HC Energie Karlovy Vary

Energie v Olomouci vedla, ale nakonec jí body unikly

HC Olomouc - HC Energie Karlovy Vary 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
V rámci devátého kola nejvyšší české hokejové soutěže zavítala karlovarská Energie na olomoucký led urvat už velmi potřebné tři body. A díky vlažnému úvodu v podání domácích nezačala špatně a dostala se do vedení po zásahu Marcela Haščáka (na snímku). To sice udržela až do konce první třetiny, ale ve druhém dějství už ztrácela a Olomouc dokázala vývoj utkání otočit na svou stranu. Energie ještě ve třetí třetině bojovala, dokonce vstřelila i branku, ta ale nebyla nakonec uznána. Nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře, a na body tak Karlovarští opět nedosáhli.
Tipsport extraliga, 9. kolo, pá 9.10.2015
Olomouc
Karlovy Vary
2:1
0:1, 2:0, 0:0
Branky a nahrávky: 27. Skrbek (Knotek), 31. Vyrůbalík (Jergl, Skrbek) – 8. Haščák. Rozhodčí: Šír, Hradil – Gebauer, Blumel. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Diváci: 5102. Střely na branku: 22:13. Zblokované střely: 11:19. Hity: 5:9. Vhazování: 32:26. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Olomouc: Konrád – Skrbek, Vyrůbalík (C), Valenta, Jaroměřský, Staněk, Ondrušek, Rašner – Kafka, Knotek, Laš – Holec, Zeman, Mikúš – Eberle, Řípa, Vodný – Kucharczyk, Herman, Jergl.
Karlovy Vary: Závorka – Sičák, Benák, Gulaši, Harant, Bičánek (C), Rodney, Weinhold, J. Tomeček – Koblasa, Marosz, V. Tomeček, Vachovec, T. Rachůnek, Gorčík, I. Rachůnek, Bulík, Haščák, Zadražil, Rohan.

Komentář k utkání

Západočeši do zápasu vstoupili podstatně aktivněji. Byli to však Olomoučtí, kteří měli šanci otevřít skóre utkání. Petr Kafka však trefil pouze břevno Závorkovy svatyně. O minutu později získal puk za Konrádovou bránou Rostislav Marosz, obkroužil ji, jeho střela ale minula vzdálenější tyč.

V osmé minutě už byli Západočeši úspěšní. Marcel Haščák propálil olomouckého gólmana, a poslal tak Vary do vedení. Hanáci se snažili srovnat, v samém závěru třetiny prověřil Závorkovu pozornost například Tomáš Mikúš nebo Robin Staněk, ani jeden z nich však nebyl úspěšný. Do šaten se tak šlo za stavu 0:1.

Do druhého dějství vstoupil tým Olomouce jako vyměněný. Necelé dvě minuty po úvodním hvizdu vyslal od modré prudkou střelu Robin Staněk, Tomáš Závorka ji ale vyrazil. Hanáci se poté nastěhovali do pásma Energie a na brankáře Západočechů posílali jednu prudkou střelu za druhou. V pětadvacáté minutě byl na trestnou lavici poslán Rostislav Marosz, a Hanáci si tak mohli zahrát přesilovku. Dlouho to vypadalo, že ji Kohouti nevyužijí, v samotném závěru ovšem vystřelil na modré stojící Pavel Skrbek a srovnal stav utkání.

V osmadvacáté minutě byl na čtyři minuty vyloučen karlovarský Marcel Haščák, který se provinil hrou vysokou holí. Kohouti se prakticky okamžitě nastěhovali před Závorkovu svatyni a testovali jeho pozornost. Překonat se jim ho podařilo až v jednatřicáté minutě. Aleš Jergl dostal u pravé tyče přihrávku, všiml si však před bránou stojícího Martin Vyrůbalíka, přihrál mu touš a čtyřiatřicetiletý obránce neomylně zavěsil pod břevno.

Vary však nesložily hokejky a snažily se vstřelit vyrovnávací gól. V jednatřicáté minutě se do samostatného úniku dostal Václav Benák, olomoucký maskovaný muž jeho střelu ale vyrazil betonem. Do konce prostřední dvacetiminutovky už branka nepadla, a Kohouti tak do závěrečné části vstupovali s jednogólovým náskokem.

Závěrečnou dvacetiminutovku začaly oba celky aktivně. V pětačtyřicáté minutě se dokonce podařilo hráčům Energie dostat puk za Konrádova záda, platnost branky ovšem rozhodčí nepotvrdil. O necelé čtyři minuty později byl za vysokou holé potrestán Michal Vachovec. Hanáci ale početní převahu v gól přetavit nedokázali.

V závěru utkání museli být v pozoru oba maskovaní muži. V pětapadesáté minutě se před bránou Branislava Konráda vytvořila pořádná mela. Olomoucký brankář ale odolal, branková konstrukce ne. Necelou minutu před koncem utkání měl šanci vstřelit třetí gól domácích Adam Zeman, jeho střela ovšem letěla mimo. Energie se v posledních vteřinách ještě snažila vstřelit vyrovnávací branku, nepodařilo se jim to, a zůstává tak s pouhými šesti body na chvostu tabulky.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (HC Olomouc): Zápas jsme začali špatně, nebyli jsme důrazní a moc jsme nestříleli – za první třetině jsme vyslali pouze pět střel. Karlovy Vary nás přehrávaly. Dá se říct, že je dobře, že padl pouze jeden gól, protože soupeř měl mnohem více šancí. Ve druhé dvacetiminutovce se to otočilo, zlepšili jsme pohyb, byli jsme důraznější, více jsme stříleli a byli jsme odměněni góly v přesilovce. Závěr utkání jsme odehráli dobře, Energie sice měla šance, ale my jsme se ji pohlídali.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Do Olomouce jsme jeli s jasným cílem, a to bodovat. Nezískali jsme ale ani jeden bod. Měli jsme velmi dobrý vstup do utkání, hráči měli dobrý pohyb a podařilo se nám vstřelit branku. Bohužel byla pouze jedna, což bylo klíčové. Kdyby jich bylo více, měli bychom větší klid na hokejkách. Ve druhém dějství jsme se vlastní nedisciplinovaností připravili o šance, nabídli jsme Olomouci přesilovky a soupeř jich využil. Ve třetí dvacetiminutovce jsme branku dali, ale nebyla nám uznána. Rozhodčí to zdůvodnil tím, že hráč odehrál puk rukou. Já se přiznám, že jsem to vůbec neviděl. Na jeden gól se vyhrávat nedá, obzvláště v takovém organizovaném týmu, jako je Olomouc. Mužstvo ale chtělo zvítězit, snaha hráčů byla vidět.

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 9.10.2015

Bičánek: Naše produktivita je žalostná

Preview k zápasu | čt 8.10.2015

Vyloupí Energie rozjetou Olomouc?