HC Energie Karlovy Vary

Energie jde do předkola, Znojmo na západě loupilo

Energie - Znojmo 2:4 (1:2, 1:0, 0:2)
Přímý postup do čtvrtfinále byl tak blízko! Vítkovice porazily Slavii a při tomto výsledku by Energii stačily ze souboje se Znojmem dva body. Ale nestalo se. Karlovarští hokejisté sice dobře začali a brzy se dostali i do vedení, jenže Znojemští orli vytěžili z minima maximum a dokázali stav zvrátit na svou stranu. Ve druhé třetině ještě vyrovnal svou první brankou po uzdravení Jaroslav Kristek, v posledním dějství však hosté znovu odskočili a zpečetili své vítězství i postup do předkola při power-play Energie. Sečteno a podtrženo: v pátek odstartuje v Karlových Varech boj o čtvrtfinále s Třincem.
O2 extraliga, 52. kolo, út 20.2.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Znojmo
2:4
1:2, 1:0, 0:2
Branky a nahrávky: 5. Kumstát (Dobroň), 36. Kristek (Němec) - 8. Kříž (Dopita), 16. A. Padělek (Tvrdík), 47. A. Padělek (Plášek), 60. Němeček. Rozhodčí: Homola, Levonen - Rozlílek, Kostka. Vyloučení: 8:8. Využití: 1:1. Diváci: 3780. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4.
Karlovy Vary: Sáblík - Němec, Řezníček, Jiří Hanzlík, Ustrnul, Mudroch, Dobroň - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Skladaný, Kristek, Tvrdek - Zucker, Chrenko, Milan Procházka - Kuběna.
Znojmo: Trvaj - Kříž, Jareš, Bičánek, Němeček, Mojžíš, Chvátal - Selingr, Dopita, M. Růžička - Beroun, Haman, Plášek - Tvrdík, Meidl, A. Padělek - od 30. navíc V. Říha.

Komentář k utkání

O velké motivaci Orlů cosi napovídalo již rozbruslení, ke kterému Znojemští vyjeli snad o pět minut dříve než domácí. Obrázek hry po úvodním buly byl ale dlouho úplně odlišný. Energetici bušili do soupeřovy obrany a šance střídala šanci. Dobrou práci u mantinelu předvedl Tvrdek, který vybojoval puk pro Skladaného, tomu ovšem dobře povyjel Trvaj. Znojemskému brankáři pak hodně pomohla tyčka. Chrenko se snažil střílet přes beka, gólman pouze vyrazil a v krkolomné pozici dorážející Kuběna nasměroval puk do brankové konstrukce.

V páté minutě už došel karlovarský tlak zhmotnění. Na modré čáře najetý Petr Kumstát převzal přihrávku od Dobroně. Dělová rána mezi betony z prostoru kruhů našla cíl přesně. Kdo by v tuto chvíli řekl, že budou mít Karlovy Vary problémy...

Ty se ale dostavily vzápětí. Autor předchozí gólové přihrávky Dobroň usedl na trestnou lavici a po rychlé kombinaci v útočném pásmu napřáhl od modré Ondřej Kříž. Cesta do branky byla naprosto stejná jako před chvílí, Sáblík nestihl sklapnout betony.

Další šance ale patřily především domácím borcům. Po dlouhém držení kotouče se na modré odhodlal ke střele Mudroch, jenže Trvajovy chrániče již byly dostatečně rychlé. V útoku opět řádil od puku neodstavitelný Skuhravý, který nejprve vyzval pouze k plápolavé střele mimo Košťála. Následná lahůdková zadovka na Kumstáta si gól asi zasloužila, parádním a zároveň obětavým skokem ale vše uhasil Mojžíš.

S postupem času se karlovarská lehkost v přechodu do útoku vytrácela a byli to naopak Moravané, kdo na dlouhé minuty převzali iniciativu. A hodně jim k tomu pomohla i vedoucí branka. Do šťastné nálady se v úterý probudil Aleš Padělek. V šermovačce před Sáblíkem totiž neprokázal pouze skvělý přehled a postřeh, ale pro zkrocení levitujícího kusu černé hmoty musela zasáhnout i paní Štěstěna.

Jeden z rozhodujících momentů zápasu přišel v závěru úvodní třetiny. Energetici dostali téměř minutovou příležitost hry ve dvojnásobné přesile, a navzdory tomu, že byla výhoda rozdělena přestávkou, nevyslali domácí na Trvaje jedinou nebezpečnou střelu.

Naopak výborný výkon předvedl na karlovarském ledě hostující obránce Kříž. Nejenže zvládal plnit defenzivní úkoly, ale skvěle se zapojoval i do útočení. Po tečované dělovce od modré mu druhou trefu v zápase sebrala horní tyč Sáblíkovy svatyně.

V útočném pásmu se Vary začaly více prosazovat až před polovinou zápasu. Dvě Dobroňovy střely ani pokus Řezníčka cíl nenašly. Na druhé straně zase málem využil nečekaného odrazu od mantinelu Plášek.

Možná trochu těžkopádně bojující Energie se vyrovnání dočkala ve 36. minutě. Už po devíti vteřinách přesilovky využil zaváhání obrany Jaroslav Kristek, když zůstal úplně sám před prázdnou brankou a bez větších problémů doklepl nepovedenou Němcovu střelu.

Vedle Kříže byl v bílém dresu hodně vidět především Aleš Padělek. Ještě v končící druhé části jej vychytal z úhlu Sáblík, který na poslední chvíli vychýlil puk lemem lapačky. V pokračující akci užuž střílel do odkryté branky, jenže do rány se mu postavila noha soupeře a navíc mu nevydržela ani jeho hůl.

Nové střelecké náčiní ale bylo asi pokropeno svěcenou vodou. Ve 47. minutě k němu přes brusle domácího obránce Němce proskočil puk před úplně prázdnou branku a Znojmo bylo opět o krok vepředu.

V té době už bylo známo, že výhra by Energii mohla posunout přímo do čtvrtfinále. Jenže znojemská defenziva pracovala skvěle. A když už se k zakončení dostali důrazní Kumstát a posléze i Skladaný, vše jistil brankář Trvaj. A jestli si Znojmo zasloužilo za něco vyhrát, pak to bylo výtečně sehrané oslabení v poslední pětiminutovce. Nejenže energetici pořádně nevystřelili, naopak se museli spíše bránit. Hodně nepříjemnou střelu vyslal z kruhů již několikrát zmiňovaný Kříž. Sáblík v té chvíli Západočechy hodně podržel.

Domácí nic nevzdávali ani v posledních sekundách. Procházka zabojoval u mantinelu pro Skladaného, tomu ale kotouč v rozhodující chvíli uskočil. Závěrečnou šanci měl na holi od modré pálící Košťál. To už se hrálo bez brankáře, Trvaj ale na poslední chvíli srazil betony a posunul svůj tým do vyřazovacích bojů. Ty Orlům dvě vteřiny před koncem ještě potvrdil střelou přes celé hřiště Roman Němeček.

Karlovy Vary tak promarnily jedinečnou šanci na přímý postup do čtvrtfinále a v předkole se setkají s Třincem. Znojmo zase na poslední chvíli zachránilo sezónu a může se těšit na bitvu s útočnými mágy z Kladna.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Nás ta porážka mrzí, protože jsme si mohli vybojovat účast ve čtvrtfinále play off. Věděli jsme podle stavu z Vítkovic, že by stačilo vybojovat dva body, ale bohužel jsme to nedokázali. Neměli jsme štěstí a nešly nám přesilovky, což bylo také i tím, že klíčovým hráčům po tom náročném programu trošku chyběly síly. Cením si však bojovnosti našeho týmu."

Jan Votruba (Znojmo): "Mně se hovoří dobře, protože jsme dosáhli toho, že si můžeme zahrát předkolo play off. Blahopřeju však k dílčímu úspěchu také domácím. Jeli jsme sem s obavami, neboť jsme tu více než dva roky nevyhráli a nedařilo se nám zde ani střílet góly. Zkušení hráči nás však ve zlomových chvílích podrželi. Zápas jsme nezačali dobře, ale podařilo se nám zápas otočit, dotáhli jsme ho do vítězného konce a jsme za to moc rádi."

Související články