HC Energie Karlovy Vary

Ševci si odvážejí všechny tři body

ELH: HC Energie Karlovy Vary – PSG Zlín 2:4 (2:0, 0:1, 0:3)
Velký obrat předvedli v pátečním utkání na karlovarském ledě hokejisté Zlína. Poté, co ve třetí minutě vedli energetici už 2:0, dokázali domácí toto vedení prohospodařit a zůstávají bez bodu. O branky Energie se postarali dva obránci. Na Davida Noska navázal Andrew MacDonald. Obrat pro hosty zařídili Veselý, Balaštík, Leška a do prázdné branky pečetil kapitán Petr Čajánek.
Tipsport extraliga, 16. kolo, pá 26.10.2012
Karlovy Vary
Zlín
2:4
2:0, 0:1, 0:3
Branky a nahrávky: 2. Nosek (Kumstát, Pech), 3. MacDonald (Skuhravý, Gulaši) - 38. Veselý (Matějíček, Tesařík), 45. Balaštík (Linhart, Hamrlík), 55. Leška (Kubiš, Matějíček), 60. Čajánek (Linhart, Melenovský). Rozhodčí: Fraňo, Pešina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 9:10. Využití: 0:2. Diváci: 3085. Průběh utkání: 2:0, 2:4.
Karlovy Vary: Mensator - Gründling, D. Kohn, J. Látal, Kloz, Gřegořek, MacDonald, D. Nosek, Gulaši - Zucker, Skuhravý, Košťál - Kumstát, Pech, Zaťovič - Pohl, Skladaný, J. Doležal - Koblasa, Vachovec, J. Heřman
Zlín: Horčička - Hamrlík, Linhart, Tesařík, Horák, Matějíček, Kotvan - Kubiš, Leška, Holík - Honejsek, Čajánek, Veselý - Balaštík, Melenovský, Čech - Ondráček, Šlahař, Okál

Komentář k utkání

Energetici vstoupili do utkání s neoblíbeným soupeřem ze Zlína skvěle. Už po 88 sekundách se trefil po předávce od Kumstáta střelou švihem David Nosek. Hned po vstřelené brance tlak Energie pokračoval, dvakrát se ke střele dostal Jiří Doležal. Po jedné ze střel se vhazovalo po Horčičkově levici. Tam vyhrál buly Skuhravý a střelou nad rameno hostujícího brankaře navýšil domácí vedení Andrew MacDonald. Obě branky dělila pouhá minuta a deset vteřin.

Pak se ale ozvali i hosté. Petr Čajánek mohl bleskově odpovědět na druhou trefu domácích, ale Lukáš Mensator proti němu vytasil výborný zákrok. Další příležitosti měli hosté ve dvou přesilovkách nařízených po faulech Jana Látala. Domácí se měli co ohánět, ale čistý štít ubránili. Energetici pak znovu roztočili útočný kolotoč v přesilovce po faulu Marka Melenovského. Několik šancí Horčička pochytal skvěle tělem, na tu poslední z hole Petra Kumstáta dokonce vyrukoval maskou.

I nadále hráli prim domácí, několik střel si připsali i hosté. Mensator ale chytal skvěle. Ke konci třetiny pak ještě fauloval Kubiš. Domácí přesilovka byla plná akcí. Kumstát, Pech ani Gřegořek ale po velkém tlaku recept na Horčičku nenašli.

Druhá perioda začala vlažně z obou stran. Strojově přesná hra Energie z první části se jakoby vypařila a Zlín se dostával do šancí. V jedné z prvních Filip Čech ztroskotal na Mensatorovi. Pak dostali domácí příležitost v přesilovce, ve které si sice žádnou větší šanci nevytvořili, ale i tak Zlín pořádně unavili. V dalším průběhu prostřední třetiny se pak k několika střelám dostali hosté v čele s Markem Melenovským. Ten, jako ex-karlovarák, nejvíce provětrával domácí obranu a byl hodně vidět. Hostí měli i příležitosti v přesilovkách, ani ty však nevyužili.

Ve 34. minutě byl potrestán Čajánek, ale domácí v přesilovce moc nevymysleli. Dokonce po konci domácí početní výhody přišel faul Kohna a do čtyř šli energetici. Toto oslabení ale Kýhosova družina úspěšně ubránila. To další, po vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě už ale ne. Bedřich Veselý přehodil klouzajícího Mensatora hned po sedmi sekundách početní výhody. To bylo z druhé třetiny vše a čekalo se, co předvedou hosté v závěrečné části základní hrací doby.

Do té vstoupili lépe domácí. Jako první střílel Košťál vedle. Pak ale inkasoval Martin Gründling dvouminutový trest za bodyček na hostujícího hráče a Energie šla do čtyř. Hosté se v přesilovce dlouho hledali, ale nakonec dokázali stav utkání srovnat. Od modré střílel Tomáš Linhart a letící puk ve vzduchu tečoval Jaroslav Balaštík, na což už nedokázal Lukáš Mensator zareagovat.

Vyrovnání srazilo domácí hráče k zemi. Energetikům se vůbec nedařilo a to ani v nabídnutých šancích včetně přesilovek. Zlínští hráči přidali a zdrcení hráči domácího týmu nevěděli, kam dřív. V 52. minutě zvonila za Mensatorem po nenápadném pokusu Horáka tyčka. Pak přišlo vyloučení pro Horčičku. Domácí bojovníci tlačili, ale branku nedali. Naopak po skončení početní výhody našlápl Petr Leška a výstavní střelou nad Mensatorovo rameno dokončil obrat moravského celku.

I nadále se snažili domácí o vyrovnání, ale ani v další přesilovce, nařízené po faulu hostujícího Horáka, se jim to nepovedlo. Kouč Kýhos chtěl ještě své hráče vyburcovat v oddechovém čase, po kterém šli domácí do hry v šesti. Trvalo však přesně 19 sekund, aby se trefil od útočné modré čáry natáhnuvší se Petr Čajánek a touto trefou definitivně rozhodl o plném bodovém zisku svého týmu.

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos (HC Energie Karlovy Vary): Do zápasu jsme vstoupili dobře a měli jsme zápas ve své moci. Bohužel prostě nejsme schopní dát z tlaku víc jak dvě branky. Chvílemi to i vypadalo, že gól dát nechceme, třeba v přesilových hrách. Po brance na 2:1 jsme skutečně znervózněli. Třetí gól bych nejradši ani nekomentoval. Věděli jsme, že Zlín má smrtící protiútoky a Zaťovič přitom puk ve středním pásmu takřka školácky odevzdal. Dobře rozehraný zápas jsme měli dovést do vítězného konce, chtělo to z naší strany víc obětavosti.

Juraj Jurík (PSG Zlín): Věděli jsme, že domácí na nás vletí, přesto náš nástup do utkání byl katastrofální. Než se hra srovnala, inkasovali jsme naštěstí jen dvě branky. O přestávce jsme si v kabině něco řekli a kluci pak začali plnit naše pokyny. Důležitý byl gól na 2:1, domácí po něm znervózněli. Za stavu 2:2 už se začali bát o výsledek. I s trochou štěstí jsme utkání otočili a vyhráli. Tři body jsou pro nás důležité, hráčům musím poděkovat.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | so 27.10.2012

Skuhravý: Přizpůsobili jsme se hře Zlína

Preview k zápasu | pá 26.10.2012

Do KV Areny v pátek zavítají Berani