HC Energie Karlovy Vary

Energie zvítězila i oslabená a vyrovnala klubový rekord

HC Energie - HC MOUNTFIELD 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)
Dvě branky Martina Zaťoviče, pozorná obrana a skvělý Mensator přinesly Energii šesté vítězství v řadě. Do zápasu s Českými Budějovicemi přitom pro zranění nemohlo naskočit hned několik hráčů základní sestavy. Karlovarští přesto získali další 3 body, a vyrovnali tím rekord v počtu vyhraných utkání v řadě z minulé sezony.
Tipsport extraliga, 50. kolo, ne 19.2.2012
Karlovy Vary
České Budějovice
3:1
1:1, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 2. Zaťovič (Kumstát, Pech), 27. Zaťovič (Gawryletz, Kumstát), 43. Sýkora (Skladaný, Dej) - 10. Květoň (Gulaš, Langhammer). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 3670. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.
Karlovy Vary: Mensator - Gründling, Gulaši, M. Rohan, Gřegořek, Gawryletz, Lučka, Mocek, Prošek - Kumstát, Pech, Zaťovič - Koblasa, Skuhravý, Kotrla - Skladaný, T. Sýkora, Dej - T. Rohan, Vachovec, Kuběna
České Budějovice: Kovář - Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Kolarz, Němeček, Dvořák - Šimánek, Kašpařík, Martynek - Gulaš, Pšurný, Sailer - Horna, Langhammer, Květoň - Kuchejda, Mertl, Červený - Burian

Komentář k utkání

Sestavu domácí Energie ovlivnila řada zranění, na soupisce před utkáním se tak objevili hráči širšího kádru hrající v Mostě a dokonce i osmnáctiletý Petr Koblasa. Nadějný junior nemusel zahřívat lavičku dlouho, extraligové premiéry se dočkal hned při úvodním buly ve formaci se Skuhravým a Kotrlou.

Ta se sice dostala pod tlak a Mensator se musel činit proti Martynkově průniku z úhlu, po střídání se však role obrátily. Produktivní duo Kumstát - Pech připravilo pro Martina Zaťoviče nadějnou pozici v pravém kruhu, kterou domácí útočník zužitkoval v přesnou střelu zápěstím ke vzdálenější tyči. Od úvodní sirény uběhlo teprve 71 sekund.

Kromě vedoucí branky domácím energii dodal i Langhammerův útočný faul. Téměř celou přesilovou hru odehráli Karlovarští v útočném pásmu, Kovář se musel mít na pozoru. A vydechnout si neměl ani v plném počtu. Chvíli po návratu Langhammera na led ujeli Skuhravý s Kotrlou proti jedinému obránci. Druhý jmenovaný však nenašel kuráž k nahrávce a situaci zakončil střelou do gólmanovy výstroje.

Hosté poprvé udeřili v 10. minutě. Na trestné lavici odpočíval domácí Gründling a Lukáš Květoň se natlačil k levé tyči, odkud bekhendem poslal Gulašovu nahrávku do sítě. Po strhujícím začátku se hra postupně zpomalovala a na tempu jí přidalo až vyloučení Mertla ze 14. minuty. Těsně před koncem přesilové hry nastřelil Skuhravý tyč, později se ještě za podpory diváků domáhal prozkoumání situace na videu, sudí však diskuse nepřipustili. Remízové skóre první třetiny nakonec vydrželo i díky Kovářovi, jehož vyrážečku s trochou štěstí trefila Kumstátova střela do prázdné poloviny klece.

Aktuálně nejlepší střelec Tipsport extraligy se navýšení svého konta nedočkal ani na začátku druhé periody. Jeho rána sice v síti skončila, stejně tak ale i forčekující Zaťovič. Rozhodčí správně odpískali postavení hráče v brankovišti. Na druhé straně byli hosté blízko ke skórování po Gulašově nahození od mantinelu, které Mensatorovi několik vteřin poskakovalo vedle nohy bez povšimnutí. Ve 24. minutě se pak domácí gólman kromě štěstí mohl opřít i o svůj odhad. Když Gründling podklouzl za brankou, vynořili se podél tyček Kašpařík s Šimánkem, domácí obrana v nedohlednu, Mensator však situaci zachránil vypíchnutím nahrávky mezi oběma borci.

Z mírné převahy Českých Budějovic se Energie vymanila i díky vysoké holi Červeného. Přesilovku využila ihned po vhazování, kdy nahození Gawryletze do sítě usměrnil Martin Zaťovič. S Mountfieldem mohlo být ještě hůře po dvou minutách, Kovář však samostatný nájezd Sýkory zakončený střelou vychytal. Jinak ovšem drželi puk hosté, kterým opticky pomohla i dvě vyloučení obránce Gřegořka. Mensator si však všechny střely z dálky pohlídal, blíže se hosté téměř nedostávali.

Do třetí třetiny tak energetici vstoupili s jednogólovým náskokem. Několik podobně slibných utkání už letos ztratili, od 43. minuty ale mohli být výrazně klidnější. Skladaný svým průnikem po křídle rozhodil Kováře a Tomáš Sýkora přijíždějící z druhé vlny mohl doklepnout volný puk u pravé tyče.

Českobudějovičtí měli 17 minut, aby zápas alespoň vyrovnali. Dobře organizovaná obranná hra Energie však připouštěla jen ojedinělé šance, nikoli soustavný tlak. Ten se hostům nepodařilo vyvinout ani při vyloučení Lukáše Pecha. Energetici navíc zůstávali nebezpeční z brejků a Kovář musel likvidovat velké šance Kumstáta a Sýkory. Hosté v závěru na vyrovnání neměli a nenadechli se ani ke hře bez brankáře. Výsledek 3:1 tak potvrdil aktuální rozpoložení obou mužstev.

Ohlasy trenérů

Milan Kupka (HC Mountfield): Domácí do utkání vstoupili aktivně, měli řadu šancí, které naštěstí neproměnili. Další průběh už byl vyrovnaný s dobrým koncem pro domácí.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Jsme rádi, že jsme potvrdili formu z posledních kol a prodloužili naši vítěznou i bodovací sérii. Po první třetině jsme mohli vysoko vést, Kovář však potvrdil, proč chytá za národní tým. Ve druhé třetině Budějovice přidaly a mačkaly nás v přesilovkách. Že jsme jejich tlak ubránili, rozhodlo o našem vítězství. Ve třetí třetině jsme chtěli hrát aktivně a nebránit pouze výsledek jako proti Kometě. Vyplatilo se nám to. Co se týče zraněných, Tomáš Klíma už je zdravý. Dnes jsme ale dali přednost Koblasovi, kterému vyšla reprezentační akce. Odehrál dnes dobrý zápas. Zranění Košťála a Zuckera jsou bohužel dlouhodobější, v základní části už si nezahrají.

Fotogalerie

Související články