HC Energie Karlovy Vary

Energie v závěru sahala po bodech, ale Pardubice její tlak ustály

HC Dynamo Pardubice - HC Energie Karlovy Vary 4:3 (2:0, 2:1, 0:2)
Energie tahala na pardubickém ledě od začátku za kratší konec a domácí Dynamo se postupně propracovalo až k tříbrankovému vedení. Energii mohlo trochu nakopnout snížení, ale sudí karlovarský zásah neuznali a Pardubice znovu udeřily. Energie sice ještě ve druhém dějství zásluhou Marosze snížila a ve třetí třetině ve stahování pokračovala dalším rychlým zásahem a následně se dostala také do kontaktu, ale jen to nestačilo k tomu, aby Karlovy Vary ve městě perníků navázaly na úspěch proti Spartě. A i přes velmi dobrou třetí třetinu nakonec Západočeši opět nepřivážejí z venkovního stadionu žádné body.
Tipsport extraliga, 5. kolo, pá 25.9.2015
Pardubice
Karlovy Vary
4:3
2:0, 2:1, 0.2
Branky a nahrávky: 13. Gregorc (Tybor), 18. Divíšek (Svoboda), 22. Štajnoch (Svoboda, Gregorc), 27. Ščotka (Tybor, Havlík) – 30. Marosz (Rachůnek, Gulaši), 41. Duda (Rachůnek, Marosz), 43. Duda (Rachůnek, Marosz). Rozhodčí: omola, Polák – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:8. Využití: 3:1. Diváci: 7043. Střely na branku: 31:24. Zblokované střely: 7:16. Hity: 17:11. Vhazování: 41:37. Průběh utkání: 4:0, 4:3.
Pardubice: Kristan - Gregorc, Čáslava, Štajnoch, L. Havlík, Ščotka, Šeda, Roupec, Bokroš - P. Sýkora, Tomášek, Rolinek - J. Svoboda, Divíšek, Starý - A. Havlík, Marcinko, Tybor - Moučka, Nahodil, Poulíček
Karlovy Vary: Závorka (27. Habal) - Benák, Sičák, Gulaši, Harant, Bičánek, Deyl, J. Tomeček - Duda, Marosz, T. Rachůnek - Bartek, Kverka, Rohan - V. Tomeček, Vachovec, Gorčík - D. Hruška, Koblasa

Komentář k utkání

Extraligovému utkání Pardubice – Karlovy Vary předcházel poněkud netradiční ceremoniál. Právě tento zápas byl posledním pro rozhodčího Martina Homolu, který po 22 sezonách a 673 odpískaných duelech uzavřel soudcovskou kariéru.

Už po minutě a půl byli současně vyloučení Sičák a Divíšek, takže na hřišti vzniklo více prostoru. K první šanci to dopomohlo domácím, když Sýkora s Rolinkem ujeli do přečíslení dva na jednoho, ale druhý jmenovaný zakončil jen do Závorky. Energie zahrozila při vlastní přesilovce, kdy měl právě Sičák před sebou odkrytou branku, avšak soupeř ho o puk připravil

Další přečíslení prvního útoku Dynama zakončoval Tomášek, proti jehož střele i dorážce bezchybně zasáhl Závorka. Při jedné z mála šancí Karlových Varů se za obranou ocitl osamocený Koblasa a střelou po zemi jen o kousek minul. Svou přesilovku pak dostaly i Pardubice a ve 13. minutě se ujaly vedení. Blaž Gregorc ranou od modré prostřelil úplně všechno, jen ne síť – 1:0.

Další šance počítalo hlavně Dynamo. Svoboda se natlačil z křídla před branku, avšak minul klec, Sýkora z mezikruží trefil karlovarského brankáře do hrudi. Gólem skončila až trochu nenápadná situace, kdy Svoboda nahazoval a Tomáš Divíšek na brankovišti trochu šťastně tečoval kotouč mezi Závorkovy betony – 2:0. V závěru třetiny ještě Adam Havlík orazítkoval tyč.

I druhá třetina přinesla už po minutě a půl vyloučení, tentokrát pouze na straně Energie, a Dynamo v přesilovce navýšilo vedení. Tybor ještě Závorku nepřekonal, ale následná bomba Martina Štajnocha už neomylně zaplula do šibenice – 3:0. Chvíli po inkasované brance mohl snížit karlovarský Vachovec, ale Kristan mu pohotovým skokem doslova sebral gól z hole.

Hosté se ve 25. minutě dokonce radovali z gólu, ovšem předcházel mu Banákův faul, a tak výsledkem byla jen přesilovka pro Pardubice. A v ní úřadoval další domácí zadák. Jan Ščotka využil toho, že má Závorka zakrytý výhled, a taktéž zamířil naprosto přesně pod horní tyč – 4:0. Ihned po čtvrté brance naskočil do karlovarské branky Vladislav Habal.

I Energie dokázala využít přesilovou hru a před polovinou zápasu snížila. Tomáš Rachůnek napřáhl z hranice kruhu a taktéž on se trefil parádně do horního rohu branky – 4:1. Ještě příjemněji mohlo být hostům po brejku a dorážce Barteka, ovšem oba pokusy expardubického forvarda zastavil Kristan.

Že ani situace tři na jednoho nemusí skončit gól, ukázalo Dynamo ve 33. minuty, Habal dokonce ani nemusel zasahovat. Karlovarší poté měli k dispozici hned dvojici přesilových her, v nichž měl největší šanci Rachůnek, který pálil sice dobře nad Kristanův beton, ovšem s lapačkou pardubického brankáře už nepočítal.

Energie ani s tříbrankovou ztrátou nic nezabalila a po třech minutách třetí části bylo znovu o co bojovat. Radek Duda se zapomněl na zadní tyči, kam dostal přesnou přihrávku a v čase 40:37 snížil – 2:4.

Za necelé dvě minuty a půl sehrála první formace Karlových Varů přečíslení znovu na svého kapitána Radka Dudu, který opět trefoval opuštěnou branku – 3:4. V čase 43:00!

Od té chvíle se hosté soustavně tlačili dopředu a dokázali si vytvořit slušný nápor. Kristan nejprve jistým zákrokem připravil o hattrick Dudu, poté si v těžké situaci poradil s dorážkami Sičáka a Barteka. Pardubice trochu uklidnil trest pro hráčkou lavici Energie, ale závěr se přesto proměnil v drama.

80 vteřin před koncem třetí části dostali karlovarští hokejisté k dispozici přesilovou hru a k té příležitosti odvolali brankáře. Pardubice ale další ztrátu v závěru nepřipustily a důležitou výhru udržely. Rolinek navíc trefil tyč opuštěné klece.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha (HC Dynamo Pardubice): Můžeme být spokojení pouze se třiceti minutami utkání, pak už určitě ne. Začali jsme dělal takové chyby, co se nám prostě nemůžou stávat. Karlovy Vary měly několik příležitostí i v našich přesilovkách. Jsme rádi za tři body proti nepříjemnému soupeři, ale museli jsme o ně bojovat až do konce, což bylo úplně zbytečné.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Pardubice dnes hrály velmi dobře. My jsme si za prvních třicet minut body nezasloužili. Upozorňovali jsme hráče na pardubické přesilovky, připravovali jsme se na ně, přesto jsme jich soupeři vlastní nedisciplinovaností nabídli hodně. V oslabení jsme třikrát inkasovali a zápas ztratili.

Související články