HC Energie Karlovy Vary

Energie opět dýchá, letos podruhé vyhrála v Pardubicích

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Energie 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)
Energie dokázala zužitkovat zápas k dobru, který na svého aktuálně největšího soupeře držela, a po vítězství v Pardubicích stáhla náskok Mladé Boleslavi na dva body. Málo očekávanému úspěchu položili energetici základ skvělou první třetinou, kdy bezmála tříleté čekání na extraligový gól ukončil Roman Prošek a skóroval i Martin Zaťovič. Po pardubickém vyrovnání v prostřední části museli energetici o tři body ještě tvrdě bojovat, rozhodla až branka Rastislava Deje, koncentrovaná obrana a pozorný Salfický.
Tipsport extraliga, 42. kolo, ne 22.1.2012
Pardubice
Karlovy Vary
2:3
0:2, 2:0, 0:1
Branky a nahrávky: 30. Jánský (Buchtele, Kousal), 36. Starý (Kolář II, Koukal) - 9. Prošek (Dej), 15. Zaťovič (Gřegořek), 49. Dej (Mikeska, Gulaši). Rozhodčí: Jeřábek, Minář - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:7, navíc Starý (PCE) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 7490. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.
Pardubice: M. Růžička (21. Koutský) - Píša, Kočí, Kolář II, Benák, Drtina (21. Zdráhal), Borer - Kolář I, Koukal, Starý - Radil, Zohorna, Somík - Jánský, Kousal, Buchtele - Půhoný, Nahodil, Nosek
Karlovy Vary: Salfický - Gründling, Gulaši, Rohan, Gřegořek, Parýzek, Lučka, Mocek, Prošek - Zucker, Skuhravý, Košťál - Kumstát, Pech, Zaťovič - Skladaný, Sýkora, Kotrla - Dej, Mikeska, Kuběna

Komentář k utkání

Hokej nemá logiku? Soudě dle zápasů Pardubic a Karlových Varů opravdu nemá. I čtvrtý vzájemný duel v této sezoně skončil vítězstvím hostujícího celku.

Pardubicím pomohla k nástupu do zápasu přesilová hra, v 5. minutě byl za hákování vyloučen Petr Gřegořek. Karlovarští hokejisté ale oslabení sehráli v pohodě, domácí se až v jeho závěru dostali do pásma, s nápady první formace si ale poradili v čele s gólmanem Salfickým.

Energie si přichystala odpověď do 9. minuty. Domácí hráči se srazili v rohu kluziště, čehož využil k rychlému zisku kotouče Rastislav Dej. Ten našel mezi kruhy najetého Romana Proška a ten prvním gólem v sezoně, aneb parádním volejem, poslal hosty do vedení – 0:1.

To mohlo být ještě výraznější o chvíli později. Za hákování odjel na trestnou lavici Václav Kočí. Liberecký odchovanec ale na ní pobyl celých sto dvacet sekund. Energie sice v této početní převaze sevřela svého soupeře, ten ale odolal. Obrovské šance měl pak ještě David Zucker, ale s jeho oběma nebezpečnými zakončeními si poradil brankář Růžička.

Co se nepovedlo jemu, to se podařilo Martinu Zaťovičovi v 15. minutě. Karlovarský útočník hlídkoval na modré čáře, kde ho přesným pasem našel Petr Gřegořek. Samostatný únik zakončil opravdu parádně, rozhýbal Martina Růžičku a pod ním dostal kotouč za brankovou čáru – 0:2.

Karlovy Vary zcela ovládly první třetinu, Pardubice sice na samém začátku svého soupeře zatlačily, ale po ubráněném oslabení se Energie chopila moci. Poměr střel na branku 4:14 je naprosto výmluvný k ději v úvodní části hry.

Domácí trenéři v kabině asi úřadovali, pardubičtí hokejisté zvýšili svou aktivitu a zatlačili na soupeře. Kromě změny v brankovišti, kde Vladislav Koutský vystřídal Martina Růžičku, si první start v extralize připsal bek Jan Zdráhal.

Snížit mohli pardubičtí hokejisté po Dejově vysoké holi ve 23. minutě, s velkou formou se ale v této přesilovce nepotkali. V následné pasáži pět na pět Východočeši jen ztěžka hledali recept na neprostupnou karlovarskou defenzívu.

To se povedlo až Peteru Jánskému v polovině základní hrací doby. Robert Kousal nádherně posunul puk z rohu na něj, důrazný útočník si najel do zakončení a ač faulován, tak pověsil kotouč pod horní tyčku – 1:2.

Pardubičtí nadále pokračovali v útočení, zatlačili Karlovarské do jejich pásma. Hosté se provinili v půlminutovém sledu dvěma fauly a za to platili. Přesilovku proti třem po vyloučení Lukáše Pecha a Tomáše Sýkory proměnil Jan Starý po dlouhém obléhání Dušana Salfického. Svým sedmnáctým gólem, kdy tečoval střelu obránce Koláře, se vrátil do čela klubové tabulky střelců – 2:2.

V úvodu třetí části hry dohrávaly Pardubice přesilovou hru, tu ale nevyužily. I ve hře pět na pět sledovala ne zcela zaplněná ČEZ Arena snahu domácích o vstřelení třetí branky. Západočeši se soustředili na defenzívu a vyráželi k nebezpečným brejkům.

Energie si na svou chvíli počkala do 49. minuty. Západočeši hráli dlouho signalizovanou výhodu a tu proměnili. Od modré čáry vyslal jedovatý kotouč do sítě Rastislav Dej – 2:3.

Karlovy Vary pak mohly navýšit vedení v přesilovce, když vyloučen byl Jan Starý. To se jim ale nepovedlo. Pardubicím ale odkrojily značný čas v honbě za vyrovnáním.

Východočeši po Gründligově hrubosti, kdy napadl útočníka Koláře, měli v závěru výhodu přesilové hry. Obrana Energie ale prokázala svou kvalitu, defenzívu hostí jistil brankář Salfický.

V čase 56:37 putoval na trestnou lavici Jindřich Kotrla za faul kolenem. Pardubice se ale ani nedostaly k pořádné střele na bránu, udatní bojovníci v bílých dresech jim to totiž nedovolili. Neplodná byla i čtyřicetivteřinová hra hráčů v červených dresech bez brankáře.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): Těžko se mi hledají slova, protože prohrát můžete, ale musí to být po výkonu. A z naší hry dneska snesla měřítko jen druhá třetina, tam jsme vyvíjeli nějakou aktivitu, ale zápas se nám nevydařil. Dneska jsme podali špatný výkon.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Jsme rádi za tři body, protože v Pardubicích se nevyhrává každý den. Mají velice silné mužstvo, které dobře hraje a bruslí. Nám se v utkání povedla první třetina, kdy jsme podle mého názoru hráli výborně, byli jsme lepší. Tím ale naše hra skončila a od druhé třetiny Pardubice dominovaly. My jsme nakonec ty tři body vydřeli.

Související články

Preview k zápasu | so 21.1.2012

Energie se představí na horkém ledě ČEZ Areny