HC Energie Karlovy Vary

Neproměněná penalta utopila naděje energetiků

HC Moeller Pardubice - HC Energie 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)
P a r d u b i c e - Až v závěrečné desetiminutovce ztratili energetici naději na bodový zisk z Pardubic. Rychlý nástup domácích zchladil v úvodu druhé třetiny přesnou tečí v přesilovce Michal Dvořák a pak již dlouho dominovali oba brankáři. Prolomit stále nepříznivý stav 1:2 mohli Karlovarští ve třetí části při dlouhé dvojnásobné přesilovce a posléze i při trestném střílení. Západočestí kanonýři se ovšem v početní výhodě neprosadili a neujal se ani forhendový blafák penaltového exekutora Řezníčka. Závěr si Moeller usnadnil trefou kanonýra Sýkory z 54. minuty, jehož v závěru ještě napodobil Andrašovský.
O2 extraliga, 8. kolo, ne 24.9.2006, Duhová aréna
Pardubice
Karlovy Vary
4:1
2:0, 0:1, 2:0
Branky a nahrávky: 5. Ondřej (Novotný), 13. Hlinka (Sýkora), 54. Sýkora (Novotný) - 24. Dvořák (Němec). Rozhodčí: Smeták - Bláha, Pouzar. Vyloučení: 14:16. Využití: 2:1. Diváci: 8027. Střely na branku: 36:31. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.
Pardubice: Lašák - Linhart, Havíř, Novotný, Snopek, Koma, Čáslava, M. Šeda - P. Sýkora, M. Hlinka, Rolinek - Ondřej, Blažek, Andrašovský - Čaloun, Koukal, Kolář - Starý, Tvrdík
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Němec, Řezníček, Mudroch, Duben, Kloz, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Balázs - Dvořák, Kraft, Skladaný - Machulda, Milan Procházka, Košťál - Borovanský, Pech, Tvrdek

Komentář k utkání

Stejně jako ve včerejší dohrávce vlétly Pardubice do zápasu s obrovskou chutí a po hrubce Mudrocha pelášil Sýkora už po 30 vteřinách hry sám na Mensatora. Zkusil střelu zápěstím, ta však k nevoli domácího publika rozezněla pouze spojnici břevna a tyče. Hosté se nenechali rozhodit a kontrovali průnikem Milana Procházky, jehož pokus zlikvidoval Lašák lapačkou.

Hned první přesilová hra zápasu měnila skóre. Provinění Dubna potrestala strojová kombinace Moelleru, na jejímž konci vymetl Ondřej levý růžek branky Mensatora – 1:0. Početní výhodu měla vzápětí k dispozici Energie. Machulda narýsoval křížnou přihrávku brankovištěm, ale zakončujícího Pecha vychytal na brankové čáře skvělý Lašák.

Na počátku deváté minuty přesprintoval Tvrdek Snopka a pardubickému bekovi nezbylo než zezadu karlovarského křídelníka poslat k ledu. K překvapení všech sudí Smeták udělil pouze dvě trestné minuty, namísto trestného střílení. Hosté s přesilovkou užitečně nenaložili a po úniku Koláře museli být naopak rádi, že drží kontakt. O ten jej záhy připravila akce rychlíka Sýkory, jenž prolétl celým hřištěm, navázal na sebe tři protihráče a vtipnou zadovkou zpoza branky našel před brankou kapitána Hlinku – 2:0. Závěr třetiny rozmělnila celá řada vyloučení, zejména pak dvojitý menší trest pro Čalouna, který k hákování přidal ještě sekyru a nafasoval po zásluze 4 trestné minuty.

Druhou část utkání otevřela nebezpečná rána nestárnoucího Řezníčka od modré čáry, potom se ale v pardubické ČEZ Areně začaly dít věci. Dva fauly Energie v rozmezí necelé minuty znamenaly celých 68 vteřin přesilové hry 5 na 3. Hned po vhazování se Karlovarští i ve třech vydali na zteč a Pardubice se stihly dokonale vyfaulovat. Po zákrocích Rolinka a Havíře bylo rázem po výhodě. A co víc, po návratu prvního hráče Varů do hry se dostal k dorážce Němcovy střely Dvořák a Lašák byl bezmocný – 2:1.

Hosty branka povzbudila a před pardubickou svatyní začalo být hodně živo. Po gólu volala zejména šance Košťála, jehož střelu Lašák bravurně zlikvidoval. Na druhé straně se prezentovalo ukázkovou akcí duo Kolář-Koukal, taktéž bez brankového efektu.

Následující minuty přinesly sérii přesilovek ve prospěch domácího celku, jenže Tvrdíkův švih vytěsnil Mensator lapačkou, Koukalovu střelu z otočky betonem a proti nájezdu Koláře zasahovat ani nemusel – pardubickému útočníkovi se puk v rozhodujícím momentu zapletl mezi brusle. A tak to byli znovu hostující hráči, kteří byli blizoučko gólové radosti. Po jednom z brejků našel Procházka Kumstáta, jehož pokus jen s námahou vytlačil Lašák ramenem nad břevno.

Třetí dějství zahájila téměř dvouminutová početní výhoda Karlových Varů v poměru 5 na 3. Jak k ní došlo? Nejprve vcelku jasně hákoval Koma, po následném vhazování ale vyhazoval puk příklepem ze třetiny Linhart a ke slovu se dostala nová pravidla. Kotouč zastavila totiž ochranná síť za Lašákovou brankou a sudí Smeták domácího beka nekompromisně poslal za katr. Pardubičtí bohatýři srdnatým výkonem těsné vedení uhájili a dokonce nepustili hostující hráče do žádné vyložené šance.

Trestoměřiči nestačili ani otevírat vrátka, jak rychle se lavice hanby znovu plnila. Pardubičtí totiž záhy hráli přesilovou hru 4 proti 3, jenže si nechali upláchnout Kumstáta a po sekyře Čáslavy to již tentokrát trestné střílení bylo! K jeho provedení se postavil tradiční exekutor Řezníček, zkusil si Lašáka rozhýbat, ale forhendovým blafákem si na domácí brankářské jedničce vylámal zuby.

Utkání v těchto momentech gradovalo a také diváci se dostali do varu. Pardubice se snažily o aktivní hru, ale hosté se stále častěji dostávali do nebezpečných nájezdů. Po dalším z nich musel v nouzi faulovat Linhart a bylo z toho znovu horko před Lašákem. Zblízka zahrozil Kraft, svůj pokus pod horní tyčku ale nezamířil přesně. Stejný hráč poté ale Energii oslabil zbytečným faulem a když pocítil nový výklad pravidel po vyhození puku i Ustrnul, byla tu minuta přesilové hry o dva muže. Rychlou kombinaci Moelleru ukončil tvrdý příklep hráče víkendu Petra Sýkory, jenž po ledě propálil Mensatora – 3:1.

Samotný závěr se již nesl plně v režii domácího celku, který třetí branka uklidnila. Výborného Mensatora navíc dvě minuty před koncem překonal nádhernou střelou odraženou od spojnice svým premiérovým gólem v dresu Moelleru Dušan Andrašovský.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha (Pardubice): "Karlovy Vary hrály dneska výborně. My jsme jim nabídli spoustu šancí, ale musím pochválit naše mužstvo, že po tak náročném programu, který jsme měli, plnilo všechny pokyny a šlo do utkání s maximálním nasazením. Ve druhé třetině jsme od toho trochu ustoupili, dělali jsme chyby, ale bylo to z přemíry snahy doma vyhrát. Jsem rád, že jsme zápas dotáhli do vítězného konce."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Nejsme spokojeni s výsledkem, ale můžeme být spokojeni s předvedeným výkonem, protože obraz hry byl určitě vyrovnaný. Utekl nám začátek, kdy jsme dostali dvě branky, ale v druhé. třetině jsme si vytvořili šance. Měli jsme převahu, bohužel se trápíme v koncovce. Přesilovka pět na tři, sólové nájezdy, trestné střílení - to se musí proměňovat. Na jeden gól v Pardubicích těžko vyhrajeme, ale byl to slibný výkon."

Související články