HC Energie Karlovy Vary

Energie v mohutném finiši oloupala pardubický perník

HC Energie - HC Moeller Pardubice 3:2 (1:0, 0:2, 2:0)
KARLOVY VARY - Souboj domácí Energie s hokejisty Pardubic přinesl nervydrásající podívanou až do posledních vteřin. V druhé desetiminutovce první třetiny otevřel v přesilové hře skóre Michal Dvořák, když tečoval Řezníčkovu ránu od modré. Karlovarské akcie strmě spadly v části druhé, kdy dvě branky Pardubických poslaly hosty do vedení. Poslední obrat utkání nastartovala parádní trefa Milana Procházky do růžku branky a o vítězství Energie rozhodl probuzený střelec Milan Kraft.
O2 extraliga, 21. kolo, pá 3.11.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Pardubice
3:2
1:0, 0:2, 2:0
Branky a nahrávky: 16. Dvořák (Řezníček), 43. Procházka (Pech), 56. Kraft (Dvořák) - 28. Hlinka (Rolínek), 36. Andrašovský (Snopek). Rozhodčí: Turčan - Prchal, Prchal . Diváci: 2620. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Hanzlík, Němec, Brňák, Duben, Kloz, Řezníček, Mašek - Kumstát, Skuhravý, Borovanský - Machulda, Chrenko, Skladaný - Dvořák, Procházka, Košťál - Kraft, Pech, Zaťovič
Pardubice: Lašák - Čech, Šeda, Snopek, Havíř, Koma, Čáslava, Linhart - Mrázek, Blažek, Ondřej - Andrašovský, Hlinka, Rolínek - Čaloun, Starý, Pivko - Kolář, Koukal, Tvrdík

Komentář k utkání

Druhé letošní střetnutí energetiků v Pardubicemi začalo v poměrně poklidném a taktikou svázaném tempu. Jen málokdo by v úvodních minutách očekával, že se utkání poměrně brzy změní v pořádné drama se vším, co k modernímu hokeji patří. Úvod byl ovšem oboustranně opatrnější, za zmínku stojí snad pouze Brňákův skok poslední naděje, kterým mladý domácí bek zneškodnil příležitost unikajícího Hlinky. O chvíli později srazil Čalounovu střelu po buly Mensator pouze před sebe, stačil se však rychle zorientovat a puk pokrýt.

Jedno povedené střídání Západočechů obrátilo dosavadní obraz hry zcela naruby. Elitní domácí formace vytvořila v útočném pásmu pořádný vítr. Střelu Košťála z kruhů lapil Lašák, po Kumstátově švihu musel poslední muž Pardubických děkovat levé tyčce, Němcovu ránu vytěsnil vyrážečkou. Tlak trval i po vystřídání. Drzé Dvořákovo účinkování před brankovištěm muselo vyústit v přesilovou hru a tu Karlovy Vary využily nezvykle rychle. Kraft vyhrál vhazování, od modré vypálil Řezníček a Michal Dvořák v chumlu těl tečoval mimo Lašákův dosah.

Zaskočení perníkáři jen těžce odolávali dalším náletům nabuzeného soupeře. Trochu těžkopádné dobývání branky Kumstátem se Skuhravým nakonec skončilo skákavou, přesto ošemetnou střelou těsně vedle tyče.

Přestávka na aktuálním rozložení sil nezměnila zhola nic. Zvýšení měl na holi Košťál, k němuž se nečekaně odrazil puk. Zcela prázdná branka však zívala zbytečně, protože lehce zaskočenému levému křídlu Skuhravého útoku kotouč přeskočil čepel. Ve 23. minutě si do zajímavé pozice nabruslil od hrazení Kraft, jeho střelu do protipohybu ale mrštný Lašák efektně vykopl špičkou betonu.

Domácí v rozletu přibrzdila nevyužitá půlminutová přesilovka pět na tři a po chvíli je zcela srazilo vyrovnání. Přestože se Energii podařilo s vypětím všech sil ubránit oslabení, využil horší pohyb unaveného soupeře ranou mezi brankařovy betony Miroslav Hlinka. A to nebylo z pardubické strany zdaleka vše. Čaloun a spol. roztočili v útočném pásmu rychlou kombinaci a Mensator se musel pořádně ohánět. Pěkný zákrok si mladý gólman připsal i proti Blažkovi, jenž se pokoušel nalézt bekhendem místo u tyčky. Již žádnou šanci však neměl ve 36. minutě proti geniální Andrašovského teči Snopkovy střely.

Pravá hokejová paráda přišla se třetí třetinu, nutno ovšem dodat, že si užívali především domácí fanoušci. Prokřehlé ochozy totiž už ve 43. minutě rozehřál Milan Procházka, jenž se díky Pechově chytré přihrávce dostal za obránce a svižnou střelou švihem odhalil skulinku nad Lašákovým ramenem.

Karlovarští se drželi v útočném pásmu zejména díky nedisciplinovanosti Moelleru. Své si užil především Michal Dvořák, který byl během tří minut dvakrát ošetřován po hodně nešetrných zákrocích u mantinelu. A v přesilové hře také přišlo rozhodnutí. Od modré našel před bránou volného Dvořáka Řezníček, puk však nakonec do branky dostal až důrazně dorážející Milan Kraft. Následně mohl přidat pojistku Chrenko, Lašák si ale s jeho střelou přes obránce s problémy poradil

Totální drama zajistilo vyloučení domácího Řezníčka dvě minuty před koncem. Pardubice se nebály zariskovat s hrou bez brankáře a několikrát byly snad jen centimetry od vyrovnání. Ještě v 59. minutě pálil Havíř od modré do náruče varského brankáře. Peklo před Mensatorem nastalo v posledních dvaceti vteřinách. Pouze obětavost karlovarských obránců zachytila hostující střelu do skoro prázdné branky poté, co brankář zůstal ležet po předchozím úspěšném zákroku zcela mimo brankoviště. A úplně největší šanci zneškodnil Mensator Čalounovi těsně před sirénou, když se bleskovým skluzem stihl přesunout k tyči, kde se již osamocený kanonýr hostí chystal vyrovnat.

Po tomto zákroku už mohl mladý hrdina posledních okamžiků vyskočit s rukama nad hlavou. Karlovarští tak vybojovali před první reprezentační přestávkou ve velmi atraktivním souboji plný bodový zisk a posunuli se na osmé místo tabulky. Pardubice se budou na zbývající listopadový program připravovat ze čtvrté příčky.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): „Proti velké útočné síle hostů jsme vycházeli z dobré obrany. Jeden gól jsme dostali v oslabení a jeden ihned po jeho skončení, takže se dá říci, že při hře pět na pět jsme od Pardubic vlastně neinkasovali. Kdyby se na začátku druhé třetiny trefil Košťál, zápas se mohl vyvíjet jinak. Oceňuji vůli a odhodlání našeho mužstva Pardubice porazit.“

Miloš Říha (HC Moeller Pardubice): „Do 14. minuty jsme hráli dobře, disciplinovaně a trpělivě. Pak jsme začali hrát příliš individuálně. Ve druhé třetině bylo naše mužstvo jasně lepší, ve třetí třetině jsme si utkání prohráli oslabeními. V power play se dal zápas ještě zachránit, měli jsme v ní tři šance na vyrovnání.“

Fotogalerie

Související články