HC Energie Karlovy Vary

Energie porazila v zápase plném obratů Plzeň

ELH: HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň 5:4 (2:2, 1:1, 2:1)
Karlovy Vary slaví první výhru v nové extraligové sezoně. Po velké bitvě se domácím hokejistům podařilo přetlačit indiány z Plzně. Karlovarští sice ztratili nadějné dvoubrankové vedení, nepříznivý stav ale dokázali otočit. K výhře je táhl nezastavitelný Martin Zaťovič, který se blýskl hattrickem. Dařilo se i Petru Kumstátovi, který přihrál hned na čtyři branky.
Tipsport extraliga, 4. kolo, ne 23.9.2012, KV Arena
Karlovy Vary
Plzeň
5:4
2:2, 1:1, 2:1
Branky a nahrávky: 5. Zaťovič (Pech, Kumstát), 8. Pech (Kumstát), 39. Zaťovič (Kumstát), 42. Gřegořek (Kumstát, Gulaši), 53. Zaťovič (Pech) - 13. Straka (Vlasák, Kovář), 20. Pletka (Balej, Jeřábek), 30. Lev (Slovák), 56. Straka (Vlasák, Hanzlík). Rozhodčí: Šindler, Lacina – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 6:9, navíc Vachovec 10 min., Gründling 5 min. plus do konce utkání - Pitule 10 min., Hollweg 10 min. a 5 min. plus do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 5086. Střely na branku: 28:35. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 5:3, 5:4.
Karlovy Vary: Mensator – Gřegořek, Gulaši, Gründling, Prošek, Látal, Kloz, Rohan M. – Košťál, Skuhravý, Zucker – Koblasa, Vachovec, Rohan T. – Zaťovič, Pech, Kumstát – Skladaný, Pohl, Keith – Doležal
Plzeň: Svoboda – Jeřábek, St.Pierre, Hanzlík, Marušák, Slovák, Růžička, Boháč – Heřman, Balej, Kratěna, Vlasák, Straka, Lev, Kovář, Hollweg, Pitule, Dvořák, Havlíček, Gulaš, Pletka

Komentář k utkání

Poprvé v novém ročníku i s Lukášem Mensatorem v sestavě vyrukovali domácí na plzeňské indiány. Karlovarský gólman musel předvést své umění hned v úvodu, když se na něj řítil Gulaš. Plzeňský forvard zkusil kličku, která mu ale nevyšla. V 5. minutě byl za zdržování hry vyloučen Růžička, a Energie početní výhodu dokázala využít. Pech našel před brankou Martina Zaťoviče, který střelou o tyč otevřel skóre.

Hosté úvod zaspali, a v čase 7:19 už prohrávali o dvě branky. Lukáš Pech byl sražen do branky i s pukem, který Svoboda neměl pod kontrolou. Platnost gólu musel potvrzovat videorozhodčí, který ho doporučil uznat. Krátce poté hráli indiáni početní výhodu, při které zůstal před brankou nepokrytý Jeřábek, jeho střelu ale Mensator chytil do lapačky.

V polovině třetiny se do sebe pustili Hollweg s Klozem, bitku vyhrál americký útočník. Zároveň s nimi byl vyloučen i Gřegořek, a tak měla Plzeň další přesilovou hru. A tentokrát už úspěšně sehranou. Vlasák našel u pravé tyčky Martina Straku, a ten zasunul puk do prázdné branky. V samém závěru první části si pak dokázali hosté vytvořit tlak, a Václav Pletka v čase 19:59 vyrovnal na 2:2.

Ve druhé části se oba týmy rozjížděly pomaleji, postupně ale převahu získávala Plzeň. Vlasákovu ránu z mezikruží ale gólman vyrazil. Do šance se dostal i Kovář, trefil však horní tyčku. Ve 30. minutě už ale mohla skupinka hostujících fandů slavit. Jakub Lev tečoval střelu od modré, a poslal indiány do vedení.

Hra byla poté trochu rozkouskovaná, vinu na tom mělo i několik vyloučení. Karlovarským se postupně podařilo vyrovnat hru. A 61 sekund před druhou sirénou vyrovnali i průběžný stav. Kumstát našel za brankou Martina Zaťoviče, který se obtočil kolem branky, a poslal puk pod Svobodou do sítě.

Minutu po začátku třetího dějství byl za držení vyloučen Hanzlík. Energetikům stačilo ke vstřelení gólu dvanáct sekund. Ke kotouči se před brankou dostal Petr Gřegořek, pohrál si s brankářem a skóroval. V další příležitosti se ocitl Pech, jeho střelu ale Svoboda zlikvidoval. Domácí měli ze hry rozhodně více než indiáni.

Hosté se snažili vyrovnat, nechali se ale až moc často vylučovat. V 53. minutě dostal moc prostoru Martin Zaťovič, a vstřelil svůj třetí gól v zápase. Hollweg se chtěl znovu poprat, tentokrát mu byl soupeřem Gründling. Oba dostali trest do konce utkání. Plzeň se nevzdala, a dokázala ještě utkání zdramatizovat, když Martin Straka z úhlu prostřelil Mensatora. V závěru to indiáni zkusili v šesti bez brankáře, vyrovnat už se jim ale nepovedlo.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Utkání mělo pro diváky veliký náboj. Bylo tam všechno. Bitky, souboje, góly i individuální výkony. Na jedné straně Martin Straka na druhé pak Martin Zaťovič. Za stavu 3:2, když hosté vedli, tak Mensator chytil tři čtyři vyložené šance. V tomto momentě se utkání asi lámalo. Nám se možná trochu se štěstím podařilo vyrovnat na 3:3 a následně jsme mužstvo o přestávce uklidnili. Nemohli jsme lítat se celé utkání s Plzní nahoru a dolu. To byl základ úspěchu. Pro nás je toto vítězství velice důležité. Řekli jsme si, že tento zápas vyhrajeme a povedlo se nám to. Nechtěli jsme být na posledním místě. Co se týče výkonu Zaťoviče, tak mu musím poděkovat. Co se týče hostujícího hráče Hollwega, tak si myslím, že zahraniční hráč má být pro extraligu přínosem. Tohle není hráč, který něco extralize přinese.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Myslím si, že jsme viděli útočný hokej z obou stran s výbornou atmosférou. Rozhodující byl podle mého druhá třetina, kdy jsme z výčtu několika šancí nedokázali vstřelit branku. Byli jsme lepší, ale nedokázali jsme odskočit o dvě branky. Minutu před koncem druhá části domácí vyrovnali. Co se týče třetí třetiny, tak do třinácté minuty jsme třikrát hráli v oslabení. To je šest minut. S tím se pak těžko něco dělá. V ten moment to domácí otočili. V závěru jsme měli další šance, ale už jsme s tím nic nedokázali udělat. Neměli jsme štěstí. Myslím si, že bod jsme si určitě zasloužili.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | so 22.9.2012

Ovládne Energie západočeské derby?