HC Energie Karlovy Vary

Pátá série rozhodla: zlepšený výkon jen za bod

Energie - Pardubice 2:3sn (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)
Soustředění a zaujetí, tyto dva přívlastky asi nejlépe charakterizují výkon Energie proti favorizovaným Pardubicím. Po třech porážkách potřebovali karlovarští hokejisté zabodovat, aby problémy s postupem do play-off dále nenarostly. Za dozoru televizních kamer se Energie tlačila štěstí naproti, ale i když se dostala do vedení, nakonec musela odvracet klinickou smrt, když hosté ve třetí třetině skóre obrátili ve svůj prospěch. Spasitelem se nakonec stal Michal Dobroň, jehož dvě střely zajistily alespoň bod. Po nevyužitých šancích Skuhravého v prodloužení přišla nájezdová loterie. Až v páté sérii poprvé dostal puk za Mensatorova záda Sýkora a Košťála vzápětí zastavila tyčka, která rozhodla o exportu druhého bodu na východ.
O2 extraliga, 47. kolo, út 30.1.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Pardubice
2:3sn
1:0, 0:1, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 9. Dobroň (Skuhravý), 53. Dobroň (Skuhravý) - 37. Sýkora (Andrašovský), 43. Rolinek (Čáslava), rozhodující nájezd Sýkora. Rozhodčí: Jebavý - Pešek, Šátava. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:0. Diváci: 2750. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.
Karlovy Vary: Sáblík (na sam. nájezdy Mensator) - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Straka, Skladaný - Pech, Chrenko, Milan Procházka, od 41. navíc Tvrdek
Pardubice: Lašák - M. Šeda, Čáslava, Snopek, Havíř, M. Čech, Linhart, Koma - P. Sýkora, M. Hlinka, Rolinek - Čaloun, Pucher, Pivko - F. Mrázek, Cetkovský, Ondřej - Kolář, Koukal, Andrašovský

Komentář k utkání

Utkání odstartovalo, jak je tomu zvykem, vhazováním ve středovém kruhu, ale netradičně před televizními kamerami. Pardubice začaly velmi aktivně, k čemuž jim pomohla i přesilová hra hned z počátku třetiny. Moeller si nevytvořil žádnou větší šanci, a tak se příležitosti chopila Energie. V oslabení ujel Pech, podržel puk v útočném pásmu a přihrávkou našel najíždějícího Hanzlíka. Jeho střelu jen tak tak vyrazil Lašák do rohu. Hrálo se nahoru dolů, nebezpečněji ale působili domácí a Východočeši začali postupně nahazovat pouze na zakázané uvolnění, kterých dokázali předvést i několik v řadě za sebou. Ani jeden z brankářů si nemohl na začátku první třetiny stěžovat na nedostatek práce. Útočníci, ale i obránci stříleli i z nulových úhlů, a tak se brankáři potili jak jen mohli.

První branku utkání vstřelila Energie v přesilové hře. Martin Čech si šel odpykat dvě minuty za hákování a jeho nedisciplinovanost potrestali energetici tři vteřiny před vypršením trestu. Tvrdou střelu Michala Dobroně od modré čáry si Lašák sice zaregistroval, ale pravděpodobně až v síti. Energie po vstřelené brance ještě více ožila a měla jednoznačně více ze hry. Kůň Moeller sotva stíhal klisnu Energii.

V druhé polovině první třetiny se už udály pouze dvě zajímavé situace. Nejdříve byl potleskem odměněn autor branky Michal Dobroň za ukázkový hit na Petra Sýkoru a poté se sám před brankářem Lašákem zjevil Petr Kumstát. Dostal puk na modré čáře a rychlostí blesku upaloval sám na bránu. Kličku do bekhendu mu však výborně vystihnul východočeský brankář.

Podobně jako první, tak i druhá třetina začala zostra. Energii jednobrankové vedení nestačilo a tlačila se vpřed. Pozadu nezůstával ani Moeller a Sáblík se zapotil při nejedné šanci. Příkladem toho byla převeliká šance Čalouna, který se před brankářem Karlových Varů objevil náhle sám, ale i on byl zjevně šancí překvapen a nezamířil nikam jinam než do plastronu dobře postaveného Sáblíka. Poté se i sám před brankářem objevil Skladaný. Ujížděl na Lašáka a ze zadu ho fauloval jeden z pardubických hráčů a ten mohl být jen rád, že se nevylučovalo.

Na ledě se řádně přiostřilo a rozhodčí Jebavý mohl několikrát vylučovat, ale nechal hru plynout rychlým tempem. Ve druhé polovině druhé třetiny převzaly iniciativu Pardubice, které vyvíjely opravdu nebezpečné tlaky na branku Energie, ale posledního muže před vrcholem dokázaly překonat až v 36. minutě. Do úniku se dostal rychlobruslař Petr Sýkora. Ten se tváří v tvář postavil Sáblíkovi a po ledě k levé tyčce překonal brankáře Západočechů. Po vstřelené brance byl Moeller ještě více aktivnější a energetici se měli co otáčet.

Pardubice vstřelily rozdílovou branku tři minuty po zahájení posledního dějství. Dobroň udělal chybu u mantinelu, když nechal uniknout Rolínka, který mazáckou střelou přehodil Sáblíkův beton u tyče. Do hry Energie se vloudila nervozita patrná především na příliš čato odskakujících kotoučích. Přesto se však Vary tlačily do útočného pásma, aby vsítily vyrovnávající branku a v úvodu třetího dějství předváděly slušný kolotoč. Tlak Energie vyvrcholil v 53. minutě. Skuhravý vyhrál vhazování pro Michala Dobrotě, a ten nekompromisní střelou vymetl všechny pavučiny v Lašákově kleci.

Zelenočerní měli chuť zvítězit a kráčeli za tímto cílem hlava nehlava. Ke konci třetí třetiny pardubický perník pomalu ale jistě tvrdnul naopak Karlovy Vary přikládaly uhlí do kotle. Západočechům ani Východočechům se však branku vstřelit nepodařilo, a tak následovalo prodloužení.

V něm si jedinou obrovskou příležitost čtyři vteřiny před koncem vytvořil Skuhravý. Krásná přihrávka od Petra Kumstáta mu přistála přímo na hokejce před Lašákem, udělal kličku, ale jen o centimetry minul svatyni červenobílých. V nájezdech se naplno projevila střelecká nemohoucnost Energie. Na rychlo povolaný brankář Lukáš Mensator několika skvostnými zákroky položil základ úspěchu, ani jeden z jeho spoluhráčů však Lašáka nepřekonal. V páté sérii rozhodl o vítězství Petr Sýkora, Jan Košťál na druhé straně nastřelil pouze tyč. Dva body, které by si za předvedeny výkon zasloužila minimálně obě mužstva, tak nakonec putují na východ Čech.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): Mrzí nás nevyužité šance. Měli jsme na víc než na dva góly, ale zůstalo jen u nich. Oba navíc dal obránce Dobroň. S výkonem jsem spokojen, protože mužstvo makalo. Trefili jsme i tyčky, takže jeden bod je trochu málo. Ale ceníme si ho, snad pro nás bude znamenat obrat.

Miloš Říha (Pardubice): Bylo to výborné utkání s nasazením a skvělými gólmany. V první třetině byli domácí lepší a agresivnější. Ve druhé třetině jsme měli trošku navrch my. Šance byly na obou stranách a o výhře jsme rozhodli v nájezdech my.

Fotogalerie

Související články