HC Energie Karlovy Vary

Energie pod Kýhosem poprvé prohrála

HC MOUNTFIELD - HC Energie 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Karlovarská Energie po dvou vítězstvích v řadě předvedla další sympatický výkon, na bodový zisk však tentokrát nedosáhla. Českobudějoviští se ujali vedení už ve třetí minutě a branky Václava Skuhravého (na snímku) a Petra Kumstáta v přesilovkách přinesly vždy pouze snížení náskoku domácích. Budvar aréna tak pro energetiky zůstává dlouhodobě nedobytná.
Tipsport extraliga, 37. kolo, ne 8.1.2012
České Budějovice
Karlovy Vary
4:2
1:0, 1:1, 2:1
Branky a nahrávky: 3. Květoň (Kranjc), 34. Langhammer (Gulaš), 43. Mikuš (Burian), 59. Kašpařík - 31. Skuhravý (Gawryletz), 45. Kumstát (Pech). Rozhodčí: Polák, Turčan - Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:6, navíc Skuhravý (KVA) 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 4324. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.
České Budějovice: Kovář - Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Němeček, Mikuš - Květoň, Kašpařík, Šimánek - Gulaš, Langhammer, Burian - Kuchejda, Mertl, Podlešák (12. Sailer) - Pšurný, Červený, Marek
Karlovy Vary: Salfický - Mocek, Gulaši, Gawryletz, Gřegořek, Gründling, Prošek, Látal, Lučka - Dej, Skladaný, Skuhravý - Kumstát, Pech, Košťál - Zaťovič, Mikeska, Kotrla - Zucker, Sýkora, Kuběna

Komentář k utkání

Jako první tým v roce 2012 se na jih Čech přijela ukázat karlovarská Energie. Byla to pikantní chvíle pro trojici zkušených matadorů Gřegořek, Mikeska, Kotrla, neboť všichni si odehráli několik sezón v dresu MOUNTFIELDu. A především to byl další z řady existenčních bojů Západočechů, kteří stále živí naději na záchranu rozpačitě rozehraného ročníku v podobě postupu do předkola play-off.

Pro Energii ovšem utkání nezačalo dobře. Už po necelých dvou minutách poslal Martin Lučka touš za hrazení a protože se přečinu provinil poblíž své branky, hrála se budějovická přesilovka. Tu nekompromisně ve 3. minutě využil ranou od modré Lukáš Květoň - 1:0. Skóre se tak měnilo rychle, leč ke "zbláznění" zápasu nedošlo. MOUNTFIELD se opticky s těsným náskokem spokojil a iniciativu, byť jen lehce, přebrali hosté.

Obrany s ještě plným fyzickým fondem odolávaly nájezdům protivníků, takže Jakub Kovář a Dušan Salfický zasahovali víceméně jen proti pokusům z dálky. Výjimkou byla 14. minuta, v níž Ptáček vystihl rozehrávku hostů a nebezpečně pálil jak on, tak po něm i Lukáš Květoň. Dezorientovaný Salfický byl bezbranný, pomohlo mu však, že střelecká potence soupeře se jevila bezzubě. Paradoxem první třetiny byla tři vyloučení, všechna po vyhození kotouče znamenajícím zdržování hry. Po Lučkovi ještě před první přestávkou vyfasovali za tento prohřešek dvouminutový flastr hostující Mikeska a domácí gólman Kovář. Skóre už se však nepohnulo, ospale zahrané přesilovky jen dokreslily celkový dojem z první třetiny.

Naštěstí po nezáživné úvodní dvacetiminutovce přišla druhá část hry a v té už bylo k vidění více vzruchu. Logicky se víc činili hosté, kteří museli dotahovat. Ve 24. minutě jim pomohl svým vyloučením Lukáš Květoň a mohl z trestné lavice jen trnout při šancích Kotrly a Zaťoviče. Karlovarští tuto výhodu nevyužili, ale nemuselo je to mrzet, neboť se radovali hned při dalším trestu Budějovic, jenž si kroutil na lavici hanby Jiří Šimánek. Přesilovku ve 31. minutě využil Václav Skuhravý netradiční herní variantou - v početní výhodě se dostal po proskočení budějovické obrany do samostatného nájezdu a ten zakončil parádním blafákem - 1:1.

Pro Energii to byl důležitý počin v honbě za veledůležitými body, jenže hosté - stejně jako v úvodu utkání - se z nerozhodného stavu neradovali dlouho. Po další přesilovce, tentokrát neproměněné, si MOUNTFIELD vytvořil velký a dlouhý tlak, jehož rezultátem byla na konci 34. minuty křížná příhra Gulaše, za níž se vrhl skokem plavmo Jakub Langhammer a své dlouhé čekání na gól ukončil usměrněním trajektorie pohybu touše za Salfického záda - 2:1.

Jestliže po svém prvním gólu Jihočeši podřadili, tak podruhé nabytý náskok přinesl z jejich strany vyšší rychlostní stupeň. Po zbytek druhé třetiny byli aktivnějším týmem a snažili se Energii zlomit před odchodem do kabin další brankou. Skóre se už ale do vypršení čtyřiceti hracím minut nezměnilo.

Třetí dějství začínali Jihočeši přesilovkou. Tu po 43 vteřinách umocnil velkou klukovinou Václav Skuhravý, když po přerušení hry před vlastní brankou nešetrně krosčekoval Lukáše Květoně, a MOUNTFIELD tak mohl hrát 30 vteřin dlouhou přesilovku pět proti třem. Kritické dvojnásobné oslabení hosté poměrně v klidu přežili, ale Skuhravému nebylo dopřáno odsedět si celé dvě minuty - ve 43. minutě se prosadil střelou od modré čáry bek Peter Mikuš - 3:1.

Pokud se Václav Skuhravý na střídačce hryzal do rtů, tak alespoň trochu mu náladu spravila druhá z karlovarských věží, Petr Kumstát. Dvoumetrový parťák totiž už za dvě minutky uzavřel festival proměněných přesilovek šikovným zasunutím puku pod Kovářem po pohotovém výjezdu do brankoviště zpoza branky - 3:2.

Po menším gólovém extempore tak dostala třetí třetina zpátky dramatický náboj. Ke smůle hostí si ale Jihočeši výborně hlídali střední pásmo a svého soupeře vůbec nepouštěli do zakončení. I to možná přispělo k tomu, že hostující kouč Kýhos na nic nečekal a už 136 vteřin před třetí sirénou se odhodlal k power-play. Ta se hostům ale vůbec nepovedla - aniž by ohrozili Kovářovu svatyni totiž rychle inkasovali z hole Pavla Kašpaříka - 4:2.

Po dvou předchozích výhrách tak Energie minimálně přechodně zastavila svou stíhací jízdu za předkolem play-off, naopak Jihočeši po herním propadáku v Brně vystavili svým fanouškům solidní omluvenku.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Konstatoval bych, že se ukázalo, že tradiční duely Budějovic a Karlových Varů jsou vyrovnané a my chtěli Frantovi pokazit oslavy 700 utkání. Výkonem se nám to podařilo, ale výsledkem ne. Strašně nás mrzí, že i když jsme hráli dobře, nevezeme si ani bod. Rozhodla branka už ve druhé minutě. Nešťastně vyhozený puk nás stál body. Navíc když nedáme gól dvakrát do prázdné branky, můžeme jen těžko bodovat.

František Výborný (HC MOUNTFIELD): Věděli jsme, že Vary budou napadat a nebudou hrát zanďoura. Dneska hráči chtěli, aby tu body zůstaly. Náš výsledek vychází z výborného výkonu Jakuba Kováře. Taky jsme tam měli ještě nějaké šance. Chybí nám tři hráči základní sestavy. V první třetině odešel Martin Podlešák a Martynek je dlouhodobě mimo hru. Šanci dostanou jiní kluci.

Související články

Preview k zápasu | ne 8.1.2012

Energie vyrazí bojovat do Českých Budějovic