HC Energie Karlovy Vary

A-tým si na úvod play-out poradil s Chomutovem

HC Energie Karlovy Vary - Piráti Chomutov 5:4p (1:0, 3:3, 0:1 - 1:0)
První zápas play-out zvládli Západočeši vítězně. V první a druhé třetině si udržovali domácí před soupeřem mírný náskok, byli rychlejší, aktivnější a důraznější, ale gólově se jim nedařilo od Pirátů odskočit. Ve třetí třetině už se hrál vyrovnaný hokej, ale více šancí bylo stále k vidění ze strany energetiků. Hosté přesto dokázali vyrovnat, a vítězství domácích tak musel až v prodloužení trefit David Zucker. Další zápas nadstavby mají energetici na programu v pátek od 18:00 v Litvínově.
Tipsport extraliga, OUT1, út 11.3.2014, KV Arena
Karlovy Vary
Chomutov
5:4p
1:0, 3:3, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 15. Zaťovič (Rýgl), 25. Zaťovič (Dresler, Šmach), 33. Rýgl (Vlach, Kytnár), 39. Pohl (Balán, Zaťovič), 63. Zucker – 27. Kubinčák (D. Hruška, Jass), 30. Svoboda (Kaše), 35. Svoboda, 54. Kaše (Kämpf, Sikora). Rozhodčí: Hribik, Turčan, Pešek, Jelínek. Využití: 2:1. Diváci: 759. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Rýgl, Gulaši, Kubka, Šmach, Dresler – Zaťovič, Balán, Pohl – Kytnár, Vlach, Micka – Dlouhý, Hruška R., Zucker – Koblasa, Tomeček
Chomutov: Růžička – Lojek, Bartejs, Pulpán, Mrázek, Jass, Stehlík, Malec – Sikora, Svoboda, Hřebejk – Kubičnák, Bartečko, Šagát – Račuk, Bombersback, Straka – Hruška D., Kämpf, Kaše

Komentář k utkání

Karlovarští hokejisté vstupovali do play-out s jistotou záchrany, přesto proti Chomutovu nasadili nejsilnější sestavu. Energie také měla aktivnější začátek, ve velkých šancích však zklamal centr Hruška i křídelník Zucker. Poté se hra přelévala ze strany na stranu, oba brankáři však byli bez práce. Hosté se stále více začínali osmělovat, obrana Energie však fungovala bezchybně. Zapomněla jen na zkušeného Kubinčáka, který ale ve velké šanci selhal. Opět se prokázalo pravidlo nedáš, dostaneš. Domácí kapitán Martin Zaťovič si to namířil mezi dva obránce Pirátů a svou střelou překvapil gólmana Růžičku. Ten schoval puk ve výstroji, avšak s ním skončil za brankovou čárou. Následně chomutovský brankář své zaváhání odčinil, když zlikvidoval chytrý pokus Vlacha z levého kruhu. Piráti se dočkali velké šance v samém závěru prvního dějství. Prvotřídní zákrok ale předvedl také domácí muž s maskou.

Hosté se do druhé periody doslova vrhli. Aby taky ne, když pro ně vítězství má v této fázi větší cemu. Velkou šanci měl Šagát, který mířil s Račukem do přečíslení dva na jednoho, avšak nedokázal zakončit. Jak se dávají branky, pak ukázal Pirátům Martin Zaťovič. Opět ujel hostujícím bekům a střelou pod lapačku navýšil vedení Energie. Zanedlouho však pykal jeho spoluhráč z elitní formace Balán a nabídnutou přesilovku využil zkušený Vojtěch Kubinčák. Hosté byli rázem na koni. O to víc, když hned za tři minuty využil důrazu na brankovišti Jaroslav Svoboda a vyrovnal. Karlovým Varům vrátil vedení až obránce, který začínal sezonu právě v chomutovském dresu. Martin Rýgl stál na konci akce svých spoluhráčů, když od modré prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Radost ovšem domácím dlouho nevydržela. Ani ne dvě minuty. Branka byla připsána opět Jaroslavu Svobodovi, jenž puk na branku nasměřoval. Do sítě ho však smolně dopravil nešťastný energetik. Divokou třetinu zakončil další přesilovkovou trefou Petr Pohl, který se prosadil ihned po čistě vyhrané buly. Karlovarští tak odjížděli do šaten spokojeněji i po druhé dvacetiminutovce.

Druhá přestávka brankové hody utnula, nelze však říci, že by hráči zbytek utkání vypustili. Stále byla k vidění řada střeleckých pokusů, Pohl se Svobodou dokonce za vzájemnou strkanici obdrželi menší tresty. Hosté ve 47. minutě dostali výhodu přesilové hry, faul Hrušky však potrestat nedokázali. Více vzruchu před brankami mělo přijít až o chvíli později. V 52. minutě nevyužil Micka šikovné Vlachovy nahrávky před branku a trefil pouze brankářův beton, červené světlo se tak přece jen rozsvítilo na druhé straně za Závorkou. Vyrovnávací branku na 4:4 po závaru vsítil Ondřej Kaše. Vrátit vedení mohl Energii v zápase velmi aktivní kapitán Zaťovič, tentokrát však ze vzájemného minisouboje vítězně vyšel gólman Růžička. Hosté v závěru ještě přečkali vyloučení Mrázka a šlo se na prodloužení. V něm kromě prvotního náporu Pirátů měli více ze hry energetici. Ukončit zápas mohl Balán, poté Micka, ale úspěšný byl až v čase 62:44 David Zucker, který po pěkné individuální akci oklamal Růžičku. Energie tak nad Piráty zvítězila počtvrté v sezoně.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Před utkáním a celkově před Play-out jsme apelovali na hráče, abychom tuto fázi soutěže odehráli co nejdůstojněji. Myslím si, že se naši hráči se snažili hrát velice uvolněně, přesto se přikláním k tomu, že utkání odehráli důstojně, jak jsme to hráčům v kabině zdůrazňovali.

Jaroslav Beck (Piráti Chomutov): Na začátku utkání jsme čekali větší aktivitu. Karlovy Vary hrály uvolněněji. Přesto u nás vázl pohyb a přesnost a myslím si, že náš výkon snese kritiku. Je potřeba se ale koncentrovat na každý zápas, a to bez ohledu na náladu, která v týmu panuje.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | po 10.3.2014

Energie na úvod play-out přivítá Chomutov

A team HC Energie | po 10.3.2014

Josef Řezníček: Play-out není zbytečné