HC Energie Karlovy Vary

Až prodloužení sebralo Energii naději na mečbol

SF5: HC Mountfield - HC Energie 3:2 pp (0:0, 2:1, 0:1 - 1:0). Stav série: 3:2.
Ani napotřetí nedokázali karlovarští hokejisté zvítězit v semifinálové sérii na ledě Českých Budějovic. Tentokrát ale nebyli energetici daleko od senzačního úspěchu. Ve třetí třetině totiž srovnával na 2:2 po parádní Pechově přihrávce Kumstát (na snímku) a šlo se do prodloužení. Jenže v něm využili domácí odvážnější karlovarský výpad a v přečíslení trefil mečbol pro Jihočechy Veselý. Série se stěhuje zpět do Karlových Varů, šesté utkání startuje v neděli v 17:25.
O2 extraliga, SF5, pá 28.3.2008, Budvar Aréna
České Budějovice
Karlovy Vary
3:2p
0:0, 2:1, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 21. Mertl (Toman), 36. Vydarený (Toman), 63. Veselý (Frolo) - 21. Skuhravý (Kumstát), 47. Kumstát (Pech). Rozhodčí: Šír, Šindler - Pešek, Šatava. Vyloučení: 4:10, navíc Vydarený (CEB) a Zucker (KVA) 10 minut. Využití: 1:1. Diváci: 6 421 (vyprodáno). Stav série: 3:2.
České Budějovice: Turek - Mucha, Gřegořek, Toman, Vydarený, Sičák, Frolo, F. Novák - Hudec, Brabenec, Sailer - Mertl, Vak, Veselý - Kůrka, V. Hübl, Hřebejk - Gulaš, Šimánek, Kotrla
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Mudroch, Řezníček, Němec, Duben, Grof, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Bílek, Kraft, Skladaný - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Zucker, Pech, V. Polák

Komentář k utkání

Oproti přestřelkám, které byly k vidění na karlovarském stadionu, začala obě mužstva hodně rozvážně. Dlouho se čekalo na velkou šanci. Nakonec byla v celé třetině jediná, když hned po ubráněné přesilovce v 18. minutě zahrozili Jihočeši. Toman si z trestné lavice na levém křídle nabruslil na Brabencovu příhru a dostal se až k Mensatorovi. Ten ale jeho střelu vytěsnil ramenem nad horní tyč.

Třetinu pak zakončila provizorní rána Bílka, kterou Turek uklidnil na svých chráničích. Domácí měli jednu a hosté dvě přesilovky, ale ani jeden z týmů si tlak nevypracoval. Do kabiny se šlo za bezbrankového stavu.

Co nestihli borci na ledě za dvacet minut, vynahradili si za 57 sekund. Tolik bylo odehráno ze druhé třetiny a už byl stav 1:1. Nejprve propadl Turkovi za čáru pokus Václava Skuhravého z rohu kluziště a hosté vedli. Půl minuty nato srovnal zblízka Tomáš Mertl.

Domácí pak nevyužili půlminutovou přesilovku pět na tři a následně jim za zády pláchl Kraft, ale klička se mu nepovedla. Poté se dostali do tlaku Jihočeši. Mertl zůstal úplně sám, ale svůj rychlý výjezd před Mensatora zakončil jen pokusem do betonů karlovarského gólmana. Převahu domácích umocnila další přesilovka, ale hosté odolávali se ctí.

Až když seděl za katrem Duben, HC Mountfield pohnul s ukazatelem skóre. Toman stihl hostující vyhození na modré, posunul puk Vydarenému, jehož nahození prošlo až do branky - 2:1. Za tohoto stavu se šlo podruhé do šaten.

Dlouho to vypadalo, že domácí budou mít hru ve své moci, ale po Brabencově vyloučení využili energetici početní výhodu. Přesilovková formace hostí udeřila, když se po Pechově přihrávce ocitl před odkrytou klecí Petr Kumstát - 2:2

Od té chvíle se hrálo hodně opatrně. Tedy při hře pět na pět. V nabídnutých přesilovkách se na jedné i druhé straně museli gólmani činit. Víc práce měl ale stále Lukáš Mensator. Při teči Vaka z 56. minuty při něm stálo i štěstí.

V tu chvíli všichni v Budvar Aréně věděli, že jediná trefa rozhodne o osudu důležitého pátého semifinále. Vyložená příležitost už ale k vidění nebyla, i přetože Jihočeši vyhráli poslední třetinu na střely 13:3. Po šedesáti minutách svítily na ukazateli skóre dvě dvojky.

Hned od začátku prodloužení bylo jasně patrné, které mužstvo rozhodně nechce čekatna penaltovou loterii. Domácí se tlačili dopředu a v polovině třetí nastavené minuty se jim povedlo přečíslit obranu soupeře. Ondřej Veselý si vyměnil puk s Frolem a z levého křídla překvapil Mensatora - 3:2.

Ohlasy trenérů

Milan Černý (České Budějovice): "Myslím si, že jsme v průběhu zápasu včas vyrovnali a že jsme si vytvářeli řadu příležitostí, kterými jsme mohli jít do vedení například 3:1. Jak to ale tak bývá, soupeř vyrovnal. Prodloužení jsme sehráli dobře a šťastně, za což je kluky potřeba pochválit. I v téhle situaci zachovali klid a jako domácí tým jsme neznervózněli. Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě vzhledem k příležitostem, které jsme měli a neproměnili."

Zdeněk Venera (Karlovy Vary): "Prohráli jsme v prodloužení, což je smůla. V průběhu utkání jsme mohli dostat jiné góly, ale když se nám to podařilo dovést do stavu 2:2 po 60 minutách, tak jsme věřili a chtěli udělat vše proto, aby se nám tady podařilo vyhrát. První třetina byla vyrovnaná. Nám se podařilo v úvodu druhé třetiny poměrně laciným gólem jít do vedení, ale domácí velice brzy srovnali stav, což byl rozhodující faktor zápasu. Nepodařilo se nám ani chvíli udržet vedení a domácí gól nastartoval, byli aktivnější. Spoustu sil nám odebrala série vyloučení. Bohužel, v závěru z první vážnější akce domácí dali vítězný gól."

Související články

Ohlasy k zápasu | so 29.3.2008

Doma budeme zase lepší, upozorňují hráči