HC Energie Karlovy Vary

Energie položila Zlín precizní obranou a úspěšným útokem

HC Energie - PSG Zlín 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)
Vskutku vynikající výkon předvedli energetici v dalším důležitém utkání proti Zlínu. Takřka neprostupná obranná činnost podpořená výborným výkonem Dušana Salfického (na snímku), kterého dělilo od čistého konta 26 sekund hry, nedovolila hostům jakkoli bodovat.
Tipsport extraliga, 36. kolo, pá 6.1.2012
Karlovy Vary
Zlín
4:1
0:0, 2:0, 2:1
Branky a nahrávky: 24. Gawryletz (Gulaši), 32. Skladaný (Gründling), 42. Zaťovič (Mikeska, Lučka), 53. Sýkora (Kuběna, Zucker) - 60. Hamrlík (Galvas, Leška). Rozhodčí: Hodek, Kalivoda - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 7:8 navíc Gřegořek (KVA) 10 min. OT plus do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 3214. Střely na branku: 36:33. Průběh utkání: 4:0, 4:1.
Karlovy Vary: Salfický - Mocek, Gřegořek, Gulaši, Gawryletz, Prošek, Lučka, Látal, Gründling - Sýkora, Kuběna, Skladaný, Mikeska, Zaťovič, Pech, Košťál, Dej, Skuhravý (C), Kumstát, Zucker.
Zlín: Horčička - Tesařík, Řezníček, Matějíček, Galvas, Linhart, Hamrlík, Míka, Valenta - Köhler, Čech, Čajánek (C), Leška, Vlach, Ondráček, Kubiš, Honejsek, Melenovský, Finsterle, Veselý, Důras.

Komentář k utkání

Souboj předposlední Energie se zlínskými ševci, kteří si drží stabilní formu a sebevědomě míří do play-off, leccos napověděl o západočeských šancích na proniknutí do elitní desítky. Konečný výsledek však jednoduše nevznikal.

Když se ve čtvrté minutě po zastaveném úniku Finsterleho ujal kotouče dojíždějící Kubiš a zakončoval bekhendem do naprosto odkryté brány, všem domácím fanouškům muselo zatrnout. Jenže posléze si mohli oddychnout, zlínský útočník trefil ve vyložené šanci jen boční tyčku. Své střelecké prováhání si ale chtěl odčinit. Z obtočky kolem branky neuspěl, po odrazu zkoušel štěstí znovu, ale dokonce ani do třetice reparát nesložil.

Jen co po vyloučení Tesaříka skončil přesilovkový nápor domácích a odbila komerční přestávka, zasáhl karlovarské hokejisty tvrdý verdikt. Petr Gřegořek dostal od rozhodčího nejprve dvě minuty za podražení, ale poté si vysloužil navíc i osobní trest do konce utkání – totiž za nesportovní chování.

Bezchybný výkon obou gólmanů poslal duel za bezbrankového stavu do druhé třetiny, jejíž úvod poznamenalo vyloučení dvou zlínských hráčů ve stejný čas, a tuto příležitost využili domácí k otevření výsledku utkání. Gulaši na dva pokusy od modré neuspěl, do třetice tak přihrál Travisu Gawryletzovi a ten nekompromisní bombou rozesmutněl žluté hokejisty.

Zlínští si na počet šancí rozhodně nemohli stěžovat, ale jejich pokusy končily na výborném výkonu Dušana Salfického. Naopak Luboš Hořčička, který je v úspěšnosti zákroků na pátém místě mezi všemi extraligovými gólmany, kapituloval ve druhé třetině ještě jednou. František Skladaný odražený kotouč po střele Gründlinga usměrnil za jeho záda.

Hosté vstupovali do závěrečné třetiny s vědomím dvoubrankového manka, ale střelecky se prosazovaly opět Karlovy Vary, až bylo rozhodnuto. Martin Zaťovič krátce po startu dějství ujel všem hráčům a mířil přesně pod víko. Po šanci Skladaného, jehož teč už fanoušci za brankou viděli ve vysněných místech, a neúspěšném úniku Petra Kumstáta přišla rána z levého kruhu od bývalého berana Tomáše Sýkory a na tu byl zlínský brankář krátký.

Dušan Salfický sebejistými zákroky mířil za čistým kontem, ale jeho snažení vyšlo nazmar, neboť Zlínští se právě 26 sekund před sirénou dokázali prosadit – Galvasovu střelu přesně tečoval Martin Hamerlík a domácí brankář byl právem zklamaný.

Energie zdolala Zlín díky povedené útočné produktivitě a pevné obraně, které dodával jistotu svými zákroky Dušan Salfický. Právem tak po více než třech letech ševce poráží a svůj vzestup může potvrdit už v neděli v Českých Budějovicích. Poslední výhrou Energie na jihu Čech je však stále sedmé semifinále 2008, a tak se přímo vybízí další překonání nepříznivé série.

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, že Zlín je těžký soupeř s propracovanou obranou. Do utkání jsme vstoupili špatně, myslím, že jsme se i špatně rozcvičili. Nebylo to ono. První třetina byla z naší strany hrozně vlažná. Ve druhé se již u nás zlepšil důraz i bruslení. Je pravda, že zápas ovlivnilo, že soupeř šel do tří a my jsme dali dvě branky. Bylo také důležité, že jsme ubránili přesilovky, které má Zlín výborné. A to i s přispěním výborného výkonu Dušana Salfického. V poslední třetině jsme věděli, že Zlín bude chtít výsledek zkorigovat a počkali jsme si na brejky, z kterých jsme dokázali skórovat. Je jenom škoda, že jsme neumožnili Dušanovi udržet čisté konto.

Josef Turek (PSG Zlín): První třetinu jsme nezačali špatně, zápas vypadal vyrovnaně. V prostřední třetině jsme udělali dva hloupé fauly, za které jsme byli potrestání vstřelenou brankou. Zkusili jsme něco udělat se sestavou, ale moc to nepomohlo. Vstřelený gól již přišel pozdě, v době, kdy již byl zápas rozhodnutý. Musíme se zvednout, jelikož máme doma tři těžké zápasy.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 5.1.2012

Do Varů míří Zlín. Zlomí Energie prokletí?