HC Energie Karlovy Vary

Konečně jsme se dočkali!

K a r l o v y  V a r y - Šest let čekali karlovarští fanoušci na vítězství svého týmu před televizními kamerami. Prokletí špatných výsledků v televizních utkáních bylo dnes konečně prolomeno. Obětí střelecké kanonády HC Energie se stali Znojemští Orli. Obrovské nasazení a chuť do hry byly cítit doslova z každého pohybu domácího týmu. Nadšení se ještě zvýraznilo po vstřelení první branky, o kterou se postaral náhodným odrazem od Altrichtrovi hole Martin Opatovský. Orlí let skončil na karlovarském zimním stadionu ve 14. minutě první třetiny, kdy se trefil Kraus. Znojemští se sice stále tlačili do útočení, jenže proti nim stál opět naprosto neuvěřitelně chytající Petr Franěk. Do závěru třetiny skóroval ještě jednou Opatovský. V dalších dvou částech jej následovali Hlavačka, Košťál, Bednařík a Tvrdík. Po třetinách 3:0, 1:0 a 3:0 deklasovala HC Energie Znojemské Orly 7:0.
Český Telecom Extraliga, 40. kolo, so 18.1.2003
Karlovy Vary
Znojmo
7:0
9. Opatovský, 14. Kraus (Svoboda, Němeček), 16. Opatovský (Franěk, Bauer), 30. Bednařík (Hlavačka, Vala), 43. Tvrdík (Svoboda), 57. Hlavačka (Svoboda, Vala), 58. Košťál. Rozhodčí: Rejthar - Pešek, Rouspetr. Vyloučení: 6:6, navíc Polák (Vary) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3200.
Karlovy Vary: Franěk - Mádl, Punčochář, Hlavačka, Němeček, Rodin, Bauer - Svoboda, Tvrdík, Kraus - Polák (41. Pavliš), Vala, Bednařík - Opatovský, Kverka, Košťál.
Znojmo: Altrichter - Soudek, Havíř, Snopek, Toman, Benák, Křetinský, navíc od 41. Pavel Kumstát - Uram, Haman, Pucher - Milan Procházka, Vorel, Plch - Petr Kumstát, Ludvík, Erat, navíc od 41. Barus.

Komentář k utkání

Důležitost dnešního zápasu, ještě zvýraznila přítomnost televizních kamer. Úvod utkání nenasvědčoval, že by dnes mělo být rozhodnuto již po první třetině. Oba týmy se sice tlačily do útočení, jenže obrany si svoje úkoly plnily velmi důsledně. Vše se změnilo v deváté minutě. Martin Opatovský se snažil od zadního mantinelu přihrát na najíždějícího Kverku. Jeho však úmysl vystihl hostující gólman Altrichter. Místo toho, aby kotouč vychýlil z jeho dráhy, srazil si jej mezi vlastní betony. Nešťastný gól rozhodil Orly natolik, že po skončení vlastní přesilovky zapomněli na vracejícího se Krause, který společně s Ladislavem Svobodou ujel do přečíslení. Ideální zužitkování přihrávky karlovarského kapitána Jakubem Krausem předznamenalo další průběh. V patnácté minutě dostali domácí výhodu přesilové hry. Do nebezpečného úniku se ale dostávali dva znojemští útočníci. Zde znovu ukázal svou genialitu Petr Franěk. U nahozeného puku byl rychleji než jeho soupeř, přihrál o mantinel na Richarda Bauera. Následovala přesná přihrávka na osamoceného Opatovského, bekhendový blafák a jásot nadšených fanoušků. 3:0

Druhá část byla ve znamení znojemských pokusů o zkorigování výsledku. Z několika šancí Marka Vorla, Milana Procházky i dvou tutovek Petra Kumstáta a Romana Erata vyšel vždy vítězně muž s číslem 28 na zádech, Petr Franěk. Na soupeřovo trápení se asi nemohl dále dívat Lukáš Bednařík a zasadil Orlům ránu z milosti. Dělovka z levého kruhu musela zabít všechny pavouky v růžku Altrichterovy svatyně - 4:0. Další šance následovaly v rychlém sledu. Přečíslení dva na jednoho nedokázali zakončit Vala s Bednaříkem, velké sólo Jakuba Krause skončilo až na betonech znojemského brankáře.

Scénář třetího dějství byl napsán zcela pro Petra Fraňka a jeho družinu. Na 5:0 zvyšoval dalším záhadným odrazem od znojemské brusle Michal Tvrdík. O tom, jak velký brankář Petr Franěk je, přesvědčil všechny při úniku ostrostřelce Puchera. Slovenský reprezentant měl poloprázdnou branku, už se zdálo, že mu ve skórování nic nebrání. V tom se přiřítil beton domácího gólmana, který zamezil puku v cestě do sítě. Své umění ukázal také osamocený muž na druhé straně kluziště. Dlouhé obléhání znojemské branky při dvojnásobné přesilovce skončilo Opatovského tvrdou střelou. Altrichter efektně vymrštil lapačku, čímž znemožnil varskému střelci radost z hattricku. Závěrečnou pětiminutovku chtěli Znojemští využít alespoň k vstřelení čestného úspěchu. Efekt byl přesně opačný. Do rozhozené obrany se vřítila Svobodova řada, několik šancí zůstalo nevyužito. Ujala se až přesná dorážka Martina Hlavačky, najíždějícího ze druhé vlny. Posledním hřebíkem do orlí rakve byl sólový nájezd a přesné zakončení Jana Košťála ve vlastním oslabení. Konec utkání patřil jednoznačně domácím ochozům. Oslavné chorály a mexické vlny nebraly konce. Televizní prokletí bylo prolomeno.

Ohlasy trenérů

Jan Votruba (Karlovy Vary): "Museli jsme nastoupit bez dvou hráčů základní sestavy, ale k něčemu to bylo dobré. Ostatní se semknuli a hráli velmi dobře. Hráli jsme na brejky, a to se nám podařilo. Brankář Franěk udržel podruhé za sebou nulu."

Milan Skrbek (Znojmo): "Nezačali jsme sice špatně, ale po nešťastném prvním gólu a špatném střídání jsme už prohrávali 2:0 a do konce jsme nedokázali odpovědět. Takové zápasy se někdy hrají a je jen na nás, jak se s tím vyrovnáme."

Související články