HC Energie Karlovy Vary

Piráti vyloupili KV Arenu, domácí se trápili v koncovce

HC Energie - Piráti Chomutov 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
V úterý dorazili do Karlových Varů ke dvacátému kolu Piráti, kteří měli za úkol přetrhnout šňůru čtyř zápasů, ve kterých Energie bodovala, a oplatit jí také poslední porážku na domácí půdě. Týmy se zpočátku jen oťukávaly a hrály vyrovnaně, Chomutovu se pak podařilo dostat do vedení. Od druhé třetiny už byla Energie lepší a podařilo se jí vyrovnat, ale po zaváhání gólmana Závorky musela zase stahovat. A to byl problém, protože domácí se v utkání na každý gól opravdu hodně nadřeli. Po trefě Koblasy vyrovnaný stav opět netrval dlouho a třetí vedení už si Piráti pohlídali.
Tipsport extraliga, 20. kolo, út 17.11.2015
Karlovy Vary
Chomutov
2:4
0:1, 1:1, 1:2
Branky a nahrávky: 34. Bičánek (Rachůnek, Huna), 44. Koblasa (Kůs, Duda) – 15. Růžička (Vondrka, Jánošik), 37. Chlouba, 47. Červenka (Tomica), 60. Červenka. Rozhodčí: René Hradil, Roman Svoboda – Vít Komárek, Jiří Ondráček. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4363. Střely na branku: 20:18. Zblokované střely: 3:5. Hity: 20:14. Vhazování: 25:22. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek "C", Tomeček, Sičák, Benák, Gulaši, Dvořák, Redlihs – Rachůnek, Marosz, Huna - Vachovec, Bulík, Bartek - Gorčík, Kůs, Duda - T. Rohan, Osmík, Koblasa
Chomutov: Strmeň – Skinner, Jánošik, Rutta, Harant, Peretiagin, Šidlík, Dlapa – Tomica, Červenka, Pospíšil - Vondrka "C", Růžička, Květoň - Hřebejk, Kämpf, Hovorka - Sklenář, Chlouba, Veselý

Komentář k utkání

Výkon obou týmů se zdál být zpočátku trochu ospalý. Domácí dobře bránili, v ofenzivě toho však příliš nevymysleli, a diváci tak sledovali začátek bez šancí. Asi v nejvážnější pozici byl v této fázi Štěpán Hřebejk, který zkoušel pálit od modré. Chomutov pak začínal mít postupně více ze hry a působil živěji, ale na šancích se to stále nijak neprojevovalo. Hru oživila až početní výhoda Pirátů v závěru první desetiminutovky, které se sice domácí celkem ubránili, ale hosté si pár pěkných šancí vytvořili. Tu největší příležitost měli ale až domácí, když do hry z trestné lavice naskočil právě Gorčík, který se dostal do samostatného úniku, ve kterém nastřelil jen gólmanovu přilbu.

Pak ale začali mít navrch domácí a po několika sporných zákrocích soupeře se nakonec dočkali své přesilové hry. V té nejprve pořádně chybovali, když nechali do přečíslení uniknout Sklenáře a Vondrku, druhý jmenovaný však tak dlouho vyčkával s nahrávkou, až mu puk sjel z hole. Asi největší šanci celé třetiny měla poté Energie, když se Marosz dostal k odraženému kotouči, se kterým stál úplně sám v menším úhlu před prázdnou brankou, Strmeň však ještě stačil proti jeho pokusu vystrčit vyrážečku. Domácí nakonec doplatili na útočný faul v této přesilovce, který dokázali hosté následně ve vlastní početní výhodě potrestat. Prudkou přihrávku vyslal od hrazení do mezikruží Vondrka, Vladimír Růžička do ní jen nastavil hůl bekhendovou plochou a usměrnil kotouč po ledě na zadní tyč. Po změně skóre se začalo hrát v daleko vyšším tempu a hra se přelévala z jedné strany na druhou. Obrovskou šanci si při této fázi vypracoval Sklenář, který si puk jen vyměnil s Kämpfem, Závorku ale nepřekonali. Až do konce třetiny už se nikdo neprosadil, a tak si Piráti drželi při odchodu do šaten jednobrankové vedení.

Také ve druhé periodě se začínalo pomaleji, postupně si však domácí začali vypracovávat převahu a dostávali soupeře pod tlak. V hodně dobré šanci byli například při dorážkách po nádherné střele Dvořáka od modré a také v dalších situacích. Měli jasně navrch a Piráti se často bránili vyhozením přes všechny čáry. Když už jedna z chomutovských formací strávila na ledě příliš mnoho času, musel trenér Růžička po dalším icingu reagovat oddechovým časem. Ten Severočechům trochu pomohl, dokázali se domácím lépe bránit, Energie si přesto dál vytvářela šance. Hosty poté uklidnila přesilová hra za útočný faul Radka Dudy.

Po ubráněném oslabení se domácí opět začali přibližovat k brance soupeře. Dlouho se Energie střelecky trápila a žádný z jejich pokusů se zkrátka neujal. Až nakonec snížil sám karlovarský kapitán Radim Bičánek, který dostal přihrávku na modrou čáru a tvrdou střelou do horní poloviny branky vrátil domácí svůj tým do hry. Po chvíli vrátila Chomutovským vedení hrubka domácího brankáře, který si sjel pro puk za branku, kde při rozehrávce trefil ležícího Sklenáře a z jeho příhry před branku pohodlnou trefou do odkryté branky těžil Roman Chlouba. I po druhé třetině tak domácí stále ztráceli jednu branku.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky byl aktivnější tým domácích, k první větší šanci se přesto dostali hosté, když David Květoň odstavil tvrdě tělem v mezikruží karlovarského obránce a z otočky velmi tvrdě vypálil podél levé tyče. Skórovat se nakonec přece jen podařilo domácím, když odvedl skvělou práci ve středním pásmu Kůs, který obešel hráče a jednoduchou přihrávkou uvolnil Petra Koblasu. Ten střelou z křídla pod víko prostřelil Strmeně. O chvíli později domácí opět inkasovali. Rachůnek při přesilové hře daroval kotouč soupeři, který z protiútoku udeřil. Závorka nechal hodně místa na bližší tyči a právě tam neomylně zamířil zkušený Roman Červenka.

V polovině třetí třetiny se na ledě začalo přiostřovat. Domácí měli stále optickou převahu, hosté přitvrdili a k vidění byly slovní potyčky i pěsti. Přesto se i v této fázi našlo hned několik zajímavých pokusů a střel, například když Bulík přihrával zpoza brány dorážejícímu Bartekovi a Gulašimu. Ačkoli se energetici snažili, své předchozí chyby už nedokázali odčinit ani ve hře bez brankáře a podpořené přesilovkou. Naopak Piráti přidali inkasovali pojistku, když se ze středního pásma prosadil Roman Červenka.

Ohlasy trenérů

Peter Oremus (HC Energie Karlovy Vary): Na mé straně je do spokojenosti hodně daleko. Chomutov je silné mužstvo a my když uděláme tolik individuálních chyb, tak to utkání nemůžeme zvládnout. To se jen potvrdilo. Teď musíme rychle spadnout na zem, protože takto se utkání vyhrávat nedají. Gratuluji soupeři k zasloužené výhře.

Vladimír Růžička st. (Piráti Chomutov): Bylo to vyrovnané utkání. Vary hrají v poslední dobře a nás čekal těžký zápas. To se jen potvrdilo. Měli jsme štěstí v tom, že jsme stále vedli. Hlavně jsme dokázali rychle odpovědět na vyrovnání a máme body, které se počítají.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | út 17.11.2015

Michal Vachovec: Atmosféra byla skvělá!

Preview k zápasu | po 16.11.2015

Přelstí energetici Růžičkovu družinu?