HC Energie Karlovy Vary

Energie se neprosadila, Slavia si odváží tři body

HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Karlovarští hokejisté nenavázali na povedené výkony z posledních zápasů a podlehli doma pražskému celku 0:2. Skončila tím série tří vyhraných utkání v řadě. Energetikům se v duelu se Slavií nedařilo v ofenzivě, a gólman Furch si tak odváží čisté konto. O branky hostů se postarali Stránský a Růžička junior. Nyní čekají svěřence trenéra Karla Mlejnka dva zápasy venku. V pátek se představí na ledě Komety, v neděli poté přijde na řadu podkrušnohorské derby v Chomutově.
Tipsport extraliga, 38. kolo, ne 12.1.2014, KV Arena
Karlovy Vary
Slavia
0:2
0:0, 0:1, 0:1
Branky a nahrávky: 24. Stránský (Jelínek), 47. Růžička (Skokan). Rozhodčí: Turčan, Horák – Pešek, Jelínek. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 4787. Střely na branku: 29:22. Zblokované střely: 6:9. Hity: 12:13. Vhazování: 26:34. Průběh utkání: 0:2.
Karlovy Vary: Závorka - Rýgl, Bičánek – Kubka, Drtina – Šmach, Gulaši – Schusser – Pohl, Balán, Zaťovič – Hovorka, Vachovec, Dlouhý – Látal, Hruška, Kytnár – Tomeček, Koblasa, Micka
Slavia: Furch – Holub, Kadlec – Wharton, Kolařík – Štích, Valach – Knot – Krenželok, Žejdl, Bednář – Sklenář, Růžička, Skokan – Tomica, Jelínek, Stránský – Poletín, Klhůfek, Doležal

Komentář k utkání

Začátek samotného utkání byl v režimu oťukávání soupeře. Samotnou výraznější šanci si vybojoval až ve 4. minutě Krenželok, který se snažil z dorážky usměrnit kotouč za záda Závorky, neúspěšně. V 6. minutě se dostali ke slovu i domácí. Hruškova snaha natlačit se s kotoučem do brankoviště však skončila záhy díky dobré obranné práci Pražanů. O minutu později se pak dostal ke střele z mezikruží Dlouhý, jehož střela byla tečována kousek nad horní tyč branky. V 12. minutě se mohl prosadit slávistický Wharton, který ale z bezprostřední blízkosti trefil Závorkův pravý beton. A Slavie hrozila i nadále a tvořila si více situací, kdy dostávala domácí pod tlak a měla celkově více ze hry. Největší šance první periody přišla až v 15. minutě, kdy dostal na levou tyč nahrávku Dlouhý, který mohl trefit zcela odkrytou branku, kotouč ale sjel karlovarskému útočníkovi z čepele. V poslední minutě si vyžádal trest Stránský po zákroku na Zaťoviče. Energie mohla využít šanci přečíslení chvíli před odchodem do kabin. Rozhodčí však vzápětí hru vyrovnal, protože poslal na trestnou lavici i Balána. Tečku za první třetinou pak udělal Drtina, jehož střela také neskončila za zády Furcha.

Do druhé třetiny vstoupila aktivněji Slavia, což v 21. minutě potvrdil Kadlecův přízemní pokus, jež se mihl okolo levé tyčky. Na druhé straně, o pár vteřin později, skončil pokus Dlouhého v lapačce Furcha. To ale bylo vše. Ve 25. minutě totiž přišla střela Jelínka a následná dorážka Jana Stránského, která znamenala úvodní branku večera. Pražany branka nabudila. Pokračovali ve vysokém tempu a v důrazu v osobních soubojích, z čehož pramenily další šance. Závorka si musel poradit například se střelou Šticha, která přišla od modré. Ve 27. minutě mohli domácí srovnat hru, a to díky vyloučenému Poletínovi. Přesilová hra nebyla sehrána špatně, ale chybělo ji přesné zakončení, kterému nepomohl ani důraz v brankovišti. Závorka se zapotil i v 31. minutě. Kotouč sražený od vlastního hráče za jeho záda poskakoval po brankové čáře a jen se štěstím ho dokázal vyhodit pryč. Následně se domácí brankář musel popasovat ještě s mnohými dorážkami. Na druhé straně se v téže minutě dostal do zakončení Pohl. Jeho jedovatou střelu Furch zlikvidoval. Srovnání měl na čepeli domácí Micka. Po přihrávce na modrou jel sám na brankáře hostů, ale nezvolil správné zakončení. V závěru druhé třetiny dopřál Micka také přesilovou hru Slavii. Domácí dobře bránili a do třetí třetiny tak šli pouze s jednobrankovou ztrátou.

V úvodu třetí třetiny se dostal do vyložené šance slávistický Krenželok, kterého vystihl lapačkou Závorka. Na druhé straně přišla naděje na vyrovnání. Do oslabení poslal svůj tým Kolařík. Energetici se usadili v útočném pásmu a hrozili především ze střel. Vyrovnání nepřišlo, a tak Slavie o nedlouho svůj náskok navýšila. Nastřelení kotouče ze středního pásma, jež původně zřejmě nemělo jiný záměr, než umožnit střídání, skončilo až za zády zaskočeného Závorky. Vladimír Růžička ml. si tak v 47. minutě připsal velice kuriózní branku. Hosté i nadále byli silnějším mužstvem a lépe kombinovali, což dělalo domácím problém, pokud chtěli pomýšlet před plnou KV Arenou na vyrovnání. Do šancí se hráči v bílo-zeleném přece jen dostávali. Hovorka byl při dorážení kotouče atakován, a to znamenalo přesilovou hru pro domácí. Karlovarští se dokázali dostat ke střelám, ale téměř všechny pokusy končily mimo nebo byly vyraženy Furchem. V 55. minutě se dostal po nahrávce od Zaťoviče do zakončení ve velice nadějné pozici Pohl. Zcela odkrytou branku pouze minul. V závěru utkání byla viditelná snaha domácích s výsledkem něco udělat. Hosté z hlavního města ale neustupovali od maximálního nasazení v osobních soubojích a důraznosti před vlastní brankou, což byl pro karlovarské opravdu těžký oříšek. Žádný z týmů už branku nepřidal a pro Slavii zápas znamenal odčinění prohry v pražském derby a pro domácí ukončení třízápasové série výher.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Dnes bylo k vidění urputné bojovné utkání z obou stran. Jsme rádi, že jsme takový zápas mohli před dnešní dobrou kulisou odehrát. Ale, kdo nedá branku, nemůže vyhrát. My jsme si nějaké šance vytvořili, měli jsme tam i samostatný nájezd, ale místo proměnění jsme inkasovali druhou branku. Poté už naše branka byla spíše křečovitá.

Ondřej Weissmann (HC Slavia Praha): Z výhry máme radost, protože jsme konečně vyhráli a to po dlouhé době. Hráli jsme dobře dozadu, ale i dopředu, kdy jsme si vytvořili dost šancí. Své vedení jsme si upevnili šťastnou brankou ze středního pásma. Chtěl bych své mužstvo pochválit za dobrý a zodpovědný výkon.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | po 13.1.2014

Rozhodla první branka, soudí Radek Dlouhý

Ohlasy k zápasu | út 14.1.2014

Tomáš Micka: Desítka je stále náš cíl

Preview k zápasu | so 11.1.2014

Dalším terčem energetiků je pražská Slavia