HC Energie Karlovy Vary

Energie ani na závěr přípravy doma neprohrála

Energie - Mountfield 5:4 po sn. (0:0, 2:1, 2:3 - 0:0)
Utkání jako na houpacím koni zažili hráči Energie Karlovy Vary v posledním přípravném utkání před extraligou. Po první třetině, která nepřinesla moc pěkný hokej, otevřeli hráči Českých Budějovic stav utkání ve druhé třetině, ale hned na to dokázali Varští vyrovnat a za nedlouho i otočit stav utkání na 2:1. Třetí třetinu začali opět lépe hráči Mountfieldu, když vstřelili tři branky za sebou. Energetici se však nevzdali a minutu před koncem základní hrací doby vyrovnal Michal Dobroň. Následné prodloužení k rozhodnutí nevedlo a zápas dospěl do samostatných nájezdů. Tradiční smůlu Energie v této hokejové disciplíně zlomil Jan Košťál, jehož proměněný nájezd znamenal vítězství domácích.
Příprava, přát., čt 6.9.2007, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
České Budějovice
5:4sn
0:0, 2:1, 2:3 - 0:0
Branky a nahrávky: 23. Košťál, 30. Kraft (Bílek), 58. Pech (Hanzlík), 59, Dobroň (Košťál), rozhodující nájezd Košťál - 23. Hřebejk (Vak), 44. Gulaš (Hřebejk), 51. Mucha (Gulaš), 53. Vak (Bolf). Rozhodčí: Zubzanda - Merc, Gerát. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:2. Diváci: 752. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 5:4.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Hanzlík, Mudroch, Duben, Němec, Grof, Řezníček, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý, Košťál, Procházka, Pech, Zucker, Skladaný, Kraft, Bílek, Hluchý, Kristek, Melenovský
České Budějovice: Turek, od 40. Altrichter - Toman, Gřegořek, Vydarený, Sičák, Frolo, Novák, Mucha, Bolf - Hudec, Hübl, Brabenec, Kůrka, Šimánek, Sailer, Hřebejk, Vak, Kotrla, Gulaš, Mertl, Květoň, Veselý

Komentář k utkání

Jakoby i karlovarští fanoušci vycítili, že poslední přípravné utkání týden před startem ligy příliš hokejového pochutnání nepřinese, a do Dolní Kamenné se jich dostavila necelá tisícovka. Především první dvacetiminutovka dala jejich předpokladům zapravdu, další průběh utkání již nabídl několik zajímavých momentů. V přátelském duelu dostali určitě hráči obou celků pokyn „hlavně se nezranit,“ přesto v závěrečné třetině odkulhal na střídačku domácí matador Josef Řezníček s bolestivě naraženým kolenem. Přesnou diagnózu určí až další vyšetření.

Po úvodním hvizdu nabírala hra obrátky jen pomalu a první zaznamenání hodnou byla situace, kdy Mertlovi těsně před Mensatorem sklouzl puk z čepele. V podobně výhodné pozici se o pár minut později ocitl i jeho spoluhráč Toman, rychlou přihrávku napříč brankovištěm však promáchl. Na druhé straně kvalitní forčeking předvedl domácí Kristek, když na útočné modré vypíchl obránci puk a poslal Turkovi bekhendový pozdrav. Druhá polovina třetiny pak připomínala nácvik hry v nestandardním počtu hráčů na ledě. Přestože však oba celky dokázaly vymyslet několik nadějných přesilovkových situací, Turek i Mensator puk za svá záda nepustili.

Klíč k otevření skóre našli hokejisté až na začátku druhé části a o malý kousek rychleji to stihli Českobudějovičtí. Vak nejprve ve výhodné pozici nastřelil tyč, nemusel však smutnit, kotouč se totiž odrazil přesně k Štěpánu Hřebejkovi, jenž dezorientovaného Mensatora v klidu překonal. Úsměv ze rtů spadl hostům hned po protiútoku Energie, kdy Jan Košťál přesnou ranou do horní poloviny branky vyrovnal. Dvě rychlé branky konečně přeřadily tempo utkání na vyšší stupeň. Početní výhoda při Kotrlově trestu se domácím sice příliš nepovedla, přesto to byli energetici, kdo před polovinou třetiny šel do vedení. Útok Milana Krafta vyrobil v útočném pásmu pořádný kolotoč, na jehož konci se ostřílený centr konečně střelecky probudil.

Vedení domácích záhy uhájil na druhé straně Mensator, když se bleskurychle přesunul proti Gulašiho dorážce. Při vyloučení Petra Mudrocha se pak Českobudějovičtí prezentovali mimořádně kvalitně sehranou přesilovou hrou včetně mnoha dorážek, tečí a stínění gólmanovi. Chyběla jen branka, ale na tu si ochozy musely počkat až do další třetiny.

Třetinu zvratů nastartovala ukázková akce, jež rezultovala ve vyrovnávací branku. Přesný Hřebejkův pas napříč brankovištěm umístil Milan Gulaš do horního růžku, kde až doposud v klidu odpočívala Mensatorova láhev. Na opačné straně kluziště v té době již stál Altrichter, který se vystřídal s Turkem. Své kvality potvrdil v 49. minutě, když si obránce Němec sjel z modré čáry a vypálil jednu ze svých proslulých tvrdých ran. Červené světlo svítilo ale opět za Mensatorem. Gulašiho pokus záhadně doputoval až k Jánu Muchovi a ten nedal nepřipravenému brankáři šanci. Jako jasná záležitost pro hráče v červených dresech zápas začal vypadat po dalších dvou minutách, kdy se Tomáš Vak dostal k vyraženému kotouči a upravil skóre na 2:4.

Úspěšná odveta za semifinále poháru ale Jihočechům přána nebyla. Lukáš Pech ukázal, že Zlatou helmu v uplynulé sezoně nezískal jen náhodou, a parádním sólem napříč téměř celým kluzištěm snížil. V závěrečném risku bez brankáře si pak energetici vytvořili drtivý tlak, po dvou Kumstátových ranách z úhlu doputoval puk na modrou na hůl Michala Dobroně, a ten tvrdou ranou rozjásal tribuny. Následné prodloužení příliš vzrušení nepřineslo, přestože na trestné lavici seděl českobudějovický Sičák. Samostatné nájezdy pak rozhodl reprezentační útok Karlových Varů, skóroval Kumstát a Košťál. Z Jihočechů nájezd proměnil pouze Jiří Šimánek.

Související články