HC Energie Karlovy Vary

Junioři: První mečbol nevyšel, přesto mají junioři jistotu medaile!

Junioři 2.SF: HC Sparta - HC Energie 5:4 pp
Karlovarští junioři mohli po pondělním vítězství 6:0 slavit dnes na ledě Sparty postup do finále play off. První mečbol ale proměněn nebyl. Energetici dvakrát dokázali stáhnout dvoubrankový náskok soupeře, tři minuty před koncem srovnával Jan Topinka (na snímku), v prodloužení se ale trefil domácí Mrňa, čímž vrátil sérii zpět do Karlových Varů. Rozhodující duel se bude hrát na zimním stadionu v Rybářích v pátek od 16:00. Všichni fandové jsou srdečně zváni, vstupné je zdarma! Jelikož v souběžně hraném utkání Zlín zdolal Třinec, nemůže již juniorská Energie v konečném pořadí skončit hůře než třetí.
Extraliga juniorů, SF2, st 12.3.2008, T-Mobile Aréna
Sparta
Karlovy Vary
5:4p
1:0, 3:2, 0:2
Branky a nahrávky: Branky a nahrávky: 8. Pacovský (Husák), 23. Kafka (Pacovský), 36. Mrňa, 38. Morkes (Rybecký), 65. Vošmik (Morkes, Hájek) – 26. Záhora (Kuběna, Schmidt), 26. Budínský, 47. Kuběna (Rohan T.), 58. Topinka (Mareček). Rozhodčí: Hribík - Čížek, Prchal. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 153.
Sparta: Novotný – Čížek, Hanzl, Husák, Vošmik, Švácha, Kořínek, Topič, Sem – Slaba, Rybecký, Mrňa, Kafka, Hájek, Pacovský, Morkes, Škaloud, Forman, Borovský, Sladký.
Karlovy Vary: Hruška (od 38. Panec) – Boguský, Schmidt, Rohan M., Přindiš, Tomeček, Zmeškal – Budínský, Mareček, Záhora, Dej, Topinka, Kellner, Mistoler, Sláma, Rohan T., Majer, Šnajdr, Kuběna.

Komentář k utkání

Domácí byli od samého začátku utkání lepším týmem. Už po necelé půlminutě mohl využít nepřesnou Tomečkovu rozehrávku Pavel Mrňa, nápřahem z mezikruží však Hruškovu branku minul. Ze stejné pozice střílel o minutu později i Škaloud, avšak jeho pokus karlovarský gólman vyrazil betonem. Sparťanské útoky byly sice četné, nicméně postrádaly důraz v zakončení. Naopak ty karlovarské se povětšinou zadrhávaly už ve středním pásmu.

Skóre se měnilo v osmé minutě. Husák našel Dominika Pacovského, který švihem mezi Hruškovy betony otevřel gólový účet zápasu – 1:0!

Ve čtrnácté minutě mohli sparťané svému soupeřovi odskočit na dvě branky. Po levé straně pronikl Tomáš Hájek, puk však opřel pouze do tyče Hruškovy branky.

Hrozili i hosté – po Kořínkově zaváhání se sám před Novotným zjevil Kuběna, naštěstí pro domácí ale poslal puk vedle. Několik minut nato se sám na sparťanskou branku řítil Dej, ale ani on se mezi tyče netrefil.

Gólovou tečku mohl prvnímu dějství přidat Mrňa, který se protáhl karlovarskou obranou, ale sám před poslal puk švihem nad břevno.

Vstup domácím do druhé dvacetiminutovky ulehčil Topinka, který jim svým vyloučením nabídl možnost druhé přesilové hry v zápase. Sparťané se nerozpakovali a svého soupeře jak se patří zatlačili. Od modré pálil Hanzl, Hruška vyrazil. K dorážce se protlačil Pacovský, ale ani on na Hrušku nevyzrál. Když poté puk odskákal k nikým nehlídanému Kafkovi, mohli se domácí radovat – 2:0!

Na odpověd nečekali hosté dlouho. V přesilové hře napřáhl od modré Kuběna a puk z jeho hole usměrnil za Novotného záda Matěj Záhora - 2:1. Hostům první zásah přidal na sebevědomí a o pouhých 31 vteřin bylo vyrovnáno. Z rohu vyjel před sparťanskou branku Vít Budínský a prostrčil puk Novotnému mezi betony – 2:2. Ve dvanácté minutě se blýskl krásným sólem domácí Dominik Pacovský. Před Hruškou vybídl ke skórování Petra Kafku, který však sám před prázdnou brankou kotouč netrefil.

O poznání úspěšnější byl v následném vlastním oslabení Pavel Mrňa. Vypíchl puk jednomu z karlovarských zadáků a když pohotově dorazil svou vlastní střelu z brejku, puk se pomalu dokutálel za brankovou čáru – 3:2!

Sparťané se s opětovným vedením dostali na koně a v početní nevýhodě hosty pořádně zatlačili. Když vyloučený Kafka hned po svém příchodu na led dostal puk, našel před brankou ideálně najetého Pavla Mrňu. Jeho pokus však senzačně Hruška vyrazil ramenem.

Slabou chvilku si hostující gólman vybral o pár okamžiků později. Rybecký přenechal v pásmu puk Petru Morkesovi, který od mantinelu spíše nahodil puk na Hruškovu branku. Tomu k překvapení všech kotouč propadl pod rukou a skončil v síti – 4:2!

Hruškovi po čtvrté brance došla trpělivost a střídal ještě před koncem třetiny. Karlovarskou branku od té chvíle hájil Michal Panec.

Třetí dějství začali hosté zostra. Sám před Novotným se zjevil Budínský, sparťanského gólmana si položil a postrčil puk na volného Šnajdra. Ten však prázdnou branku neuvěřitelně minul.

Radovat se mohli energetici až v sedmačtyřicáté minutě. Po souboji před brankou se k dorážce dostal Pavel Kuběna a střelou o tyč snížil – 4:3.

Vrátit domácím dvougólový náskok mohl hned nato Jan Slaba, ale z rychlého útoku jen rozezněl tyč Pancovy klece. Hosté s vidinou vyrovnání stupňovali svůj tlak a častokrát byli blízko gólu. V brejku selhal Vít Budínský, puk poslal jen do mantinelu za sparťanskou brankou.

Přesto se energetikům podařilo skóre srovnat. Tři minuty před koncem nahodil Mareček puk na branku a po souboji před brankovištěm dorážel do prázdné klece Jan Topinka - 4:4. Následný tlak Sparty gól nepřinesl, rozhodnout se mělo v desetiminutovém prodloužení.

To bylo zprvu poznamenáno opatrností a trochou nervozity na obou stranách. Rozhodující úder domácích přišel po vyloučení karlovarského Boguského. K puku se po Morkesově pasu dostal na modré čáře Petr Vošmik a nápřahem rozhodl o vítězi. Na výsledku nic nezměnily ani následné prostesty hostujícího týmu, které rozhodčí rezolutně odmítl.

Sparťané zmobilizovali síly a vynutili si rozhodující semifinálové utkání. To je na programu v Karlových Varech na pátek 14.3.

Sparťané bojují o finálovou účast, ale protože Třinec v druhém semifinále podlehl Zlínu, oba týmy už před pátkem jistotu medailového umístění!

Ohlasy trenérů

David Volek, trenér Sparty: Dnes to byl zápas výborné úrovně. My jsme dvakrát vedli, dvakrát jsme to vedení ztratili v krátkém časovém úseku. Já jsem teď ale i dokonce rád, že to utkání došlo až do prodloužení, protože z vlastní zkušenosti vím, že zvrátit ručičku vah na naší stranu může takovéhle vítězství víc, než to v normální hrací době.