HC Energie Karlovy Vary

Před svátky vybojovala Energie dvoubodový dárek v Brně

HC Kometa Brno - HC Energie 3:4sn (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0)
Karlovy Vary se v předvánočním zápase postavily Kometě Brno. Zápas od začátku probíhal ve vysokém tempu a domácí se dokázali dostat do dvou brankového vedení. Energie po gólu Gorčíka a Barteka dokázala srovnat a ve třetí třetině se dostala do vedení, které však ztratila. Zápas pokračoval až do samostatných nájezdů, kde Karlovarští dokázali vstřelit dvě branky a zaslouženě vyhráli.
Tipsport extraliga, 29. kolo, út 22.12.2015, DRFG Aréna
Kometa Brno
Karlovy Vary
3:4sn
1:0, 1:2, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 9. Káňa (Kováčik, V. Němec), 21. J. Hruška (Kuboš, Kaberle), 56. Kaberle (Kováčik, V. Němec) – 31. Gorčík (Koblasa, Osmík), 36. T. Rachůnek (J. Svoboda, Marosz), 55. Bartek (Rachůnek, Kůs), rozh. náj. T. Rachůnek. Rozhodčí: Hribik, Polák – Flegl, Polonyi. Vyloučení: 1:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7568. Střely na branku: 48:29.
Kometa Brno: Čiliak (na sam. nájezdy Vejmelka) – Kuboš, Kaberle, Hanzlík, Dujsík, Malec, Kováčik, Štindl – Ostřížek, J. Hruška, T. Vondráček – J. Káňa, V. Němec, H. Zohorna – Burian, Čermák (C), Dočekal – Raška, Koreis, Dostálek
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, Dvořák, Sičák, Redlihs, Gulaši, Benák, Tomeček, Harkabus – T. Rachůnek, Marosz, Huna – Rohan, Kůs, Bartek – Vachovec, Bulík, J. Svoboda – Gorčík, Osmík, Koblasa

Komentář k utkání

Hosté vstoupili do utkání velmi aktivně a Čiliak musel být stále ve střehu. Především střely Barteka, Kůse a bekhend Marosze byl hodně nebezpečné. Kometa ale přečkala slušný nápor soupeře a postupně se dostávala do utkání. I Závorka se chytil a do provozního teploty ho rozproudil Koreis nebo Ostřížek. Brňané se dočkali úvodního gólu v deváté minutě, v přesilovce napřáhl Kováčik, puk se po odrazu dostal k Janu Káňovi, jehož střela z pravého kruhu zapadla do sítě – 1:0. Od té doby byl Hadamczikův tým lepší a ve vzduchu několikrát hrozila druhá branka, ale všechny šance pochytal dobře chytající karlovarský strážce.

180 minut čekání Brna na gól při hře 5/5 bylo se startem druhé třetiny u konce. Kometa se dočkala krásné akce, po parádní přihrávce Kuboše se dostal k puku Jan Hruška, který si položil Závorku a s pomocí tyče dokončil svůj nájezd úspěšně – 2:0. Domácí jasně dominovali, hrálo se prakticky na jednu branku, ale soupeř těsně za polovinou utkání ukázal, že je v útoku nebezpečný. Čtvrtá formace Energie si vytvořila tlak, Koblasovu střelu ještě Čiliak vyrazil, ale zcela osamocený Sebastián Gorčík měl tolik času a prostoru, že by byl hřích nesnížit na 1:2.

A aby toho nebylo pro Brno málo, jejich někdejší útočník Jakub Svoboda se prohnal po levé straně až k Čiliakovi, ten puk sice dokázal vyrazit, ale důrazný Tomáš Rachůnek si ho našel a bylo vyrovnáno – 2:2. Oba celky nehrály špatně, vytvářely si šance, ale například Kováčik neměl i potřebné štěstí. Jeho bombu zastavila tyč a do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.

I třetí dějství nabídlo mnoho zajímavých momentů. Především Kováčik pálil jednu ránu za druhou, ale buď ho vychytal Závorka, nebo u něj podruhé zazvonila tyč. Hosté ve třetí části spoléhali na brejky a jeden z nich vyšel dokonale. Martin Bartek ukázal svou zkušenost a střelou z otočky překonal Čiliaka mezi betony – 2:3. Domácí však nezamrzli a chtěli ihned s tímto výsledkem něco udělat. O minutu později bylo vyrovnáno, v přesilovce střílel Kováčik a poskakující kotouč dorazil Tomáš Kaberle - 3:3. Remíza byla dle vývoje utkání spravedlivá, byť Kometa svého soupeře přestřílela a měla více ze hry.

Muselo se rozhodovat až v nájezdech, neboť v prodloužení se toho moc zajímavého neurodilo. Trefovali se pouze hráči Energie, konkrétně Tomáš Rachůnek a Martin Bartek. Němcovi s Hruškou se tentokrát v penaltách nevedlo a bylo jasné, že Kometa získá pouze bod, kdežto hosté dva.

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): Dlouhodobě se potýkáme s koncovkou. Vedli jsme 2:0 a v této fázi utkání měli hrát trošku jinak. Zbytečně jsme se tlačili do útoku, místo abychom hráli dobře v defenzivě. Soupeř se dostal do šancí, narostla mu křídla a vyrovnal. V poslední části to bylo dobývání karlovarské klece, dokonce třikrát jsme v duelu trefili tyčku. Jenže místo vedoucího gólů jsme naopak inkasovali. Mužstvo bojovalo, tlačilo se do brány, vystřelilo 48 střel, ale efektivita není stále dobrá, což ukázaly nájezdy, kde se našim střelcům nedařilo.

Peter Oremus (HC Energie Karlovy Vary): V naší situaci body potřebujeme. Na začátku utkání nám chyběl pohyb, proto jsme prohrávali 2:0 a byli horším mužstvem. Pak jsme se ale zlepšili, zvýšili agresivitu, byli nebezpečnější a bruslivější. Celkově si myslím, že naše vítězství je zasloužené.

Související články

Ohlasy k zápasu | út 22.12.2015

Tomáš Rachůnek: Na velké oslavy není čas