HC Energie Karlovy Vary

Po nadějném vývoji nakonec pouze bod

HC Energie - HC Vítkovice Steel 2:3pp (1:0, 1:0, 0:2 - 0:1)
Hokejisté Energie si poprvé v sezoně protáhli extraligové utkání i za šedesátou minutu. K prodloužení však vůbec nemuselo dojít. Díky dvěma zásahům Lukáše Pecha a preciznímu výkonu obrany Energie po dvě třetiny kontrolovala zápas. Třetí dvacetiminutovka však vůbec nevyšla podle jejich představ. Hosté vyrovnali a brankář Lukáš Mensator navíc odstoupil pro zranění. Prodloužení pak nabuzení Vítkovičtí i díky přesilovce rozhodli už po 67 vteřinách.
Tipsport extraliga, 7. kolo, ne 2.10.2011
Karlovy Vary
Vítkovice
2:3p
1:0, 1:0, 0:2 - 0:1
Branky a nahrávky: 5. Pech (Kumstát, Nosek), 40. Pech (Kumstát) - 50. Káňa (Burger, Sloboda), 57. Ujčík (Malík), 62. Burger (Ujčík). Rozhodčí: Lacina, Smitka - Bejček, Charvát. Vyloučení: 8:8, navíc Gřegořek, Zaťovič (oba KVA) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 2274. Střely na branku: 29:37. Průběh utkání: 2:0, 2:3.
Karlovy Vary: Mensator (54. Benda) - D. Nosek, Gulaši, Bombic, Gřegořek, Gründling, Prošek, M. Rohan, Mocek - Kumstát, Pech, Košťál - Skladaný, Melenovský, Dej - Zaťovič, Skuhravý, Bartánus - Kuběna, Kupec, Zucker
Vítkovice: Málek - Malík, Kudělka, Ovčačík, Sloboda, Rehák, Voráček, Trnka, Punčochář - Ujčík, Burger, Szturc - Pohl, Húževka, T. Káňa - Svačina, Štefanka, J. Sýkora - Šedivý, Strapáč, J. Káňa

Komentář k utkání

Karlovarští do zápasu doslova vlétli a ihned po úvodním buly dostal do úniku Kumstát. Nepodařilo se mu však vyzrát na betony pohotového Málka. Vzápětí se domácím naskytla šance přesilové hry po vyloučení Punčocháře a již v 5. minutě otevřel skóre zápasu Lukáš Pech, když bez zaváhání dorazil do branky střelu karlovarské 46. Následující minuty hry se nesly i nadále v duchu početních výhod. Steelu se nepodařilo využít tu z šesté minuty. Domácí zase trestuhodně nevyužili půlminutovou dvojnásobnou power play.

V patnácté minutě vystrčili drápky hosté z Vítkovic a několikrát bylo před Mensatorem pořádné horko. Například střelu Húževky od modré krotil domácí gólman s velkými obtížemi. Domácí hrozili hlavně z brejků. Za všechny jmenujme únik dvojice Skladaný – Melenovský. První jmenovaný přesně našel před Málkem najíždějícího hráče s pětkou na zádech, ale z první se mu skórovat nepodařilo. V samém závěru měli hosté ještě jednu přesilovku, v níž Svačina trefil sporně tyčku. Videorozhodčí však svým verdiktem branku neuznal.

Druhé dějství začali lépe hosté, i díky dohrávané přesilové hře. Za všechny šance jmenujme pokus Štefanky střelou z kruhu do výstroje připraveného Mensatora. Ve dvacáté čtvrté minutě ujel Kupec s Kuběnou, ale pří úniku si nerozuměli. Následně si opět oba celky v krátkém sledu vyzkoušely hru v přesilové hře a znovu to bylo bez změny skóre na světelné tabuli. Nadějnou šanci šanci měl Burger, který mohl dorážet do prázdné klece, ale skákavý puk se mu nepodařilo trefit ideálně.

Ke konci prostřední dvacetiminutovky byli aktivnější domácí borci. Bartánusovi při úniku stihl na poslední chvíli vypíchnout puk vracející se bek Steelu. Unikající Kumstát s Pechem zase ztroskotali na nepřesné přihrávce přes pásmo soupeře. Nejdůležitější moment tohoto dějství přišel až v jeho posledních vteřinách. Patnáct vteřin před závěrečnou sirénou ujel Lukáš Pech a při signalizované výhodě překonal Málka podruhé v zápase. První střelu sice vítkovický gólman vyrazil, ale na šikovnou dorážku karlovarské třiadvacítky byl již krátký.

Třetí třetina volně navázala na předchozí část hry. Hrálo se po celé ploše s šancemi na obou stranách. Velkou šancí se ve 44. minutě blýskl Kumstát, který z nadějné pozice našel lapačku Málka. Na druhé straně zahrozil Sýkora jedovatou střelou do výstroje Mensatora. První varování pro domácí přinesla polovina třetiny. Tomáš Káňa využil zmatků v obraně Energie a v signalizované výhodě překonal Mensatora. Ten musel být v 54. minutě vystřídán poté, co si při likvidaci Svačinovy střely přivodil zřejmě zranění třísla.

Jeho parťák Marek Benda udržel těsné vedení jen do 57. minuty. Domácí obrana opět zaspala a Viktor Ujčík si zkušeným forhendovým blafákem vychutnal karlovarskou dvojku. Domácí měli ještě příležitost ve formě přesilové hry, ale ztracené vedení zpět nezískali. V poslední minutě obdržel dvě plus deset minut Martin Zaťovič za nepěkný faul na bývalého energetika Karola Svobodu u mantinelu.

V prodloužení dominovali herně hosté díky hře čtyř na tři. Domácímu Kumstátovi se sice povedlo vystrašit vítkovickou defenzivu únikem, útočná akce z počátku 62. minuty však utkání definitivně ukončila. Ujčík našel dokonale postaveného Jiřího Burgera u tyčky. Útočníkovi Steelu nedělalo problém rozhodnout utkání do téměř odkryté klece. Hosté tak dokonali obrat, který načali až v polovině poslední dvacetiminutovky.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Myslím, že kdybychom dnes dokázali vstřelit třetí branku, tak jsme vyhráli. Šancí jsme na to měli dost, například Skladaný, Kumstát nebo Košťál. V obranné hře jsme konečně sehráli důstojnou roli. Lukáš Mensator má podle prvních prognóz natažené tříslo. Petr Mocek odehrál dobrých 50 minut. Dlouho ale nebyl v zápasové zátěži, proto jsme se rozhodli v závěru stáhnout hru na 5 obránců. Tomáš Klíma a Michal Vachovec se nevešli do sestavy, protože se nám nelíbila hra čtvrté formace. O své místo budou muset zabojovat.

Zdeněk Moták (HC Vítkovice Steel): První dvě třetiny jsme odehráli nedůsledně, nedůrazně a bez agresivity. Nedokázali jsme také proměňovat naše šance, které jsme si vypracovali. Jsem rád, že jsme se ve třetí třetině zvedli. Řekli jsme si, že do 50. minuty chceme vstřelit gól, a to se nám povedlo. Rozhodující asi bylo, že v klíčových momentech jsme na hřišti měli hráče s výraznými zkušenostmi a schopnostmi.

Fotogalerie

Související články