HC Energie Karlovy Vary

Energie porazila Kometu a podruhé v řadě zvítězila

HC Energie - HC Kometa Brno 5:3 (1:0, 4:1, 0:2)
Do lázeňské metropole dorazil k šestnáctému kolu jako soupeř tým Komety Brno, kterému měla Energie z posledního vzájemného utkání na brněnském ledě co oplácet. Zpočátku byla také Energie jednoznačně lepší a vytvářela si mnoho šancí, ale za celou první třetinu se trefil jen Osmík, který tak zaznamenal svou první extraligovou branku. Pak ale Energie ve druhém dějství o vedení přišla. Vzala si ho ale rychle zpět a po vydařeném druhém dějství už ho nepustila a dočkala se letos už druhého domácího vítězství. Zajímavostí je, že se proti Kometě dočkali prvního extraligového gólu za Energii hned čtyři hráči, Osmík, Benák, Huna a Bulík.
Tipsport extraliga, 16. kolo, ne 1.11.2015
Karlovy Vary
Kometa Brno
5:3
1:0, 4:1, 0:2
Branky a nahrávky: 10. Osmík (Gorčík, Rohan), 25. Vachovec (Bulík, Bartek), 27. Benák (Marosz, Bičánek), 34. Huna (Rachůnek, Marosz), 36. Bulík (Bartek, Vachovec) – 21. Svoboda (Kováčik, Kaberle), 41. Mrázek (Němec, Kuboš), 42. Burian (Hruška). Rozhodčí: Fraňo, Souček – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 2:4. Využití: 2:3. Diváci: 3075. Střely na branku: 24:20. Zblokované střely: 9:7. Hity: 13:6. Vhazování: 30:21. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:3.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek (C), J. Tomeček, Sičák, Benák, Gulaši, Harant, Dvořák – T. Rachůnek, Marosz, Huna – Vachovec, Bulík, Bartek – Harkabus, Zadražil, Kohout – T. Rohan, Osmík, Gorčík
Kometa Brno: Falter ( od 27. Čiliak) – Kaberle, Dujsík, Hanzlík, Kováčik, Malec, Kuboš, Spang – Mrázek, H. Zohorna, Vondráček – Burian, Čermák, Svoboda – Káňa, Hruška, Němec – Raška, Dočekal, R. Zohorna

Komentář k utkání

Lépe začala Energie, která zpočátku lepším pohybem Kometu trochu přehrávala a vytvořila si také několik, nejen dobrých, ale také pohledných šancí. Hned při prvním střídání například Rachůnek jen posunul kotouč do dobré pozice na Marosze, který s ním ale ještě objel branku a vytvořil před brankou velký zmatek rychlou přihrávkou. Nikomu se však dorazit puk do sítě nepodařilo. Nebezpečná byla ale také třetí domácí útočná formace, když po rychlé kombinaci pálil z mezikruží Zadražil. Kometa se ale stále více začala dostávat do hry a několik málo drobnějších šancí si také vytvořila. Jednou ale Závorkovy určitě také zatrnulo, když se nechal strhnout pohybem útočníka Komety, který jen našel na druhé tyči Káňu, který však před prázdnou bránou promáchl. Nebezpečnější byli ale stále domácí. Po kombinaci s Rachůnkem se dostal do samostatného úniku Marosz, ale při bekhendovém blafáku nastřelil brankáři jen přilbu. A nebezpečný byl po chytré přihrávce navrátilce Barteka při střele z kruhu také Bulík.

A nakonec se Energie také dočkala. Po nevydařeném přesunu přes modrou čáru, když byl jejich útok hosty zpomalen, Gorčík jen přenechal puk z druhé vlny přijíždějícímu Martinu Osmíkovi, který zaskočil Faltera svižnou střelou přímo pod víko a vstřelil tak svůj první extraligový gól. Domácí ale i po prvním vsítění působili i nadále sebejistěji a aktivněji, nebáli se soubojů jeden na jednoho a lépe bruslili. Nejprve měl obrovskou šanci Zadražil, který byl už sám před brankářem, který ale vyrazil puk do výšky a poté mimo branku. A v závěrečných minutách už Energie svého soupeře svou převahou drtila, vytvářela si jednu velkou šanci za druhou a jednou se sudí po tvrdé střele Barteka, která se odrazila od břevna ven z branky, musel dokonce poradit s video-rozhodčím. Domácí už se ale neprosadili, a hosté se tak udrželi před dalším dějstvím v těsném závěsu za domácím týmem.

Ve druhém dějství se hned v první minutě nechal vyloučit Radim Bičánek a Energie o své vedení rychle přišla. Chvíli po vhazování pálil daleko vedle branky Kováčik, možná chtěl, možná ne, to se již nedozvíme, puk se ale každopádně odrazil od mantinelu na druhou stranu k Tomáši Svobodovi, který jej dorážel do prázdné branky. Energie ale zabrala a o chvíli déle soupeři odpověděla taktéž gólem v početní výhodě, když velmi šťastně tečoval Bartekův pokus z úhlu před brankou tečoval nejprve Gulaši a po něm ještě Michal Vachovec, který tak dostal domácí tým opět do vedení. A o chvíli déle domácí své vedení ještě navýšili, když v další početní výhodě domácí perfektně vykombinovali obranu soupeře a ve finále do prázdné brány zakončoval najíždějící Václav Benák po křižném pasu do prázdné brány. O chvíli později mohl ještě vedení navýšit při samostatném úniku také Martin Kohout, který sice kličkou brankáře překonal, ale puk mu přeskočil před prázdnou bránou hůl, a on se netrefil.

Poté začala být ale nebezpečná také Kometa, kterou trochu nakoplo střídání na postu brankáře po třetím inkasování, když Faltera nahradil Čiliak. Ta měla, co dohánět, hrála s velkým nasazením a domácí se museli bránit. Asi nejvíce domácí diváky postrašil po vyšachování obrany se dostal do dobré šance Mrázek, který však pouze rozezvučel vzdálenější tyč. Domácí to ale ustáli a navíc se jim z protiútoku při chybném střídání soupeře vstřelit čtvrtou branku. Tomáš Rachůnek opět geniálně našel na druhé straně Rudolfa Hunu, který už prázdnou bránu bez potíží trefil. Hosté se poté snažili dál, ale přišla další rána. Do přečíslení se dostali Martin Bartek a Tomáš Bulík, který už neměl problém po přihrávce prvního jmenovaného puk přizvednout nad beton roztaženého gólmana. Velkou šanci měl poté v početní výhodě ještě Benák, ale ten v předbrankovém zamířil po žabičce spoluhráč jen těsně vedle tyče. Třetinu pak ukončila početní výhoda hostů, ale ti se netrefili a Energie tak před třetí třetinou vedla o čtyři branky.

Vstup do další dvacetiminutovky vyšel lépe opět hostům. Nejprve ještě v pokračující početní výhodě snížil po zmatku před brankou domácích z dorážky do prázdné branky Petr Mrázek a už chvíli na to se Kometa na Energii dotáhla ještě více, když ve druhé minutě třetí třetiny překonal Závorku v další početní výhodě také Vilém Burian. Domácí si po velmi špatném úvodu museli vzít oddechový čas. Poté se hra ale postupně zase začala vyrovnávat a šance byly na obou stranách. Kometa si dokázala vytvořit často větší přetlak a byla schopna ohrožovat Závorkovu branku dlouho bez ustání. Západočeši zase sázeli na defenzivu a rychlé protiútoky, při nichž si ale vytvořili hned několik slibných šancí. Největší měl asi Martin Bartek, který se prosmýkl mezi obránci soupeře a orazítkoval tyč.

Stejný obraz hry se měla také druhá desetiminutovka závěrečného dějství. A plné ruce práce měli oba brankáři, ovšem více opravdu slibných šancí měl opět domácí Energie. Nejprve byl například úplně sám před gólmanem Tomáš Bulík, který ale chyby v hostující rozehrávce ani využít nedokázal. A poté měl mnoho šancí Martin Bartek, kterému dnes zkrátka ale nebylo střelecky souzeno a nevyužil zasunutím puku do prázdné branky ani velké chyby brankáře Čiliaka. Kometa si vzala oddechový čas už necelé dvě minuty před koncem a brankáře už si nechala na střídačce. Domácí se však už do prázdné brány trefit nedokázali, i když to byli oni, kdo v této fázi převážně držel puk a soupeře k ničemu většími už nepustil. Utkání tak skončilo 5:3 a Energie může slavit teprve druhé domácí vítězství.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Každé mužstvo do zápasu nastupovalo v jiném psychickém rozpoložení, nám hodně pomohl páteční výkon na ledě Třince. Klíčovým momentem byly dvě naše využité přesilové hry, pak se nám podařilo proměnit i dvě přečíslení dvou na jednoho. Dvě slepené branky na začátku třetí třetiny nebyly nic příjemného. Že jsme výsledek udrželi vycházelo i ze zmiňovaného sebevědomí, které naše mužstvo získalo v Třinci. Jak velké je, uvidíme po přestávce.

Karel Beran (HC Kometa Brno): V první třetině byly šance na obou stranách, domácí jednu využili. Do druhé třetiny jsme vstoupili dobře a vyrovnali jsme. Bohužel jsme pak faulovali a v oslabení dvakrát inkasovali. Byla tam i pasáž, kdy jsme dostali domácí pod tlak, dvakrát jsme ale inkasovali z rychlých protiútoků na 5:1. V kabině jsme si řekli, že se to pokusíme zlomit a na začátku třetí třetiny jsme rychle snížili na 5:3. Ke konci jsme už hráli vabank, ale kontaktní gól jsme už nedali.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | st 4.11.2015

Bartek: Škoda, že se teď nehraje

Preview k zápasu | so 31.10.2015

Zazáří Kometa nebo vyhasne? Energie hostí Brno