HC Energie Karlovy Vary

Junioři smazali třígólový náskok Čerepovce a berou 2 body

MHL: HC Energie – Almaz Čerepovec 4:3 sn (0:0, 0:3, 3:0 – 0:0)
Do KV Areny dorazili junioři ruského Almazu Čerepovec, aby se porvali o body v utkání proti rozjeté domácí Energii. Ta vstoupila do utkání aktivně a svou favorizovanost potvrzovala, v zakončení ji však dlouho provázelo obrovské trápení. Karlovarský brankář sice lapil dvě trestná střílení, ale jinak ruský soupeř své šance zužitkovat dokázal a po třech trefách ve druhé třetině utkání měl vítězství nadosah. Domácí však parádní stíhací jízdou ve třetí periodě vyrovnali a v nájezdech rozhodl Tomáš Harkabus. Odveta čeká hráče již v sobotu.
MHL, 25. kolo, pá 14.11.2014
Karlovy Vary
Čerepovec
4:3sn
0:0, 0:3, 3:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 50. Zadražil (Šimek), 58. Gríger (Zadražil, Harkabus), 59. Zadražil (Harkabus, Gríger), rozh. nájezd Harkabus - 23. Lonovenko (Leonov, Kuzmin), 35. Baranov (Kiseljov), 35. Baranov (Chabarov, Žicharev). Rozhodčí: Prokuratov – Gerát, Hynek. Vyloučení: 2:8. Využití: 1:0. Střely na branku: 46:11. Diváci: 250. Průběh utkání: 0:3, 4:3.
Karlovy Vary: Fečo – Vaněk, Šafář, Röthlisberger, Michálek, Šimek, Běhal – Osmík, Beránek, Gríger, Táborský, Orság, Harkabus, Kohout, Vrána, Gorčík, Hroch, Zadražil, Rubeš
Čerepovec: Grigorjev – Šapovalo, Krylov, Kuzmin, Peršin, Stěpanov, Chabarov, Skobelev, Anikin, Mojsejev, Kiseljov, Vagazov, Baranov, Lonovenko

Komentář k utkání

Karlovarští junioři úspěšně navázali na své předchozí výkony a do zápasu vlétli ve velkém tempu. Ovládali hru a bylo jasně vidět, že soupeře určitě nepodcenili a pečlivě se připravili. Almaz se musel domácímu mužstvu podřídit a zaměřit se zvláště na defenzivní činnost. Energetici neustále vytvářeli na soupeře a především jeho brankáře obrovský tlak a ten jim na něj odpovídal velmi tvrdou hrou. Jen málokterý útočník z karlovarských řad se během první dvacetiminutovky nedostal ke střelecké příležitosti. Dominovala však především lajna Ondřeje Beránka a Martina Osmíka, kteří pozlobili soupeře asi nejvíce, zejména první jmenovaný měl několik skvělých šancí. Asi největší možnost však promarnil Tomáš Harkabus, který ve skvěle sehrané přesilovce po křižné přihrávce od Grígera stál před ležícím brankářem a odkrytou horní polovinou branky, avšak trefil Grigorjevův beton. Asi dvě minuty před koncem třetiny měl také obrovskou šanci pro vstřelení první branky utkání dorážející Jakub Orság, kterého ale stejně tak, jako Harkabuse, zastavil gólmanův beton. Na závěr třetiny ale zamrazilo domácí diváky. Sudí po Šimkově faulu nařídil trestné střílení. Anton Žicharev zvolil kličku do bekhendu, ale Fečův beton nakonec puk vytěsnil, a tak se do kabin odcházelo za vyrovnaného stavu.

Do druhého dějství už Almaz nastoupil poněkud aktivněji, ale nedá se říct, že by domácí přehrával. Na rozdíl od domácích však dokázal své snažení brzy zužitkovat. Maxim Leonov zavážel puk do útočného pásma a lehce nahodil kotouč na branku. Puk se od Feča odrazil do rohu kluziště, Leonov ho dojel a z otočky přihrával zpět před branku. Karlovarský brankář se nestihl přesunout a nikým nehlídaný Vladislav Lonovenko z bezprostřední blízkosti pouze zasunul touš do prázdné branky. Inkasovaná branka domácí poměrně zaskočila a hosté z Čerepovce začali Západočechy mírně převyšovat. Domácí neprobrala ani početní výhoda, ve které se spíše trápili a puk jim odskakoval od holí. Navíc k nespokojenosti domácího publika po chvíli rozhodčí nařídil už druhé sporné trestné střílení. Ani to však hosté nevyužili. Nejproduktivnější hráč soupeře, Dmitrij Mojsejev, se rozjel a snažil se vyčkat na Fečův pohyb, ten měl však pevnější nervy a vydržel déle. Mojsejev ani nezakončil.

Chvíli na to se hosté dočkali dalšího vsítění, naopak sudí sklidil z karlovarských ochozů několik hrubších výrazů. Po střele Nikolaje Kiseljova Fečo puk lapil, ale následně se k brance sjelo plno hráčů a do karlovarského gólmana někdo vrazil, kotouč z něj vypadl a Dmitrij Baranov ho dorazil do branky. A už za třináct sekund se hosté mohli radovat znovu. Chabarovovo sklepnutí puku ze vzduchu, by sice asi většina diváků posoudila jako nedovolené, hra však pokračovala a Dmitrij Baranov díky tomu mohl skórovat do odkryté branky. Naopak ve 39. minutě nebyla karlovarská branka, paradoxně z důvodu vysoké hole, kterou rozhodčí viděl po kontrole videa.

Třetí dvacetiminutovku odstartovala velká šance Běhala, který téměř před prázdnou brankou minul. Nakonec se ale domácí přece jen dočkali. Denis Šimek pálil od modré čáry a puk, na jeho cestě do brány, stačil tečovat Matěj Zadražil. Vstřelená branka Vary opět nabudila, což slibovalo ještě napínavé utkání. Avšak zároveň se také zvyšovala agresivita hostů, kteří hráli velmi tvrdě a za svou nedisciplinovanost měli zaplatit.

V 58 minutě projevil chladnou hlavu Matěj Zadražil, to už hráli domácí bez gólmana a navíc přesilovou hru. Od modré to vzal na sebe a namířil si to vlnou cestou k brance. Ve chvíli, kde už se zdálo, že bude střílet, našel před brankou volného Davida Grígera, který Grigorjeva z mezikruží prostřelil. O minutu později si karlovarští útočníci role vyměnili. Gríger přihrával zpoza branky do mezikruží, odkud se trefil Matěj Zadražil a bylo vyrovnáno! Před koncem mohl ještě tříbodovou výhru trefit Beránek, který ujel obraně soupeře, ale nakonec trefil pouze gólmana.

V prodloužení hrály oba celky velmi opatrně a žádný z nich, nechtěl udělat rozhodující chybu. Rozhodovalo se tedy až v nájezdech. Jedinou branku vstřelil Tomáš Harkabus. Energetici tak už deset zápasů v řadě nenašli přemožitele.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Po většinu zápasu jsme byli lepším týmem. Velmi dobře jsme začali a v první třetině jsme si vytvořili poměrně výraznou převahu, kterou jsme bohužel nedokázali vyjádřit brankově. Od toho se pak zápas odvíjel. Soupeř čekal na brejky, hrál trpělivě z obrany a to se mu vyplatilo. Ve druhé třetině v podstatě ze všeho, co měl, vstřelil branku. Je pro nás velmi cenné, že naše mužstvo opět ukázalo svůj charakter a i v takto rozehraném utkání si dokázalo dojít pro dva body. Klobouk dolů, před gólmanem Fečem, který dnes chytil pět nájezdů. To byl další klíčový moment.

Fotogalerie

Související články