HC Energie Karlovy Vary

Energetici podlehli Mountfieldu po samostatných nájezdech

ELH: HC Energie Karlovy Vary – HC Mountfield 2:3sn (1:2, 1:0, 0:0 - 0:0)
Energetici ve svém posledním domácím zápase v základní části letošní sezony podlehli Českým Budějovicím. Karlovarští dokázali v průběhu utkání dvakrát srovnat krok, rozhodující branku ale nepřidali. Rozhodla až dovednostní soutěž, ve které byli šťastnější hosté.
Tipsport extraliga, 51. kolo, ne 24.2.2013, KV Arena
Karlovy Vary
České Budějovice
2:3sn
1:2, 1:0, 0:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 8. Koblasa (Skladaný), 26. Skladaný (Koblasa) - 7. Knotek (Květoň), 11. Vydarený (Langhammer), rozhodující sam. nájezd Šimánek. Rozhodčí: Kalivoda, Blecha - Bejček, Charvát. Vyloučení: 4:6. Bez využití. Diváci: 2665. Střely na branku: 34:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2.
Karlovy Vary: Závorka (Mensator 11.) - Nosek D., Parýzek, Látal, Drtina Jiří, Gulaši, Gründling, Prošek - Pech, Zaťovič, Kumstát, Skladaný, Kloz, Pohl Skuhravý, Doležal, Bicek, Zucker, Vachovec, Koštál, Koblasa
České Budějovice: Kantor - Frühauf, Luňák, Vráblík, Suja, Kotalík, Šimánek, Harant, Dej, Plášil, Rousek, Podlešák, Květoň, Červený, Jank, Švihálek, Vydarený, Langhammer, Mertl, Dietz, Knotek

Komentář k utkání

V úvodu zápasu byli aktivnější hosté, a Závorka tak musel řešit několik nepříjemných situací. Ve slibné šanci se ocitl bývalý hráč Energie Rastislav Dej, který v početní výhodě zakončoval kombinaci Mountfieldu. Karlovarský gólman se ale stačil přesunout, a jeho střelu z pravé strany vyrazit. Hokejisté Budějovic měli dále navrch, a v 7. minutě se dočkali odměny. Tomáš Knotek si najel mezi kruhy, a přesnou střelou překonal Závorku.

Inkasovaný gól domácí hráče probudil z letargie. Začali hrát, a jejich odpověď přišla už po 87 sekundách, kdy se před brankou nejlépe zorientoval Petr Koblasa. Radost karlovarských fanoušků ale netrvala dlouho. Po buly v útočném pásmu se k puku dostal René Vydarený, jehož přízemní střela skončila za zády brankáře Závorky, kterého po druhém gólu Mountfieldu vystřídal v brance Lukáš Mensator.

Ve 12. minutě byl za hákování vyloučen Vráblík, a Energie tak hrála přesilovku. V ní se výborně uvolnil Bicek, jeho střelu z mezikruží ale zastavila horní tyč. Chvíli poté mohly České Budějovice odskočit, když se Luňák ocitl sám před prázdnou brankou. Mensator se ale stačil vrátit, a perfektním zákrokem zachránil svůj tým.

Začátek druhé dvacetiminutovky patřil energetikům, kteří sice zatlačili soupeře, Kantora ale výrazněji neohrozili. To protiútoky Mountfieldu vypadaly o dost nebezpečněji. V jednom z nich se ocitl Mertl, brankář ale jeho dělovku vyrazil mimo. Ve 26. minutě však udeřilo na druhé straně. Karlovarští jeli dva na jednoho obránce, a František Skladaný přes padajícího beka poslal puk do sítě. V polovině zápasu mohl vrátit hostům vedení Harant, který se celkem bez problémů dostal až před Mensatora, strážce karlovarské svatyně ale jeho pokus zneškodnil.

Domácí hráli ve druhé části výrazně lépe než v té první, vedoucí branku se ale snažili vstřelit marně. Obrana Českých Budějovic měla trochu problémy, Kantor ale držel svůj tým, stejně jako na druhé straně Mensator. V samém závěru třetiny se strhla v brankovišti hostů slušná mela, puk ale brankovou čáru nepřekročil, a tak se šlo do šaten za vyrovnaného stavu.

Krátce po záhájení třetí třetiny našel Pech v brankovišti Kumstáta, jehož teč ale skončila nad. Krátce poté fauloval Pecha Jank, a Energie měla k dispozici početní výhodu. Kantor si na nedostatek práce rozhodně nemohl stěžovat, dokázal ale udržet karlovarské střelce na uzdě. K vidění byl zajímavý, oboustraně útočný hokej, na ledě ale v těchto chvílích dominovali oba muži v maskách.

V 56. minutě se po buly tlačil do branky Koblasa, kotouč ale skončil těsně vedle. Další šance už k vidění nebyly, a tak přišlo na řadu prodloužení. V něm se ve stoprocentní šanci ocitl Gulaši, který byl před Kantorem úplně osamocený. Gólman Mountfieldu se ale předvedl, a šanci zlikvidoval. Knotek s Mertlem zase tlačili puk do branky po rychlém protiútoku, Mensator ale jejich snahu překazil.

V poslední vteřině prodloužení jeli Vachovec s Látalem sami na Kantora, střelu druhého jmenovaného ale brankář chytil. Utkání tak dospělo až k samostatným nájezdům. V nich proměnil za domácí jen Pohl, kdežto v dresu hostů byl kromě Kotalíka úspěšný i kapitán Jiří Šimánek, který tak rozhodl o vítězství Jihočechů.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Nezačali jsme utkání dobře. Pustili jsme hosty do vedení. Pravda, dvakrát se nám podařilo vyrovnat. Celý zápas byl z mého pohledu hodně nervózní. Na pohled také nebylo hezké. Co se týče prodloužení, tak jsme měli dvě jasné šance, ale nedali jsme branku. Co se týče nájezdů, tak ty jsme nezvládli. Teď už víme, že nás čeká play-out a musíme k zápasům přistupovat, jako by šlo o život.

Peter Draisaitl: (HC Mountfield): Začali jsme dobře a šli do vedení. To se nám povedlo hned dvakrát. Bohužel domácí vždy dokázali celkem rychle vyrovnat. Dále to bylo z naší strany hodně opatrné a nervózní. Potřebovali jsme jeden bod a bylo to na hráčích vidět. To, že jsme kýžený bod získali bude pro hráče uklidňující. Už teď ví, že se na ně nikdo zezadu nedotáhne.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 24.2.2013

Po dlouhé době se Lukášové opět potkali

Ohlasy k zápasu | po 25.2.2013

Petr Koblasa: Jen jsem do toho trochu plácl

Preview k zápasu | ne 24.2.2013

V základní části naposledy doma. S Jihočechy!