HC Energie Karlovy Vary

Pardubice vezou domů tři body, Energie utrpěla těžký debakl

HC Energie - HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE 3:7 (0:3, 1:3, 2:1)
Karlovy Vary se v prvním domácím zápase v letošní sezoně nepředvedly v ideální formě a podlehly Pardubicím. Vysokou porážku zavinila špatná organizace obrany a také střelecká neschopnost Energie. Pozitivem byl výkon Marka Bendy, který od chvíle, kdy vkročil na led, inkasoval pouze jednou. Hvězdou hostů byl Martin Bartek, který dokázal ke vstřelené brance přidat i tři asistence.
Tipsport extraliga, 3. kolo, st 21.9.2011, KV Arena
Karlovy Vary
Pardubice
3:7
0:3, 1:3, 2:1
Branky a nahrávky: 28. Skuhravý (Kumstát), 42. Zaťovič, 57. Pech - 2. Starý (Koukal, Kolář I.), 6. Elkins (Bartek), 12. Somík (Bartek), 30. Rákos (Zohorna, Sim), 31. Bartek (Kočí, Somík), 34. Buchtele (Kousal, Somík), Somík (Bartek, Elkins). Rozhodčí: Šindler, Homola - Bejček, Charvát Vyloučení: 6:5 Využití: Bez využití. V oslabení: 1:0 Diváci: 3132 Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:6, 2:6.
Karlovy Vary: Mensator (od 34. Benda) - Gulaši, Nosek, Gřegořek, Bombic, Gründling, Prošek, Látal, Rohan - Kumstát, Skuhravý "C", Košťál, Klíma, Pech, Zaťovič, Bartánus, Melenovský, Dej, Kuběna, Vachovec, Zucker. Trenéři: Baďouček - Pešout, Kněžický.
Pardubice: Růžička (Koutský) - Píša, Kolář II, Sičák, Kočí, Benák, Borer, Nakládal, Nahodil - Kolář I, Koukal "C", Starý, Bartek, Elkins, Somík, Sim, Zohorna, Rákos, Kousal, Radil, Buchtele. Trenéři: Hynek, Lubina

Komentář k utkání

Pardubickým hráčům se v minulé sezoně v zápasech proti Energii moc nedařilo. I proto přijeli do KV Areny pořádně nabuzeni. Somíkovu střelu ale zastavil Mensator bez problémů. Po dvou minutách už se mu ale útok Pardubic zastavit nepodařilo. Jan Starý dostal přesný pas a proměnil ho v úvodní branku utkání. Na druhé straně to zkoušel Dej, Růžička se ale nachytat nenechal. Domácí se snažili odpovědět, pardubická defenziva ale působila kompaktně. Naopak v 5. minutě udělali obránci Energie hrubou chybu a Corey Elkins vypálil dělovkou z první přesně k tyči.

Karlovarským hráčům nepomohla ani přesilová hra. Hosté se ubránili bez větších potíží. Když už se domácí dostali do šance, střílel Gulaši mimo. A tak se prosadili znovu hráči Pardubic. Po buly v útočné třetině vypálil Bartek, Radovan Somík zůstal sám před Mensatorovou klecí a bekhendem zasunul kotouč do sítě. Energetici byli zralí na ručník.

O chvíli později byl sám před brankou Starý, domácí gólman ho však výborným zákrokem vychytal. A chytil i Buchteleho pokus. Na konci první části se domácí přece jen probudili a Klíma se zjevil osamocený před Růžičkou, překonat ho ale nedokázal. Stejně jako Melenovský, který zakončoval mimo po úniku dvou na jednoho.

Hned v úvodu druhé části se postaral o vzrušení na ledě Elkins, jehož dorážku včas zalehl Mensator. Na druhé straně kluziště si hostující brankář poradil se závarem ve svém brankovišti. Několik příležitostí si Karlovarští vytvořili v přesilovce, Martin Růžička ale v brance doslova čaroval. Domácí byli aktivnější, Pechova teč ale skončila těsně vedle. Melenovský poté nedostal kotouč do poloodkryté klece.

Co se energetikům nepodvedlo v přesilovce a hře pět na pět, dokázali při vlastním oslabení. Kumstát ujížděl sám na branku a jeho střelu proměnil dorážkou v gól kapitán Václav Skuhravý. Karlovarští fandové se ale ze snížení dlouho neradovali. Místo toho prožili čtyři minuty hrůzy. Daniel Rákos to zkusil od mantinelu, kus černé gumy klouzal za domácího gólmana a David Nosek ho bruslí nešťastně poslal za brankovou čáru.

Další gól přišel o dvě minuty později. Střela Martina Bartka prošla za Mensatora a došourala do branky. Situaci ještě zkoumal videorozhodčí, nebylo ale o čem diskutovat. A skoro vzápětí se prosadil i Jan Buchtele, který zakončoval po přečíslení Pardubic. Po šesté brance trenér Baďouček stáhl Lukáše Mensatora, kterého nahradil v domácí svatyni Marek Benda. A hned po svém příchodu na led zlikvidoval samostný únik Bartka. A uspěl i proti šikovné teči Jana Starého. Energetikům se nedařilo přejít modrou čáru a jen díky Bendovi v brance byl stav po dvou třetinách „pouze“ 1:6.

Do třetí třetiny vstoupili domácí s vědomím, že už nemají co ztratit. Dejovu ránu ale Růžička vyrazil mimo. O chvíli později se ale dokázal prosadit Martin Zaťovič. Vyjel zpoza brány a přesnou střelou upravil skóre. Další šanci měl Melenovský, tváří v tvář Růžičkovi však uspět nedokázal. Otěže zápasu potom převzali znovu hosté. Dostali Energii pod drtivý tlak, obrana v čele s Bendou však další kapitulaci zabránila.

Zdramatizovat zápas zkoušel Skuhravý, pálil ale mimo. Do zakončení se dral i Lukáš Pech, pardubická obrana ho ale do gólové příležitosti nepustila. Benda musel poté hasit několik skrumáží před svojí brankou, většinou při oslabeních, kterých měli hosté v poslední části požehnaně. Domácí se snažili útočit, proti pardubické hrázi to ale měli přetěžké. Pět minut před koncem dostal přesnou přihrávku Radovan Somík a pěknou střelou přidal sedmou trefu. Karlovarská odpověď byla bleskurychlá. Lukáš Pech zůstal sám před Růžičkou, zamíchal pukem a poslal kotouč do sítě. Zápas už se pak spíš dohrával, Pardubice vezou z Varů zasloužené tři body.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): My jsme začali velice špatně a darovali jsme Pardubicím vedení 3:0. Ve druhé třetině jsme se nadechovali k náporu. V oslabení jsme dokázali snížit, ale vlastní gól nás srazil na zem. Tato branka rozhodla.

Ladislav Lubina (HC ČSOB POJIŠŤOVNA Pardubice): Začali jsme výborně. Dostali jsme se do vedení a první třetinu jsme měli v naší režii. Bohužel ale po první přestávce jsme to už nebyli my. Dali jsme domácím hodně prostoru a oni dokázali snížit. Myslím se, že rozhodla čtvrtá branka. Pak už jsme zápas kontrolovali.

Fotogalerie

Související články