HC Energie Karlovy Vary

Kumstát sestřelil Spartu

HC Sparta Praha - HC Energie 3:5 (0:2, 2:2, 1:1)
Především díky střeleckému procitnutí svého nejproduktivnějšího hráče z loňské sezony zaznamenali energetici své druhé letošní vítězství. Hosté v holešovické Tesla Areně překvapovali neobvyklou efektivou v zakončení a už v zahajovací třetině se ujali dvoubrankového vedení, svůj první gól v sezoně vstřelil Radsitslav Dej (na snímku). Sparťané dokázali vyrovnat, ale vedení vrátil energetikům Petr Kumstát. Jeho čtyři branky pomohly Energii k důležitým třem bodům.
Tipsport extraliga, 8. kolo, út 4.10.2011
Sparta
Karlovy Vary
3:5
0:2, 2:2, 1:1
Branky a nahrávky: 26. Pacovský (Sersen, Milam), 28. Tenkrát (Ton), 50. T. Rachůnek (Y. Treille) - 2. Dej (Melenovský), 14. Kumstát (Pech), 38. Kumstát (Pech, D. Nosek), 40. Kumstát (Pech), 60. Kumstát (Nosek). Rozhodčí: Hodek, Kalivoda - Kis, Pouzar. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. Diváci: 3339. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4, 3:4, 3:5.
Sparta: Pöpperle - Milam, Sersen, Jan Hanzlík, Kučný, Kasík, Philipp - Pacovský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - Y. Treille, Foster, Lapšanský - Přibyl, Žálčík, T. Rachůnek
Karlovy Vary: Benda (33. Závorka) - D. Nosek, Gulaši, Bombic, Gřegořek, Gründling, Prošek, M. Rohan, Mocek - Kumstát, Pech, Košťál - Dej, Melenovský, Skladaný - Bartánus, Skuhravý, Zaťovič - Zucker, Kupec, Kuběna

Komentář k utkání

Ihned po úvodním hvizdu se na pravém křídle první formace prodral do šance Pacovský, jeho střela ale mířila pěkný kus od Bendovy branky. Pak se poslední tým průběžného pořadí probral z letargie a Rastislav Dej sklepnul za Pöpperleho záda přihrávku Melenovského. Mladý gólman Energetiků však krátce nato nabídnul domácím příležitost k vyrovnání. Po jeho špatné rozehrávce za brankou se puk ocitl v brankovišti, ale sparťané nedokázali jeho chyby využít a dostat puk do odkryté klece.

Sparta zkoušela Bendu prostřelit v přesilových hrách i ve hře pět na pět, ale neuspěla. Naopak Vary stihly ještě do konce první části zvýšit své vedení. Pech našel před brankou úplně volného Petra Kumstáta a hosté dokázali podruhé překonat Pöpperleho. Proti Košťálově šanci se ovšem sparťanský gólman vyznamenal a vytěsnil ji nad branku.

Sparta se prosadila až v přesilové hře na začátku druhého dějství. Sersen nastřeloval puk od modré a Benda ho vyrazil jen před sebe, kde číhal Dominik Pacovský a backhandem zasunul puk za jeho záda. O necelé tři minuty později bylo vyrovnáno. Ton našel křižnou přihrávkou Petra Tenkráta u levé Bendovy tyče. Zkušený útočník už měl lehkou práci, stačilo jen doklepnout puk do prázdné branky.

V početní výhodě se však dokázali prosadit i hosté, kteří v průběhu zápasu vyměnili brankáře, když na Bendovo místo přišel Tomáš Závorka. Petr Kumstát tečoval ve skrumáži před brankou puk vyslaný Pechem. A po dvou minutách odskočila Energie znovu na dvoubrankový rozdíl. Petr Kumstát překonal Pöpperleho potřetí, když tísněn obránci zakončoval opět po přihrávce Pecha.

Holešovické čekal nelehký úkol - znovu srovnat dvoubrankové manko. Dlouho se jim ale nedařilo překonat Závorku, neprosadili se ani ve dvou na sebe těsně navazujících přesilovkách. Až v polovině třetí části našli domácí na mladého gólmana recept. Po několika odrazech se puk dostal k Treillemu, který ještě posunul na lépe postaveného Tomáše Rachůnka, který už jen posunul puk do prázdné branky. Vyrovnávací branka ale nepřišla ani při závěrečné power play. Do prázdné naopak pojistil vítězství Energie svou čtvrtou brankou v zápase Petr Kumstát.

Ohlasy trenérů

Patrik Martinec (Sparta): Do utkání jsme chtěli vstoupit tlakem, jít do vedení a donutit tak Karlovy Vary, aby musely útočit a nehrály jenom v obraně. To se nám nepovedlo, ten zápas jsme prohráli v první třetině a opakovalo se tak vlastně naše předešlé domácí utkání s Libercem, kdy jsme také po první třetině prohrávali o dva góly. To se strašně těžko otáčí. I když jsme pak srovnali na 2:2, tak nám soupeř zase odskočil a přes veškerou snahu ve třetí třetině už jsme to nedohnali. Chtěl bych ale vyzdvihnout i vynikající výkon Kumstáta.

Martin Pešout (Karlovy Vary): My jsme rádi za tři body, protože jsme venku ještě nebodovali. Přijeli jsme sem s tím, že se pokusíme přečkat úvodní tlak Sparty, ale podařilo se nám rychle vstřelit gól, takže ani nepřišel. Myslím, že to nás dostalo do zápasu a první třetinu jsme odehráli velice dobře. Ve druhé jsme udělali dva zbytečné fauly, Sparta sehrála krásné dvě přesilovky a dostala se do zápasu. Ten se zlomil tím, že nepřidala třetí branku a my naopak v závěru druhé třetiny dokázali dát dva góly. Pozornou a obětavou hrou jsme ten výsledek dotlačili až do konce.

Související články