HC Energie Karlovy Vary

Bruslaři ovládli karlovarský led, Energie opět padla

HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav 2:5 (1:4, 0:1, 1:0)
Na karlovarský led dorazil v neděli nepříliš oblíbený karlovarský soupeř, BK Mladá Boleslav. Energie opět nezačala příliš dobře a v první desetiminutovce třikrát inkasovala. Poté se sice zvedla a ještě v první třetině snížila, soupeř si ale tříbrankový náskok brzy vzal zpátky. Karlovy Vary tak vyšly z utkání opět bodově naprázdno a zůstávají na poslední příčce tabulky.
Tipsport extraliga, 6. kolo, ne 27.9.2015
Karlovy Vary
Ml.Boleslav
2:5
1:4, 0:1, 1:0
Branky a nahrávky: 15. J. Tomeček (Rachůnek, Duda), 54. Bartek (Sičák, Bičánek) – 4. Pacovský (Urban, Látal), 6. Pacovský (Hyka, Urban), 8. Voráček (Stříteský), 15. Lenc (Trončinský, Žejdl), 40. Pabiška (Žejdl, Lenc). Rozhodčí: Pešina, Svoboda – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3341. Střely na branku: 31:33. Zblokované střely: 12:16. Hity: 15:19. Vhazování: 43:33. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:5, 2:5.
Karlovy Vary: Habal (8. Závorka) – Bičánek, Benák, Sičák, Harant, Gulaši, J. Tomeček, Weinhold, Deyl – Rachůnek, Marosz, Duda – T. Rohan, Haščák, Bartek – Vachovec, Kverka, V. Tomeček – Gorčík, Osmík, D. Hruška.
Ml.Boleslav: Rittich – Stříteský, Voráček, Trončinský, Holub, Ovčačík, Kučný – Látal, Výborný, Bárta – Hyka, Urban, Pacovský – Lenc, Žejdl, Pabiška – Jarůšek, R. Hruška, Klimenta.

Komentář k utkání

Utkání začalo v poměrně dobrém tempu a oba týmy hned v první minutě prověřily brankáře alespoň jednou. V jejím závěru měl navíc velmi dobrou šanci Hyka, když se s Urbanem dostali do přečíslení a druhý jmenovaný mu předložil puk před prázdnou bránu, ale on minul puk. O chvíli později dali domácí soupeři šanci při početní výhodě, když na trestnou lavici zamířil Vachovec. Zdálo se, že Energie už přečká oslabení bez potrestání, když však šest sekund před jeho koncem napřáhl ke střele na modré Dominik Pacovský a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. A přesně o dvě minuty později už Dominik Pacovský zvyšoval na 2:0, když ho po chybě domácí obrany našel na druhé tyči Hyku, a ten už neměl s překonáním Habala nejmenší problém.

A za další dvě minuty a několik sekund se Bruslaři radovali potřetí. V oslabení vyhazoval puk z vlastního pásma Tomáš Voráček, namířil přímo na branku, do které puk propadl nepřipravenému Habalovi. Na tuto branku už karlovarský kouč zareagoval střídáním na brankářském postu. Do brankoviště se totiž po oddechovém čase namísto Habala vrátil Závorka.

Poté se ale začala rozehrávat trochu také Energie a i ona si vytvořila nějaké šance. Asi největší měl zpočátku Vachovec, který mohl puk dorážet, po dobré práci Rachůnka, do prázdné branky nad ležícím Rittichem, ale vracející se obránce jeho pokus tečoval těsně vedle branky. O něco později pak dostal perfektní pas za obranu Radek Duda, který si však při svém úniku neporadil s Rittichem ani nadvakrát. Ještě během tohoto střídání si však domácí vytvořili velký tlak, v jehož závěru našel Tomáš Rachůnek naprosto přesnou přihrávkou před brankou Jana Tomečka, který tvrdou střelou poprvé rozvlnil mladoboleslavskou síť. Ale na tuto trefu si však Boleslav našla rychlou odpověď. Radanu Lencovi jeho střela vůbec nesedla, ale trefil ji tak šikovně, že padáčkem zapadla přímo kolem Závorky do karlovarské klece. V závěru se ještě jednou domácí prokombinovali v přesilové hře velmi ladně soupeřovou obranou, ale Duda z velkého úhlu Rittichovu odkrytou branku netrefil.

Ve druhé třetině působily zpočátku opticky o něco aktivněji Karlovy Vary, ale o svou mírnou převahu pak přišly během brzkého oslabení. Po střílené přihrávce těsně vedle branky od Stříteskýho mohl skórovat Tomáš Klimenta, ale nepodařilo se mu přehodit Závorkův beton. Poté už ale pochopitelně více tlačily opět prohrávající Karlovy Vary. V dobré pozici se před brankářem objevovali například Harant, nebo také Marosz, ale snížit se Energii stále nedařilo.

V závěru třetiny však dominovala zase Mladá Boleslav. V dobré pozici úplně osamocený před Závorkou byl například Radan Lenc, který si však na karlovarského brankáře nepřišel. O chvíli později promarnil svou šanci také David Výborný, který mu udělal kličku, ale domácí gólman jeho pokus ještě na poslední chvíli vyrazil lapačkou. A osamocen před Závorkou se dobře nezorientoval ani Pacovský. Domácí zkrátka měli dlouho velké štěstí a plno velkých šancí je branku nestálo, ale nakonec to beztak muselo přijít. V poslední minutě druhé části se prosadil Lukáš Pabiška, který po dobré Lencově přihrávce zakončoval téměř do prázdné branky.

Ve třetí třetině se zpočátku hrál poměrně neatraktivní rozkouskovaný hokej. Šancí k vidění moc nebylo. Energie byla úplně bezzubá a nedařilo se ji v přechodu přes střední pásmo. Boleslav si zase hrála to, co potřebovala, držela kotouč a nikam se zbytečně netlačila. Po uplynulé první desetiminutovce však hosty nabudila početní výhoda a od té doby se hrálo zejména na území před, nebo kolem karlovarské branky a Závorka měl v mnoha případech plné ruce práce. Síť však přesto rozvlnila nakonec karlovarská družina a stačilo ji k tomu jen pět sekund přesilové hry. Puk po ose Bičánek - Sičák - Bartek doputoval až k útočníku Martinu Bartekovi, který rozjásal ochozy KV Areny střelou k tyči. Zbytek utkání už toho však moc nenabídl, a stav tak zůstal již nepozměněn.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Zápas rozhodla první třetina, ve které se nám opět nedařilo. Soupeř si o ty góly řekl dobrým pohybem a důrazem, my stále dostáváme příliš laciných branek. Pak se těžko získávají body. Musíme si nad tím sednout, takto nelze pokračovat. Našim hráčům ke cti slouží, že i za rozhodnutého stavu bojovali až do samého konce.

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav): Do Varů jsme jeli s respektem. Sice nemají mnoho bodů, ale viděli jsme jejich kvalitní zápasy s Pardubicemi a Spartou. Taková první třetina se stává jednou za x let, dostali jsme se v ní lehce do vedení a to nás hodně uklidnilo. Po gólu na 3:1 hned byla vidět aktivita soupeře, nám pomohl 4. gól. Dnešní zápas neodpovídal silám obou týmů, taková první třetina zamává s každým. Moc si vážíme dnešních bodů, jiným týmům se odsud nebudou vozit lehce.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | so 26.9.2015

Přetlačí Energie rozjetou Boleslav?