HC Energie Karlovy Vary

Tečku za polovinou základní části udělala první domácí nula

HC Energie Karlovy Vary - HC Znojemští orli 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

KARLOVY VARY - Už tadiční defenzivní partii přijelo do Karlových Varů sehrát Znojmo. Dlouho také byla obranná činnost společně s častým vylučováním jediným atributem posledního zápasu první poloviny základní části. Ve 28. minutě ale zlomil odpor hostí Petr Kumstát a rázem začali aktéři předvádět pro oko diváka atraktivnější hokej. Orli však ani jednou nenašli recept na spolehlivého Lukáše Sáblíka, jenž si během pěti dní připsal druhé čisté konto, navíc poprvé v domácím prostředí.

O2 extraliga, 26. kolo, pá 24.11.2006, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Znojmo
3:0
0:0, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 28. Kumstát (Skuhravý), 47. Kumstát (Skuhravý), 59. Hanzlík (Kraft). Rozhodčí: Turčan - R. Prchal, T. Prchal. Vyloučení: 11:12, navíc Růžička (Znojmo) 10 minut. Využití: 1:0. Diváci: 2890. Průběh utkání: 3:0.
Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Mudroch, Kloz, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dvořák, Kraft, Skladaný - Milan Procházka, Chrenko, Vondrka - Tvrdek, Pech, Zaťovič
Znojmo: Trvaj - Čakajík, Jareš, Bičánek, Němeček, Kotaška, Mojžíš - Erat, Dopita, Meidl - M. Růžička (55. Selingr), Pucher, V. Říha - Plášek, Haman, J. Svoboda

Komentář k utkání

První třetina připomínala více než extraligový hokej nácvik hry v prodloužení. Rozhodčí Turčan totiž nenechal téměř ani na vteřinku vychladnout trestnou lavici a proto tempo rozkouskované hry trpělo. Jedinou skutečnou šanci si v úvodní dvacetiminutovce připsali Skladaný s Kraftem, kteří nebezpečně tečovali polovysoké nahození od modré čáry. Na druhé straně si obratně počínal Němeček, jehož několikátou dorážku našel ve změti těl pohotový Sáblík.

Ani úvod prostřední části příliš zábavy nenabídl. Oboustrannou nervozitu prezentoval nejprve Trvaj, jenž vyrazil lehký puk přímo proti dojíždějícímu Skuhravému. Ten ovšem skákavý puk netrefil, přestože na něj zívala prázdná brána.

Vše se změnilo ve 28. minutě. Petr Kumstát zariskoval, když zůstal na útočné modré. To se mu však vyplatilo, protože slibný útok hostí narušil Skuhravý a vyslal vysokého spoluhráče do sóla. Bývalý znojemský forvard v nájezdu nezklamal, přestože se radoval až po dorážce první střely směřující do nastaveného betonu.

Nabyté sebevědomí domácích se rázem projevilo i mezi mantinely. Chvíli po buly se v další slibné příležitosti ocitl Kraft, jenže minul u tyče ideální Dvořákovu křižnou přihrávku. V náznaku samostatného úniku byl Kumstát nucen zakončoval bekhendem, což už si Trvaj pohlídal. Dokonce v oslabení vyslal Pech do souboje muže proti muži Vondrku. Nejnovější karlovarská posila ale střelu přes obránce přesně neumístila. V opačné herní variantě, tedy v přesilovce, bušil do Trvajova betonu Dvořák, jenže ani tentokrát se skóre neměnilo.

Ohánět se musel i Sáblík. Pořádně nebezpečný byl hlavně Václav Meidl, který nejprve ve skrumáži dvakrát ztroskotal na brankářově betonu a po chvíli si mohl ukroutit hlavu i nad dalšími zázračnými zákroky rozložitého gólmana.

Přestávka přišla vhod zejména domácím, kteří se v šatně uklidnili a třetí část začali s poctivou obranou bez zbytečně riskantních akcí. A tato taktika slavila úspěch. Sáblík v pohodě kryl hostující spršku střel z dálky a důrazní a silní útočníci dobře napadali už v útočném pásmu. Jeden takřka ztracený kotouč tak dokázal přes nedůraznou obranu získat Skuhravý, jenž prostrčil puk před branku. A zde si s ním už bez větších problému poradil střelec večera Kumstát.

Závěrečný nápor orlů dlouho nepřicházel. Ba naopak i dále měli k definitivní pojistce blíže Západočeši. Pěkně zakombinovala elitní domácí formace, ale Košťálovi v rozhodující chvíli puk přeskočil hůl. Smůlu měl i Kraft při jemné teči tvrdé střely od obránců.

Ke hře bez brankáře přikročili hosté již v 58. minutě, kdy seděl na trestné lavici Michal Dobroň. Sáblík mohl být celkem v klidu, rozhodit ho mohla jen nastřelená tyč Kumstátem. Tomu scházely ke zkompletování premiérového extraligového hattricku snad dva centimetry. Prázdná svatyně přesto nezůstala ochráněna. Po chvíli naprosto přesně vyhodil přes celé hřiště Jiří Hanzlík a uzavřel tak skóre zápasu. Velkou radost mohl mít po utkání také brankář Sáblík, který během pěti dnů udržel druhé čisté konto.

Znojemští tak na varském ledě nevyhráli počtvrté za sebou, navíc ani v jednom z těchto duelů nevstřelili branku. Energii udržel plný bodový zisk na šestém místě s jednobodovou ztrátou na třetí Pardubice.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): Dalo se čekat, že moc gólů nepadne. Přes propracovanou hru Znojma jsme se dlouho velice těžko dostávali do útočného pásma. První branka v takovýchto zápasech je dvojnásob důležitá, naše mužstvo se po ní zvedlo. Velký podíl na výhře má brankář Sáblík.

Jan Votruba (Znojmo): Prohráli jsme naprosto zaslouženě, v Karlových Varech jsme opět nevstřelili žádný gól a na to se nedá vyhrát. Šance jsme měli, následovaly ale další a další přihrávky. Na druhou stranu jsme udělali dvě fatální chyby a dva góly soupeři prakticky nabídli. Nelíbí se mi kam se hokej ubírá. Když vidím, že stokiloví chlapi dělají na ledě šipky, je mi mdlo.

Fotogalerie

Související články