HC Energie Karlovy Vary

Junioři vítězstvím v KV Areně zahájili další pokus o obrat

MHL: HC Energie Karlovy Vary - MHK Spartak Moskva 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Junioři Energie zvládli domácí zápas a zahájili svůj pokus o obrat osmifinálové série. Po skvěle sehrané druhé třetině, kterou vyhráli 2:0, stáhli náskok Spartaku v sérii na 2:1. Své vítězství potvrdila Vlčí smečka gólem do prázdné brány, po kterém se ledová plocha proměnila v zápasnický ring. I díky emotivnímu závěru se mají diváci určitě na co těšit i v úterý od 18:00, kdy je na programu 4. zápas série.
MHL, OF3, po 17.3.2014, KV Arena
Karlovy Vary
Spartak Moskva
3:1
0:0, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 28. Gríger (Šimek, Beránek), 40. Flek (Koblasa), 59. Tomeček – 49. Chacej (Krutikov). Rozhodčí: Lavrentěv, Nosov – Ondráček, Komárek. Vyloučení: 5:12, navíc Tomeček (KVA) 5 min. + do konce utkání, Troška (KVA) do konce utkání, Vrána (KVA) 10 min., Jermakov (MHK) 5 min. + do konce utkání, Několenko (MHK) do konce utkání. Bez využití. Střely na branku: 30:20. Diváci: 1800. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.
Karlovy Vary: Honzík – Kvapil, Dvořák, Bahounek, Vrána, Škvor, Šimek, Troška – Flek, Vachovec, Koblasa – Harkabus, Zadražil, Tomeček – Vachutka, Gorčík, Kohout – Beránek, Gríger, Fronk
Spartak Moskva: Šestjorkin – Kozlovskij, Děmidov, Solovjov, Sorokin, Kulik, Jermakov, Alexejev, Ablajev, Několenko – Vorobjov, Pavljukov, Medvěděv, Boldin, Ipatov, Chacej, Několenko, Pašov, Krutikov, Kučerkov, Pešechonov

Komentář k utkání

Již v samotném úvodu šla vidět snaha na domácích energeticích jít brzy do vedení, slušnou šancí se prezentoval Vachutka. O tři minuty později se zkoušel prosadit Beránek, kterého ale Šestjorkin s přehledem vychytal. První výraznější šance utkání přišla ve čtvrté minutě hry. Koblasa zavezl kotouč, dostal se téměř k brance a na druhé straně našel dobře postaveného Harkabuse, který ale z velké blízkosti přestřelil. Další zajímavý moment přišel opět až v deváté minutě. Gorčík stál v dobré střelecké pozici, ale poskakující kotouč netrefil ideálně a ze zakončení sešlo. V půlce první třetiny přišlo také první vyloučení a početní výhoda. Tu nabídl hostům Vachovec, ale hráči Spartaku narazili na tvrdý odpor dobře bránící Energie, která je k ničemu v oslabení nepustila. V šestnácté minutě nabídl početní výhodu pro změnu Ipatov, ale ani domácí ji nedokázali využít. A to ani při šanci Koblasy, který po přihrávce do mezikruží zvolil technické zakončení. Poslední velká šance a také tečka za první třetinou byla v režii Grígera, a to v 19. minutě. Karlovarský junior z velkého úhlu jen těsně minul branku. V první třetině tedy gólová trefa k vidění nebyla a týmy odcházely do útrob KV Areny za nerozhodného stavu.

Druhá třetina byla pro oko diváka již o něco zajímavější. Oba celky vstoupily do další fáze hry ve vysokém tempu, přesto první velká příležitost přišla až ve 28. minutě. Fronk měl na své holi úvodní branku večera, přesto netrefil prostor mezi třemi tyčemi, který byl zcela odkrytý. Přesto se energetici radovali z branky jako první. O pár vteřin později se totiž ze skrumáže před brankou prosadil David Gríger. Šestjorkin si sice připsal tři výborné zákroky, na čtvrtou dorážku už ale nestačil. Mladý útočník doslova kotouč za ruského brankáře dotlačil. I nadále se hrálo stylem od branky k brance, ale bez šancí, které by výrazně ohrožovaly brankáře na obou stranách. Ve 32. minutě se neprosadil ze samostatného úniku Koblasa, jenž trefil pouze připravený beton. Největší drama druhé třetiny tak přišlo až v samotném závěru. Na konci 39. minuty byli blízko k vyrovnání hosté. Kotouč poskakoval po brankové čáře a Honzík trochu se štěstím na poslední chvíli vyškrábal z brankoviště kotouč svojí hokejkou. O pár vteřin později Jevgenij propálil Honzíka pod betony a kotouč jen těsně minul brankovou konstrukci. Zde platilo známé nedáš, dostaneš. Patnáct vteřin před koncem druhé části dostal Jakub Flek přesnou přihrávku od Koblasy. S kotoučem se dostal až před Šestjorkina, který na jeho přesně mířenou střelu nestačil. Energie tak šla do třetí třetiny s dvoubrankovým vedením.

V úvodu poslední třetiny se mohl prosadit Zadražil. Svojí střelu z úhlu za záda Šestjorkina neumístil. Ve 47. minutě pro změnu na druhé straně zazvonila tyč po střele ruského útočníka, kde nechybělo moc a mohlo být ze strany Spartaku sníženo. Snížit se hostům ale přece jen povedlo a sice ve 49. minutě. Arsenij Chacej dostal od Krutikovova přesnou přihrávku do mezikruží, odkud poslal pozemní střelu končící za Honzíkem. O minutu později chtěl náskok zvýšit opět Zadražil, ale jako u předešlé jeho šance, ani teď se mu nepodařilo trefit zcela prázdnou bránu. Po vstřelené brance šlo vidět na hostech, že chtějí za jakoukoli cenu vyrovnat a náležitě se tak prezentovali. Mnoho založených kombinacích ale ztroskotalo na připravené a důrazné obraně Vlčí smečky. Posledních pět minut základní hrací doby bylo pěkně horkých. V 55. minutě se neprosadil Pešechonov, kterému namazal před odkrytou klec domácí Šimek svojí hrubicí. V 58. minutě si hosté už vzali oddechový čas a trenér Brataš naordinoval svým svěřencům hru bez brankáře. Spartak zamknul obranu domácích a snažil se vyrovnat, ale přesně na konci 59. minuty se kotouči dostal Vojtěch Tomeček a po kličce na bránícího obránce se při střele do prázdné branky nemýlil. Tomečkova následná oslava vstřelené branky pak odstartovala hromadnou bitku, ve které byl kromě samotného střelce velmi aktivní i Tomáš Harkabus. Utkání se tak dohrávalo přerušovaně a bez hráčů Tomečka, Harkabuse nebo například Alexeje, který v úplném závěru tvrdě atakoval Gorčíka. záverečné souboje už ale nic nezměnily na vítězství Energie a prodloužení osmifinálové série minimálně o jeden zápas.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Za výkon, který jsme předvedli, jsme rádi. Myslím, že dnes jsme byli lepším týmem a trochu se k nám přiklonilo i štěstí v koncovce. Trochu mě mrzí závěr zápasu, kdy Spartakovci v osmi lidech naskákali na led a začali bít naše hráče. Na druhou stranu jsem rád, že jsme i tu bitku zvládli, že se naši hráči nenechali zaskočit. A tím více věřím, že zítra za závěr dnešního utkání sérii vyrovnáme a vrátíme ji do Moskvy.

Fotogalerie

Související články