HC Energie Karlovy Vary

Tříbrankové vedení Energie neudržela, Kladno vytěžilo po obratu dva body

HC Energie - HC Vagnerplast Kladno 3:4pp (2:0, 1:1, 0:2 - 0:1)
Energetici nezačali utkání s Kladnem vůbec špatně a po první třetině odcházeli do šaten s luxusním vedením o dvě branky. Ve druhé třetiny domácí jednou brankou své vedení ještě navýšili a hosté se vzmohli jen na snížení zpět na dvoubrankové manko. Třetí třetina však patřila Vagnerplastu, který vymazal vedení Varů a poslal zápas do prodloužení. Z něho se neodehrála ani půlka, jelikož Kladenští dokonali obrat brankou Látala. Za domácí na ledě vynikal František Skladaný, který se pod zápas podepsal dvěma góly.
Tipsport extraliga, 32. kolo, st 22.12.2010, KV Aréna
Karlovy Vary
Kladno
3:4p
2:0, 1:1, 0:2 - 0:1
Branky a nahrávky: 5. Košťál (Kumstát), 6. Skladaný (Melenovský, Dej), 32. Skladaný (Sailer, Melenovský) - 38. Kuchler (Bicek, Patera), 47. Bicek (Patera), 51. Treille (Bílek), 62. Látal. Rozhodčí: Minář, Hodek - Kalivoda, Bádal. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 2776. Průběh utkání: 3:0, 3:3 - 3:4.
Karlovy Vary: Mensator - Čutta, Kokko, Dobroň, Gřegořek, Sloboda, M. Rohan, Mucha - Kumstát, Skuhravý, Košťál - D. Hruška, Sailer, Zatovič - Skladaný, Melenovský, Dej - Vachovec, Zucker, Kuběna - Cyganov
Kladno: Falter - L. Procházka, Toman, Drtina, Piskáček, D. Růžička, Kameš, Šmach - Bicek, Patera, Kuchler - S. Treille, Kalla, Bílek - Látal, Valský, Bělohlav - Eberle, Knotek, Kotrla - Stieler

Komentář k utkání

Utkání začalo náporem favorizované Energie a už v první půl minutě přivítal hostujícího Faltera Koštál svojí ranou z mezikruží do hrudi. Na tlak domácích se snažil navázat Dej, ale jeho teč do odkryté branky v časové tísni postrádala přesnost. Nápor energetiků vyvrcholil v 5. minutě. Rána Skuhravého sice ještě brankou neskončila, ale vyražený puk našel Kumstát, poslal na hůl najetého Jana Košťála, který se z první prosadil. Netrvalo dlouho a už v 6. minutě musel Falter lovit puk ze sítě znovu. Melenovský od mantinelu našel zcela volného Františka Skladaného, který neměl tváří v tvář brankáři problém skórovat.

V polovině třetiny čelili Kladenští minutu a půl ve třech pětici energetiků, ale toto oslabení ustáli bez inkasování. Naopak chvíli poté hráli přesilovku hosté a Mensatora ohrozil hlavně Bicek svojí bezprostřední ranou do betonů karlovarského brankáře. V 17. minutě si přesilovou hru zkusili i hosté, ale nic nebezpečnějšího než dělovka Drtiny do výstroje Mensatora z toho nebylo. Tlak Kladna naopak vyrušila další přesilová hra Energie, ve které nejvíce zahrozil kapitán Skuhravý ranou od mantinelu, která sice projela Falterovi mezi betony, ale pak si to namířila těsně kolem tyčky ven z kladenské svatyně.

Druhé dějství začali lépe hosté. Vytvářeli si více šancí a Mensator měl co dělat. Poradil si ale jak s tečí Kally, tak i se závarem v brankovišti, vedeným Kotrlou. V následné přesilové hře Energie mohl skórovat Melenovský, ale ani teče z holí Košťála a Skuhravého do klece nespadly. Ve 28. minutě ujel ve vlastním oslabení Petr Kumstát, ale Falter jeho blafák mezi betony prokoukl a jen tak, tak puk na brankové čáře udržel.

Ve 32. minutě se již skóre měnilo. Petr Sailer si najel do pravého kruhu, puk poslal na Františka Skladaného, který se do kotouče opřel z první a prostřelil Faltera mezi tyčkou a betonem. Karlovarští i nadále vládli ledové ploše a tvořili si gólové příležitosti. Ve 35. minutě nahrával zpoza branky Skuhravý na hůl Kumstáta, kterého jen se štěstím vychytal gólman Vagnerplastu hbitou lapačkou. Nápor Varů ale rázně uťal Jiří Kuchler, když se po pasu Bicka přesně trefil z mezikruží do karlovarské svatyně. Hosty vstřelená branka nabudila, což se mělo projevit především po druhé přestávce.

Ze začátku třetí třetiny v poli ještě vévodili domácí borci. Za zmínku stojí například únik Melenovského, který bekhendem zakončoval do špičky betonu Faltera nebo šance Skuhravého, který vypíchl puk z hole brankáře Kladna a jasné brance zabránil jen bek hostů, který si stoupl do klece. Neutuchající nápor domácích pokračoval. David Hruška mohl bekhendem pálit do prázdné, ale akci překombinoval a klec netrefil přesně. Hosté paradoxně využili obranného zaváhání Energie a první vážnější šanci ve třetí třetině využili. Jiří Bicek využil toho, že se Mensator nestihl přemístit a po pasu od Patery přesně vymetl karlovarskou klec.

Šok pro domácí přišel v 51. minutě. Po další chybě obránce si Sascha Treille si branku, položil si Mensatora a bekhendem vyrovnal utkání. Pět minut před koncem hráli svěřenci kouče Stavjani oslabení, ale i přes některé šance Kladna vyrovnaný stav udrželi. V samém závěru třetiny pak opět dominovali, ale vyhnout se prodloužení se jim již nepodařilo.

V prodloužení pokračovali domácí v presu hostů. Rozjetý Skuhravý pálil do Faltera, pro odražený puk si sjel Mucha a dělovkou trefil břevno kladenské branky. Hned z protiútoku se ovšem hosté prosadili a vydřeli si druhý bod navíc. O branku se postaral Martin Látal, když se rozjel do pásma Energie a střelou s obrovským nápřahem prostřelil Mensatora.

Ohlasy trenérů

Jiří Kopecký (HC Vagnerplast Kladno): Venku příliš nevyhráváme, a tak jsme se na utkání důkladně připravovali a říkali si, že to konečně musíme prolomit. Bohužel jsme, stejně jako v předcházejících zápasech, opět brzy prohrávali o dva góly. Ve druhé třetině jsme sice hru vyrovnali, ale po chybě ve středním pásmu jsme inkasovali třetí gól. Hodně nám pak pomohlo snížení na 3:1. O přestávce jsme si řekli, že do toho ještě půjdeme a zkusíme to a povedlo se. Prodloužení už bylo trošku o náhodě a štěstí, které se zaplaťpánbůh přiklonilo na naší stranu.

Antonín Stavjaňa (HC Energie Karlovy Vary): Do stavu 3:0 jsme hráli velmi dobře. Navíc jsme měli i další šance, například Kumstát neproměnil samostatný nájezd. Vlastní chybou jsme v závěru druhé třetiny dovolili Kladnu snížit. Myslel jsem si, že hráči pak budou o to pozornější, ale bohužel předvedli další hrubé chyby, které soupeř využil k vyrovnání. Za podobné chyby musí začít padat pokuty, jiná cesta není.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | po 20.12.2010

Nadělí si energetici doma proti Kladnu tři body?