HC Energie Karlovy Vary

Před Silvestrem se v KV Areně slavilo

ELH: HC Energie - BK Mladá Boleslav 4:1 (0:0, 1:3, 2:2)
Karlovarská Energie v posledním zápase kalendářního roku přivítala bruslaře z Mladé Boleslavi. Domácí od první minuty svou aktivitou dávali znát, že chtějí ukončit dlouhé čekání na zisk tří bodů s tímto soupeřem. Energie si získala dvoubrankový náskok, ten vzápětí dokázali hosté snížit, ale na více se Boleslavští nezmohli. Po dalších gólech Huny a Barteka dokázaly Karlovy Vary zaslouženě zvítězit.
Tipsport extraliga, 32. kolo, st 30.12.2015, KV Aréna
Karlovy Vary
Ml.Boleslav
4:1
0:0, 2:1, 2:0
Branky a nahrávky: 26. Rachůnek (Benák), 38. Svoboda (Sičák), 54. Huna (Bartek, Kůs), 57. Bartek (Kůs, Bičánek) – 39. Jarůšek (Klimenta). Rozhodčí: Fraňo, Svoboda – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 5:9. Bez využití. Diváci: 3610. Střely na branku: 35:27.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek "C", Dvořák, Sičák "A", Rodney, Gulaši, Benák, J. Tomeček – Rachůnek, Marosz, Svoboda – Huna, Kůs, Bartek – Harkabus, Vachovec "A", Koblasa – Gorčík, Bulík, Beránek
Ml.Boleslav: Rittich (od 57. Růžička) – Stříteský, Voráček, Trončinský "A", Holub, Ovčačík, Kučný, Rýgl – Jarůšek, Klepiš, Klimenta "A" – Látal, Urban, Pacovský – Hyka, Musil, Lenc – Bárta, Hruška, Pabiška "C"

Komentář k utkání

První třetina začala v režii domácích, kteří byli více na puku. Po dlouhé době se poprvé k puku dostali hosté, kteří se ihned snažili využít situace a po několika vteřinách okamžitě stříleli na bránu Tomáše Závorky. I přes velkou příležitost byli na ledu lepší Karlovarští, kteří svého soupeře nepouštěli k puku. Tomáš Závorka od samého úvodu působil jistě, poradil si i s velkou šancí Klepiše. Jinak ale bruslaři do zápasu nenastoupili vůbec dobře. V první polovině úvodní třetiny se jim Závorku nedařilo více ohrozit. I David Rittich však tým hostů dále držel bez inkasovaného gólu. V polovině 13. minuty byl vyloučen Richard Jarůšek na straně hostů. Vzápětí pro nelibost domácích byl vyloučen Václav Benák a pokračovalo se ve čtyřech. Domácí po rozhodnutí sudích šli do tří, když byl vyloučen Tomáš Dvořák za nedovolené bránění. Hosté svojí přesilovou hru 5 na 3 nedokázali využít a hra pokračovala ve vysokém tempu před bránou Ritticha. Domácí měli šanci za šancí, ale nedokázali se přes pevnou obranu Mladé Boleslavi prosadit. Skóre se tak po prvních dvaceti minutách zápasu neměnilo.

Druhá část hokejového utkání znovu začala v režii karlovarské Energie. Mezi další hráče, kteří ohrozili brankáře Ritticha, se zařadil Petr Koblasa, jeho střelu však zblokoval jeden z hostujících, a tak se pokračovalo za bezbrankového stavu. Po chvíli se provinil Radim Bičánek vyhozením puku mimo ledovou plochu a následovalo další karlovarské vyloučení. V přesilové hře se k velké příležitosti vstřelit gól dostal Jakub Klepiš, který přihrávku od Klimenta nedokázal využít. Hosté pokračovali v tlaku na bránu Tomáše Závorky. Ten si ve svých zákrocích byl jistý a vše vychytal.

První gól přišel ve 25. minutě. Po skvělé přihrávce Václava Benáka od modré se přesnou střelou do pravého růžku prosadil Tomáš Rachůnek. Celou situaci ještě musel prozkoumat videorozhodčí kvůli posunutí brány. Gól byl po dlouhém čekání uznán. Tým Mladé Boleslavi se snažil zvýšit tempo hry, ale domácí byli na koni a ke kotouči svého soupeře vůbec nepouštěli. Tvrdá hra se projevila na začátku 29. minuty vyloučením Ctirada Ovčáčika. O dvě minuty později byl vyloučen další hráč Boleslavi. Tentokrát fauloval Stříteský, který sevřel puk. Ve 33. minutě byl tvrdým zákrokem sestřelen Sebastian Gorčík a dvě minuty za tento zákrok dostal Trončinský. Ke konci druhé periody byly k vidění dva góly. Nejdříve se podruhé prosadila Energie z brejku, když Vladimír Sičák přihrával před bránu. Nejdříve se podařilo Rittichovi vypíchnout puk, ke kterému se však dostal Jaroslav Kůs a ten se zakončením do prázdné brány neměl žádný problém. Po 44 vteřinách se dokázali poprvé prosadit hosté. Domácí povzbuzeni dvougólovým náskokem zvolnili tempo a po nahrávce od Tomáše Klimenty se puku ujal Richard Jarůšek, který pohotově obkroužil Závorkovu bránu a přízemní střelou propasoval puk mezi betony brankáře.

Domácí Energie vstoupila do třetí třetiny dlouhou přesilovkou 5 na 3, kterou nevyužila. Následně po střele Sičáka od modré vznikl chumel hráčů před Rittchem. Po dlouhém vypichování puku se ke kotouči dostala domácí obrana, která puk zalehla. Domácí od situace před Rittichem zůstávali pod tlakem Mladé Boleslavi, která si po dlouhé době vytvořila stálý tlak. K velké šanci se znovu dostal Jarůšek, kterému nechybělo mnoho k překonání Závorkovy brány. Poté se domácí dostali do přečíslení, když Jaroslav Kůs hledal po levé straně Martina Barteka, který však střelu namířil příliš vysoko a trefil pouze plexisklo za bránou. Hostům se podařilo sevřít svého soupeře v obranném pásmu, ale vytvořený tlak skončil po šarvátce před bránou Závorky posunutím konstrukce. Hra se po příležitosti domácích vrátila před Tomáše Závorku, který musel znovu zasahovat po střele Lence z ostrého úhlu. Ze začátku druhé poloviny třetí třetiny byl při úniku faulován Marosz a Stříteský byl vyloučen na dvě minuty za vysokou hůl.

Třetí gól Karlových Varů přišel v 54. minutě, když se do rychlé šance dostal Martin Bartek, který přesně přihrál Rudolfu Hunovi, který bez problémů trefil prázdnou bránu. A domácí dokázali brzy skórovat znovu. Při samostatném úniku se Martin Bartek rozhodl zakončit střelou, která zasáhla Ritticha do masky. Následnou dorážku ze vzduchu už bez větších problémů Bartek dorazil do sítě. Hosté navíc museli svou otřesenou brankářskou jedničku vystřídat. V závěru se Karlovarští stále tlačili do brány. Ke konci zápasu ještě vyvrcholila roztržka mezi Vachovcem a Rýglem. Oba hráči byli vyloučeni za hrubost.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Po bezkrevném výkonu v Pardubicích si velice cením našeho dnešního vydolovaného vítězství nad soupeřem, kterého respektujeme. Po dvou prohrách je to velice důležitá výhra i vzhledem k vývoji v tabulce. Doufám, že dnešní výhrou se i mužstvo nakopne.

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav): Já k zápasu nemám co říci, dnešních šest až osm minut hokeje z naší strany nemohlo vést k vítězství. David Rittich byl po střele Barteka převezen do nemocnice na vyšetření. Mrzí mě pouze reakce střelce Barteka, který se ani nepřijel Davidovi omluvit. Jiní hráči přijeli, ale on nikoliv. Tím mě lidsky zklamal.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | út 29.12.2015

Do Varů míří Boleslav, mašina na střely