HC Energie Karlovy Vary

Energie veze z Prahy porážku 2:3

HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 3:2 (1:0, 1:0, 1:2)
Karlovarští hokejisté nenavázali na dvě domácí výhry a podlehli Spartě 2:3. Po dvou třetinách Energie prohrávala už o dvě branky a zdálo se být rozhodnuto. Jindřich Kotrla ale hned ve svém prvním zápase v dresu Energie skóroval a snížil na 1:2. Sparťané poté ale znovu odskočili na rozdíl dvou branek. Snížit se podařilo Petru Mockovi (na snímku), na víc se už ale Karlovy Vary nezmohly. Šanci na reparát mají v pátek, kdy se představí na ledě Komety Brno.
Tipsport extraliga, 34. kolo, st 28.12.2011, Tipsport Arena
Sparta
Karlovy Vary
3:2
1:0. 1:0. 1:2
Branky a nahrávky: 4. Rachůnek (Tenkrát, Milam), 23. Žálčík (Lapšanský, Forman), 49. Ton - 43. Kotrla (Zucker, Látal), 51. Mocek (Dej, Skladaný). Rozhodčí: Hodek, Smitka - Bejček, Charvát. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:1. Diváci: 6578. Střely na branku: 39:32. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.
Sparta: Pöpperle - Broš (C), Treille, Sersen, Rachůnek, Husák, Forman, Kasík, Ton (A), Foster, Kučný, Žálčík, Kočí, Rachůnek, Milam, Philipp, Bližňák, Tenkrát (A), Pacovský, Krstev, Lapšanský
Karlovy Vary: Salfický - Gründling, Sýkora, Mocek, Kuběna, Gřegořek (A), Skladaný, Mikeska, Zaťovič, Pech, Guaši, Vachovec, Košťál (A), Dej, Kotrla, Skuhravý (C), Gawryletz, Kumstát, Prošek, Látal, Zucker

Komentář k utkání

Zápas první Sparty a předposledních Varů měl více než divoký začátek. Brankové světlo se rozsvítilo už po necelé minutě a půl hry, rozhodčí ale sparťanům branku neuznal – jeden z nich totiž stál v brankovišti.

Na začátku čtvrté minuty šly Vary do tří a Spartě se poprvé v první třetině nabídla dvojnásobná početní výhoda. Po dvaatřiceti vteřinách ji proměnil Ivan Rachůnek, který mezi kruhy spíše naslepo nastřelil ve skrumáži puk a ten skončil až za Salfickým.

A po necelých čtyřech minutách se situace s dvojnásobnou sparťanskou přesilovkou opakovala. Ne už ale s gólovou tečkou. Karlovy Vary byly v druhém oslabení o poznání pozornější a Spartě nedovolily jedinou kloudnější akci. I tak měl ale Salfický v brance Varů v první desetiminutovce mnohem víc práce, než jeho protějšek Pöpperle.

A to i přesto, že i Vary hrály více než minutu a půl pět na tři. Paradoxně v ní málem inkasovaly od Lapšanského, který se vracel z trestné za příliš vyjetou obranu Varů a vystihl přihrávku Ivana Rachůnka.

Druhou branku Sparta přidala ve 23. minutě a Salfický se při ní musel pod maskou hodně červenat. Lukáš Žálčík ho nachytal na švestkách střelou téměř z poloviny hřiště. Jen kousek od gólu byl ve 25. minutě Philipp, varská obrana opět zaspala při návratu hráče z trestné lavice.

Sparta ve druhé části sama sebe vysilovala častými oslabeními, nicméně branku neinkasovala. To, co nezachytila obrana, to jistými zákroky pokryl Pöpperle, který si zákroků nepřipsal tolik jako jeho protějšek, ale o to byly těžší.

Na druhé straně pak po dalekonosné střele Pacovského zazvonila tyč. Salfický se za pukem jen ohlédl. Vary měly k brance nejblíže v závěru třetiny při vlastním oslabení. Pöpperle tak dlouho otálel s rozehrávkou, až ji málem nestihl, Petr Kumstát už už natahoval hokejku.

Vary snížily na začátku třetí části. Jindřich Kotrla asi ani sám neví, jak propasíroval puk hromadou těl podél tyčky za brankovou čáru, nicméně Vary se dostaly na dostřel jediné branky a podstatně přidaly. Pöpperle měl najednou plné betony práce, tím spíš, že Sparta doplácela na svou nedisciplinovanost dvouminutovými tresty i ve třetí části.

Klid vnesl do sparťanských řad svým nekompromisním zavěšením ve 49. minutě Petr Ton, ale ne na dlouho, po gólu Petra Mocka o dvě minuty později byly Vary zase na dostřel jediného gólu. Blízko ke čtvrté, uklidňující, brance měl necelé dvě minuty před koncem Yorick Treille, Salfický ale bleskově vymrštil lapačku. V poslední minutě to Vary zkusily bez gólmana, Sparta se ale ubránila a uhájila těsnou výhru 3:2.

Ohlasy trenérů

Richard Žemlička (HC Sparta Praha): Na začátku zápasu jsme měli skoro čtyři minuty přesilovku pět na tři, se které jsme vytěžili pouze jeden gól. V druhé třetině se hra vyrovnala a nás několikrát podržel Pöpperle, jenž vychytal velké šance hostí. V závěru jsme si i přes dvě branky Karlových Varů výsledek pohlídali.

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Zápas přinesl úporný hokej. Podle mého rozhodla druhá třetina, kdy jsme hru vyrovnali, ale nedokázali jsme vstřelit branku z těch mnoha přesilovek, co jsme měli.

Související články