HC Energie Karlovy Vary

Premiérové trefy v závěru daly Energii potřebné body

ELH: HC MOUNTFIELD - HC Energie 3:5 (1:2, 0:0, 2:3) Hokejisté Energie konečně zabrali a po dvou porážkách zaznamenali tříbodový zisk. V Českých Budějovicích vedli už 3:1, o vítězství však nakonec museli ještě bojovat. Spokojenou cestu domů Karlovarským zajistili Roman Vlach a v power-play soupeře Petr Koblasa, oba zaznamenali první extraligový gól za A-tým Energie.
Tipsport extraliga, 38. kolo, út 8.1.2013
České Budějovice
Karlovy Vary
3:5
1:2, 0:0, 2:3
Branky a nahrávky: 8. Mertl (Frühauf, Kotalík), 44. Vydarený (Šimánek, Knotek), 45. Vydarený (Langhammer) - 6. Pech (Zaťovič, Nosek), 13. Pech (Bicek, Drtina), 43. Zaťovič (Pech, Nosek), 56. Vlach (Doležal, Bicek), 60. Koblasa. Rozhodčí: Fraňo, Šír - Jindra, Skopal. Rozhodčí: Fraňo, Šír - Jindra, Skopal. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:1. Diváci: 3229.
České Budějovice: Kovář - Ptáček, Jank, Frühauf, Vydarený, Kolarz, Vráblík - Kotalík, Mertl, Kohn - Dej, Langhammer, Rousek - Šimánek, Knotek, Suja - Rob, Červený, Švihálek.
Karlovy Vary: Závorka - Nosek, Drtina, Prošek, Gulaši, Gründling, Grman, Látal, Kloz - Bicek, Pech, Zaťovič - Skladaný, Doležal, Vlach - Zucker, Skuhravý, Košťál - Koblasa, Vachovec, Rohan.

Komentář k utkání

O tom, že se jednalo pro oba týmy o střetnutí nejen se soupeřem, ale i s vlastním sebevědomím, netřeba pochybovat. Takové souboje často příliš krásy nepřinášejí. Přesto úvodní třetina zajímavé situace nabídla.

Že se na první branku nečekalo dlouho, zařídil v 6. minutě karlovarský kanonýr Lukáš Pech, jenž se prosadil důrazem v předbrankovém prostoru - 0:1. Domácí příznivci se ale netrápili dlouho. V 8. minutě využil bleskově přesilovku Tomáš Mertl a Jihočeši byli zpátky ve hře - 1:1. Ovšem opět ne na dlouho.

Ve 13. minutě na sebe znovu vzal zodpovědnost kdo jiný než Lukáš Pech a po pohledném uvolnění na levém křídle zamířil přesně nad Kovářovo rameno - 1:2.

Druhá třetina už přinesla klasický boj sama se sebou. Týkalo se to především domácího Mountfieldu, jenž musel dotahovat těsný náskok Energie. Hra domácího celku dlouho postrádala šmrnc, což odměnily tribuny občasným sporadickým pískotem.

Do tlaku se Budějovičtí dostali až okolo 30. minuty, kdy se v několika šancích ocitli Suja s Knotkem, ovšem Závorka své spoluhráče podržel. Poté se hostům podařilo děj hry opět zklidnit. Zlom nepřinesl ani rušný závěr druhé třetiny, ve které se vylučovalo na obou stranách a oba celky si mohly vyzkoušet přesilovou hru čtyř proti třem.

O co byli diváci ošizeni v prostředním dějství, to jim vynahradila dvacetiminutovka poslední. Byť závěr by si domácí majorita v hledišti určitě představovala jinak. Dramatickou zápletku odšpuntoval ve 43. minutě Martin Zaťovič, jenž využil karlovarskou přesilovku - 1:3.

V utkání, ve kterém měl každý gól cenu zlata, se zdálo, že se MOUNTFIELD propadá do propasti. Vyškrábal se z ní však rychleji než sami jeho hráči doufali. René Vydarený se trefil dvakrát rychle za sebou a tak už ve 45. minutě byl stav 3:3 a mohlo se začít odznova.

Spád zápasu pak bohužel otupila série vyloučení na obou stranách. V jednom z nich přece jen mohl převážit misky vah na stranu Budějovických Rastislav Dej, jenž v oslabení unikl obraně Energie, jenže jeho zakončení bylo slabé a Závorka pokus o zakončení mezi betony vystihl.

Pokud na startu poslední pětiminutovky některý z diváků zavzpomínal na historii předchozího zápasu Budějovických ve Zlíně, musel se o něj o chvíli později jímat infarkt. V 56. minutě totiž přesně trefil Roman Vlach a veledůležitou trefou poslal Západočechy do klíčového vedení 3:4.

Přes závěrečný tlak už se MOUNTFIELDU vyrovnat nepodařilo. A i díky pojistce Petra Koblasy do prázdné branky v poslední minutě si hosté z lázeňských kolonád odvážejí z jihu Čech všechny body za výhru 3:5.

Související články

Preview k zápasu | po 7.1.2013

Skončí černá série na jihu?