HC Energie Karlovy Vary

Energie na domácím ledě skolila také Kometu

ELH: HC Energie Karlovy Vary – HC Kometa Brno 4:1 (2:1, 0:0, 2:0)
Vítězná šňůra domácích zápasů Karlových Varů pokračuje i po utkání s brněnským klubem, který Energie porazila 4:1. Karlovarští se dostali už v 1. třetině do dvoubrankového trháku, Kometa ale dokázala vstřelit kontaktní branku. Po bezgólové druhé třetině se ve třetí části dvakrát prosadil Petr Koblasa a Energie si už tři body nenechala utéct. Zápas se velmi povedl také Stanislavu Balánovi, který si připsal na konto dvě asistence. Další zápas čeká svěřence trenéra Karla Mlejnka v pátek, kdy se pokusí uspět na ledě úřadujícího mistra ze Zlína.
Tipsport extraliga, 9. kolo, ne 5.10.2014
Karlovy Vary
Kometa Brno
4:1
2:1, 0:0, 2:0
Branky a nahrávky: 14. Pšurný (Balán), 15. Kverka, 44. Koblasa (Balán), 46. Koblasa (Šmach) – 17. Svoboda (Erat, Němec). Rozhodčí: Souček, Hodek – Gerát, Hynek. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 3627. Střely na branku: 30:33. Zblokované střely: 9:9. Hity: 8:7. Vhazování: 32:29. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.
Karlovy Vary: Závorka – Harant, Sičák, J. Tomeček, Redlihs, Šmach, Deyl, Dvořák – D. Hruška, Balán, Pšurný – V. Tomeček, Skuhravý, Heizer – Koblasa, Kverka, Vachovec – Flek, R. Hruška, Štals – Gorčík
Kometa Brno: Falter (15. Čiliak) – Kempný, Ptáček, Hanzlík, Dlapa, Malec, König, Dujsík – J. Hruška, Čermák, Ton – Erat, Němec, Svoboda – Burian, Holec, Dočekal – Raška, Mrázek

Komentář k utkání

V úvodu utkání byla hra vyrovnaná a oba týmy se střídaly v držení puku, brankáři ale moc práce neměli. Ve 4. minutě byl vyloučen Pšurný, a tak měla Kometa k dispozici první přesilovou hru. Energetici ale přistoupili k bránění oslabení velmi poctivě a soupeře k ničemu nepustili. Krátce poté si obě mužstva dokázala vytvořit velkou šanci. Do těsné blízkosti branky Energie se nejprve dostal Leoš Čermák, Závorka ale jeho šanci zlikvidoval. Na druhé straně nedovolil Balánovi skórovat Falter.

Karlovarští poté začali postupně získávat převahu a byli mírně aktivnějším celkem. V první třetině je však často zastavovalo postavení mimo hru. Moravanům se navíc brzy podařilo dostat zpět do hry, Dujsíkova střela z pravého kruhu ale skončila mimo. Chvíli poté ale přišly chvíle domácího týmu, který se dokázal prosadit hned dvakrát během 20 sekund.

Nejprve se po buly dostal ke kotouči Roman Pšurný, který střelou z otočky poslal Energii do vedení. Druhou trefu přidal vzápětí Jaromír Kverka, který se prosadil po úniku z levé strany. Po druhé brance nahradil Martina Faltera v brance Komety Marek Čiliak. V 17. minutě hosté dokázali rozebrat karlovarskou obranu a Tomáš Svoboda poslal puk dorážkou do poloodkryté klece. Stav po první periodě byl tedy 2:1.

Oba soupeři se snažili vstoupit do dalšího dějství aktivně. Do první nebezpečné šance se dostal David Hruška, který byl sám mezi kruhy, nezamířil však přesně. K Závorkovi se zase tlačil Čermák, ani on se ale prosadit nedokázal. Ve 27. minutě se prosmýkl před branku Roman Erat, tváří v tvář karlovarskému gólmanovi však ve stoprocentní gólové šanci neuspěl. Kometa byla v této části zápasu aktivnější, další střelu vyslal zleva na branku Burian, svatyni Energie ale těsně minul. Burian se dostal k zakončení i v polovině zápasu, kdy využil zmatků v obranném pásmu Karlových Varů, gólman ale jeho přízemní střelu vyrazil betonem.

Ve 32. minutě byl vyloučen kapitán brněnských hokejistů Čermák, domácí si ale během početní výhody žádnou velkou příležitost nevytvořili. O tři minuty později hráli po faulu Šmacha přesilovou hru i hosté a Závorka musel řešit hned několik závarů v brankovišti. Se všemi si dokázal poradit a vyrazil i dělovku Kempného od modré čáry, která ho trefila do masky. V závěru energetici dostali Kometu pod tlak a vybojovali další početní výhodu. Kverka ale Čiliaka svou střelou nepřekonal a domácí se neprosadili ani při skrumáži před brankou.

Na začátku třetí třetiny měli navrch Karlovarští, a to hlavně díky přesilové hře, při které pálili nebezpečně od modré Harant a Sičák. Čiliak ale předvedl své umění a puk za svá záda nepustil. V čase 43:28 ale po obrovském tlaku do branky dotlačil kotouč za brankovou čáru Petr Koblasa - 3:1. A ve 46. minutě bylo v KV Areně ještě veseleji. V útočném pásmu vybojoval puk Petr Koblasa a pěknou střelou zápěstím vstřelil svůj druhý gól v utkání.

Kometa se nehodlala vzdát a hlavně po dvou vyloučeních Skuhravého se snažila s výsledkem něco udělat. Energetici se ale dobře bránili a z pohledu brněnského týmu to byla čím dál větší křeč. K žádné dramatické zápletce už tedy nedošlo. Za mocného povzbuzování domácích fandů dovedli energetici zápas do vítězného konce a Moravané se tedy domů vrací bez bodu.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Byli jsme dnes postaveni před fakt, že Kometa bude po posledních neúspěších chtít vyhrát. To jsme samozřejmě chtěli i my. U našeho týmu bych chtěl vyzdvihnout trpělivou bojovnost. Předvádíme ji v domácích utkáních, předvedli jsme ji i v Liberci a v druhé polovině zápasu v Třinci. Nedaří se nám přesilovky, ale kluci se nad to dnes povznesli a dávali branky i při hře v pěti. Zaslouží velkou pochvalu.

Karel Beran (HC Kometa Brno): Vedli jsme si podobě jako minulý víkend. Neodehráli jsme špatné utkání, ale na jeden gól se vyhrávat nedá. Měli jsme v zápase slušné pasáže, ale i takové, kdy jsme propadli a inkasovali. Musíme začít pracovat úplně od začátku a od něčeho se odpíchnout.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | so 4.10.2014

Kometa se trápí, využijí toho energetici?