HC Energie Karlovy Vary

Energie po třech výhrách padla, bod v Boleslavi ale urvala

BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary 4:3 pr. (1:0, 1:2, 1:1 - 1:0)
Po třech zápasech v řadě, ve kterých bodovala Energie naplno, zamířil západočeský tým na neoblíbený led Bruslařů. Domácí byli v úvodu aktivnější a po první třetině vedli. Energii se ale podařilo druhou třetinu po trefách Osmíka a Gulašiho vyhrát 2:1 a zápas byl pro třetí dějství vyrovnaný. V tom Energie nakonec vývoj utkání otočila a dostala se do vedení, ale domácí poté zabrali a dokázali poslat utkání do prodloužení. V něm sice hosté přečkali oslabení, ale nakonec přece jen inkasovali.
Tipsport extraliga, 19. kolo, ne 15.11.2015
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
4:3p
1:0, 1:2, 1:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 6. Hruška (Trončinský), 25. Pacovský (Robar), 51. Jarůšek, 64. Výborný (T. Urban, M. Bárta) – 24. Osmík (Rohan, Kohout), 31. Gulaši (Vachovec, Duda), 45. Huna (Vachovec, Benák). Rozhodčí: Fraňo, Schukies (GER) – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:2. Diváci: 3 890. Střely na branku: 34:19. Zblokované střely: 5:8. Hity: 26:23. Vhazování: 36:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 4:3.
Ml.Boleslav: Rittich – Stříteský, Voráček, Trončinský, Kučný, Ovčačík, Robar – Jarůšek, Výborný "C", Pabiška – Hyka, Urban, Pacovský – Musil, Žejdl, Rys – Bárta, Hruška, Klimenta – Ďurač
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek "C", Tomeček, Sičák, Benák, Gulaši, Dvořák, Rodney – Rachůnek, Marosz, Huna – Vachovec, Bulík, Bartek – Gorčík, Kůs, Duda – Rohan, Osmík, Kohout

Komentář k utkání

Zápas mezi Mladou Boleslaví a Karlovými Vary začal stejně jako na všech ostatních stadionech toho večera – minutou ticha za oběti teroristického útoku v Paříži. V momentě, kdy padl puk na led, začali tempo hry diktovat Bruslaři. Do vedení mohli jít Urbanovou střelou z kruhu nebo Pacovského dorážkou z bezprostřední blízkosti. Nakonec se Mladoboleslavští prosadili „až“ zásahem Radima Hrušky na brankovišti.

Hosté oproti tomu Ritticha ohrožovali jen velmi sporadicky, a když už se objevila například teč Dudy, žádnou velkou starosti to pro boleslavského brankáře vlastně nepředstavovalo. Středočeši zůstávali tak po zbytek první periody aktivnější, koneckonců Západočeši vyslali na boleslavského brankáře pouhé tři střely. Ani další šance Musila nebo třeba Pabišky ale druhou rozdílovou trefu Mladoboleslavským nepřinesly.

Také začátek druhého dějství vyzníval spíše pro Bruslaře, koneckonců dorážce Urbana chyběly do cíle snad jen milimetry. O to překvapivější bylo vyrovnání Martina Osmíka, který si v útočném pásmu zachoval naprosto chladnou hlavu a po objetí branky zakončil přesně do mezírky mezi tyčkou a betonem domácího brankáře. Dlouho se nicméně energetici z vyrovnání neradovali, o zhruba 90 sekund později totiž střelu obránce Robara usměrnil mezi tři tyče Dominik Pacovský.

Bruslaři následně ustáli bez větších obtíží dvě oslabení, další vyrovnání v podání Michala Gulašiho proto zapůsobilo znovu poněkud překvapivě a snad by se o něm dalo diskutovat, protože jeden z Karlovarských se v tu chvíli nacházel v brankovišti. V závěru druhé periody mohli Středočeši do třetice odskočit díky Bártovi, boleslavský útočník ale v přesilovce trefil pouze břevno.

Třetí třetinu začali Mladoboleslavští oslabením, v němž si paradoxně připsal slibnou střelu zpoza kruhu Pacovský. Zbytek – a hlavně závěr – přesilovky ale už patřil Karlovarským, konkrétně Rudolf Huna znovu dokázal využít důrazu na brankovišti a puk dorazit za Ritticha. Energie šla tak poprvé v zápase do vedení.

Alespoň do momentu, kdy Závorkovi propadla podél tyčky střela z ostrého úhlu z hole Richarda Jarůška. Ještě o něco si polepšit mohli Bruslaři hned vzápětí, byť na tom neměli až tak velký podíl – Rooney si totiž na vlastním brankovišti málem tečoval puk do branky. V posledních minutách třetí třetiny byly k vidění šance na obou stranách, jak se ale blížily ty úplně poslední momenty, o něco aktivnější byli přeci jen domácí. Ovčačík měl ale puk na dlouhou hůl a Jarůšek zase zůstal sám mezi čtyřmi Karlovarskými. Postupem času bylo zkrátka jasné, že základní hrací doba nerozhodne.

V prodloužení měl slibnou šanci kapitán Bruslařů Výborný, byl ale v moc ostrém úhlu a Závorka si tyčku pohlídal. Dobře vypadala o chvilku později i jeho spolupráce s Urbanem, i tentokrát byl ale karlovarský brankář na svém místě. Hosté v prodloužení faulovali a byť přesilovka zůstala nevyužitá, krátce po jejím uplynutí zakončil po obkroužení branky David Výborný a rozhodl tak o bonusovém bodu pro Boleslav.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav): My se nemůžeme dostat do takové té herní pohody, ve které jsme byli před reprezentační přestávkou. Z naší strany to bylo takové trápení a hodně chyb. Snaha se nedá upřít, ale vytratila se taková ladnost a hokejovost. Na druhé straně musím vyjádřit soupeřovi kompliment. Přijely úplně jiné Vary, než se kterými jsme hráli u nich doma. Je tam vidět nový svěží vítr a hrají velmi aktivně a agresivně, donutí soupeře k chybám a my jsme nakonec ty chyby udělali. Myslím si, že při tom vývoji v utkání můžeme být se dvěma body spokojeni, přestože jsme chtěli tři.

Peter Oremus (HC Energie Karlovy Vary): Na tento zápas jsme se zodpovědně připravili. Věděli jsme, že síla Boleslavi je velká, navíc v domácím prostředí. Kromě první třetiny jsem spokojený, v té druhé a třetí jsme hráli to, co jsme si před zápasem řekli – byli jsme aktivní a agresivní. Uhrát bod v Boleslavi je dobré, ale tento zápas jsme měli dotáhnout do vítězného konce. Ale my jsme v zápase i tak bodovali, takže tato věc náš těší.

Související články

Preview k zápasu | so 14.11.2015

Prolomí energetici mladoboleslavské prokletí?