HC Energie Karlovy Vary

Energie podlehla v domácím prostředí Zlínu

HC Energie Karlovy Vary – PSG Zlín 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)
Celý zápas měla Energie ve své režii. Přece jen si ale všechny body odváží Zlín. Energetiky tak může mrzet neproměněné trestné střílení Petra Kumstáta. Jedinou branku Energie vsítil Václav Skuhravý (na snímku), který už ve druhé minutě musel svým gólem vyrovnávat. KV Arena viděla i neuznanou branku z brusle Petra Kumstáta. Energie tak zůstává i po desátém zápase poslední.
Tipsport extraliga, 10. (TV), ne 9.10.2011
Karlovy Vary
Zlín
1:3
1:1, 0:0, 0:2
Branky a nahrávky: 2. Skuhravý (Rohan M.) - 1. Čajánek (Veselý, Honejsek), 57. Tesařík (Sýkora), 60. Leška (Hamrlík, Köhler). Rozhodčí: Šír, Šindler - Bláha, Kostka. Vyloučení: 3:8. Bez využití. Diváci: 2447. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.
Karlovy Vary: Závorka (Řehoř) - Gulaši, Nosek, Gřegořek, Bombic, Rohan M., Mocek, Gründling, Prošek – Košťál, Pech, Kumstát - Skladaný, Melenovský, Dej - Zaťovič, Skuhravý (C), Zucker - Kuběna, Kupec, Klíma
Zlín: Sedláček (Horčička) - Tesařík, Řezníček, Matějíček, Galvas, Lučka, Linhart, Hamrlík, Míka - Důras, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek (C), Veselý - Ondráček, Vlach, Kubiš - Holík, Sýkora, Čech

Komentář k utkání

Jakoby se ani neutkávaly týmy, jejichž hra téměř vždy vycházela z propracované obrany. První třetina utkání Energie - Zlín přinesla útočný koncert. Poměr střel 12:4 dává jasně tušit, kdo byl jeho dirigentem. Domácí do vysokých otáček nastartovala možná i nutnost reagovat na rychlé vedení soupeře. Už v první minutě totiž nerozchytaného Závorku překvapila Čajánkova střela z otočky. Jenže první rána kapitána byla záhy úspěšná i na druhé straně. Obránce Rohan skvělou přihrávkou vyslal do samostatného úniku Václava Skuhravého, který s úspěchem předvedl pro sebe nepříliš typický bekhendový blafák.

Rychlé vedení domácí povzbudilo a udávali tempo po celý zbytek první třetiny. Blízko ke skórování měl především Petr Kumstát. V 6. minutě karlovarskému útočníkovi scházely centimetry, aby do prázdné klece dorazil puk, který se Sedláčkovi u zadního mantinelu nečekaně odrazil. Za čáru dopravil Kumstát puk až po pohledné kombinaci v přesilové hře z 16. minuty. Opakovaný záběr však prokázal, že domácí útočník puk netrefil holí, ale aktivním pohybem bruslí. Videorozhodčí branku správně neuznal, a do kabin se tak odcházelo za vyrovnaného stavu 1:1.

Že tempo, které energetici nasadili v prvním dějství, nemohou vydržet celé utkání, ukázala už prostřední část. Hostům se podařilo vyrovnat hru a především zpřesnit svou defenzivu. Kupříkladu při vyloučení svého kapitána tak Karlovarským nepovolili ani jednu slušnou střelu. Při hře v plném počtu se musel mít na pozoru už i Tomáš Závorka. Ve 28. minutě za jeho brankou čaroval Petr Leška a několikrát se snažil puk prostrčit podél tyče. Ještě nebezpečněji bylo v této minutě ale na druhé straně. Petr Kumstát navzdory faulu Linharta trefil ze samostatného úniku tyč. Když pak měl v následně nařízeném trestném střílení více klidu na zakončení, ztroskotal pouze na Sedláčkově výstroji.

V 34. minutě začala vůbec první zlínská přesilovka, na trestnou lavici usedl Zucker. Hosté se sice v útočném pásmu nezdrželi dlouho, o to nebezpečněji si však počínali. Gólman Závorka se zaskvěl především zákrokem pravým betonem, kterým vykopl pohotovou ránu Veselého. Protože pak v jejím závěru nedokázala Energie využít Hamrlíkův faul na Pecha, skončila prostřední třetina bezbrankovým skóre.

Že se ani jeden z celků nemíní smířit s remízou, ukázal hned začátek třetí třetiny, který byl bohatý na šance na obou stranách. Ve 43. minutě ukázal rychlé nohy Kupec, o krok přebruslil obránce a o kousek minul vzdálenější tyčku. V protiútoku se pak před karlovarskou branku natlačil Čech, zamíchal pukem, ale Závorka si na finální střelu v klidu počkal u tyčky. Ještě většího aplausu si prozatímní brankářská jednička Energie užila, když efektně lapačkou zlikvidovala Köhlerův příklep od modré. Podražením Honejska pak ale Závorka oslabil svůj tým a v oslabení musel svůj prohřešek odčinit, když se rychle dokázal přemístit proti střele Linharta. Divokou pasáž zakončil Skladaného samostatný únik v oslabení, po kterém zvonila tyč.

Závěr utkání jasně demonstroval největší bolest Energie. Zatímco nahození Radima Tesaříka v 57. minutě po teči šťastně zapadlo do horního růžku Závorkovy branky, domácí v tlaku za vyrovnáním promarnili další gólové šance. Konkrétně dorážky Skuhravého i Kumstáta z předbrankového prostoru skončily pouze na výstroji Sedláčka. Porážku Energie krutější než desetibrankový debakl korunovala Leškova trefa do prázdné branky.

Ohlasy trenérů

Josef Turek (PSG Zlín): Na pohled to možná nebyl pěkný zápas. Musím pochválit kluky, že celou dobu dřeli, a díky tomu jsme utkání zvládli. Samozřejmě máme stále nějaké nedostatky ve hře, ale měli jsme dnes i trochu štěstí a skvěle nám zachytal brankář Sedláček.

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Souhlasím s tím, že hosté byli šťastnější. Dostali jsme dnes dva nešťastné góly. V první minutě a pak tři minuty před koncem. V průběhu utkání jsme měli dostatek příležitostí, abychom rozhodli o své výhře. Že je nevyužíváme, to už je taková konstanta naší hry. Marek Bartánus nehrál z výkonnostních důvodů.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | so 8.10.2011

Energie přivítá rozjeté zlínské PSG