajícímu Martinu Procházkovi. Pohotová střela proklouzla brankáři mezi betony.

Odhodlání Karlovarských v posledních dvou minutách ještě zvýraznila přesilovka po vyloučení Pavlase. Blízko vyrovnání stál Skuhravý, který pálil do odkryté branky. Orct se však s betonem přiřítil včas a připsal si rozhodující zákrok večera. Na kladenském vítězství už nezměnila nic ani závěrečná Řezníčkova rána.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller (Kladno): "Bylo to důležité utkání. Nám se od začátku moc nedařilo v útoku, ani nám nešly přesilovky. Nakonec jsme utkání zvládli a bylo to vydřené vítězství. Hodně nám to pomohlo a věříme, že v dalších dvou zápasech do reprezentační přestávky budeme bodovat."

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Bylo to vyrovnané utkání. Vzhledem k jeho důležitosti bylo trošku opatrnější, ale za stavu 2:2 to bylo pořád otevřené na obě strany. Nastřelili jsme tyčku a měli jsme nějaké šance, kdy jsme mohli zápas zlomit ve svůj prospěch. Bohužel se tak nestalo a v závěru jsme chybou v našem obranném pásmu o body přišli."