HC Energie Karlovy Vary

Dokonalý obrat završil v prodloužení Gřegořek

PSG Zlín - HC Energie 2:3 pr. (0:0, 1:0, 1:2 - 0:1)
Když na začátku třetí třetiny vedli Zlínští o dvě branky, zdálo se být vše ztracené. Energetici ale ukázali velkou vůli po vítězství. Krátce po kontaktnímu gólu Lukáše Pecha obdržel puk před branku Petr Kumstát a skóre zápasu vyrovnal. V dramatickém závěru měli energetici mnohokrát namále, ale výtečný Lukáš Mensator je držel v naději a nepropustil za sebe jediný kotouč. V prodloužení rozhodl přesnou ranou nad beton Petr Gřegořek (na snímku).
Tipsport extraliga, 49. kolo, pá 17.2.2012
Zlín
Karlovy Vary
2:3p
0:0, 1:0, 1:2 - 0:1
Branky a nahrávky: 28. Holík (Leška), 42. Čajánek (Tesařík, Důras) - 44. Pech (Gawryletz, Gřegořek), 46. Kumstát (Pech), 64. Gřegořek (Gawryletz, Pech). Rozhodčí: Baluška, Konc - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:2. Diváci: 3827. Střely na branku: 45:31. Průběh utkání: 2:0, 2:3.
Zlín: Horčička - Hamrlík, Linhart, Galvas, Zámorský, Tesařík, Řezníček, Míka, Matějíček - Holík, Leška, Köhler - Důras, Čajánek, O. Veselý - Melenovský, Roman Vlach, Ondráček - Kubiš, F. Čech, Fořt.
Karlovy Vary: Mensator - Gründling, Gulaši, M. Rohan, Gřegořek, Gawryletz, Lučka, P. Mocek, Prošek - Zucker, Skuhravý, Košťál - Kumstát, Pech, Zaťovič - Skladaný, T. Sýkora, Kotrla - Dej, Rohan, Kuběna.

Komentář k utkání

Zápas v první třetině příliš pohledného hokeje nepřinesl. Na obou týmech byla vidět důležitost tohoto utkání a třetina se nesla hlavně ve znamení hry obran a brankářů. Po seznamovacím úvodu se do první trochu vážnější šance dostal Roman Vlach, který zkoušel najít mezeru mezi Mensatorovými betony. Poté se hra začínala trochu více přenášet na hokejky hráčů Karlových Varů. Navíc v probíhající páté minutě byl před vlastní brankou podražen Galvasem Michal Gulaši a v následné výhodě přišel ještě druhý faul domácích, tentokráte byl hříšníkem Důras a Karlovarští měli náhle možnost dvouminutové přesilové hry 5 na 3. Hráči Karlových Varů si však v této přesilovce, i vzhledem k velmi dobrému bránění a rozestavení domácí trojky, vypracovali pouze dvě dobré šance. V té první hledal Zatovič zpětnou přihrávkou před bránou Kumstáta, kterému se však nepodařilo dostat puk za záda brankáře. Následně to byla dobrá bomba Gřegořka, která šla jen těsně mimo, a když se tento stejný hráč pokoušel o reparát, zradila ho jeho vlastní hokejk. Hra i přes nevyužitou přesilovku byla stále více na straně bílozelených. Další šanci připravil aktivní Jindřich Kotrla, který dokázal najít dobrou nahrávkou před bránou Lukáše Pecha, jehož zradilo zakončení. Do zápasu dostala domácí jejich první přesilovka. Ve 12. minutě putoval za katr právě Lukáš Pech. Zlínským se dařilo po většinu přesilovky držet Karlovarské zamčené v jejich obraném pásmu, ovšem paradoxně největší šance v této přesilovce přišla při vyvážení kotouče z obrané třetiny, kdy František Skladaný, nahrávající zpoza brány, nešťastně namazal zcela volnému Michalu Důrasovi, proti němuž musel vytáhnout efektivní zákrok ramenem Lukáš Mensator. Povedená přesilovka vlila novou krev do žil domácím a hra do konce třetiny patřila hlavně Zlínským.

Začátek druhé třetiny se nesl v duchu té první, s ještě o něco větší mírou opatrnosti, šancí tedy bylo poskrovnu, či je likvidovali jistí brankáři. Více práce měl Mensator na němž si postupně vylámal zuby jak Čajánek, tak i bývalý energetik Melenovský. Když už to vypadalo, že se gólu publikum snad nedočká, našel Leška přihrávkou Petra Holíka, proti jehož střele z velkého úhlu nedokázal Mensator zasáhnout. Pro tohoto juniorského reprezentanta to byl 10. gól v této sezóně. Karlovarští dostali posléze ihned možnost dvouminutové přesilovky za faul Veselého. Byla na nich vidět snaha s výsledkem něco udělat a snažili se hrát aktivněji. Hru však brzdila řada nepřesností s velkou řadou zakázaných uvolnění na obou stranách. V závěru třetiny, který patřil opět zlínským hráčům, se do šance ještě dostal gólem nabuzený Holík, Mensator betonem jeho střelu zlikvidoval, a uchoval tak naději na otočení nepříznivého stavu do třetí třetiny.

Tyto naděje se však začaly velmi rychle rozplývat. Radim Tesařík využil svých dlouholetých zkušeností, chytrou nahrávkou našel zcela nehlídaného Petra Čajánka, a ten dokázal prostřelit Mensatora. Hráčům Energie se následně opět naskytla možnost přesilové hry ihned po obdržené brance. A tentokráte i úspěšné. Travis Gawryletz vypálil od modré a jeho střelu těsně před Horčičkou tečoval Lukáš Pech. Toto rychlé snížení skóre dodalo energetikům novou energii a obrovskou aktivitu, tu v čase 45:24 přetavili ve vyrovnání. Lukáš Pech našel nahrávkou před bránou Petra Kumstáta, pro něhož to byl již 26. gól v sezóně! Zelenobílí se dále tlačili do útoku a domácí byli několikrát pod silným tlakem. Horčička se musel v bráně ohánět. Ovšem ani domácí se nenechali zahanbit, kdy se do obrovské šance dostal Roman Vlach. Ten už zvedal ruce nad hlavu, ale Mensator mu ukázal jeden ze své sbírky zázračných zákroků. I přes aktivitu obou týmů branka již nepadla a šlo se do prodloužení. V něm byli Karlovarští aktivnější a chvílemi to vypadalo, že hrají přesilovou hru. Jejich aktivita nakonec vedla k hraní opravdové přesilové hry po faulu Tomáše Linharta. V přesilovce posléze rozhodl Petr Gřegořek přesnou střelou nad beton Horčičky a vystřelil Energii důležité dva body!

Ohlasy trenérů

Josef Turek (PSG Zlín): Byl to vyrovnaný zápas. Věděli jsme, že se Karlovy Vary zvedly a znali jsme jejich sílu. Neudrželi jsme dvougólové vedení, protože během několika minut jsme inkasovali. Za stavu 2:1 tam byla hrubá chyba Radka Míky, po které jsme dostali vyrovnávací gól. Nesmí se nám stávat, že neudržíme dvoubrankový náskok, proto nejsme spokojeni.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Do zápasu jsme vstoupili dobře. Chtěli jsme využít sebevědomí z předchozích utkání. To se nám podařilo a vyústilo v dlouhou přesilovku pět proti třem, kterou jsme ale nevyužili. Ve druhé třetině byli aktivnější domácí, kteří svoji převahu zužitkovali. Ve třetí třetině jsme přidali a zaslouženě vyrovnali. V prodloužení domácí faulovali a Gřegořek prostřelil brankáře Horčičku. Ve druhé polovině poslední třetiny jsme v oslabení měli štěstí po šancích soupeře, takže remíza byla spravedlivá.

Fotogalerie

Související články