HC Energie Karlovy Vary

Energii zlomila druhá branka Chomutova a znovu prohrála

ELH: HC Energie Karlovy Vary - Piráti Chomutov 1:6 (0:1, 1:2, 0:3)
Karlovy Vary nastoupily do velmi těžkého a důležitého utkání po výhře v Mladé Boleslavi, ze které přivezly dva body. Energie ze začátku utkání svému soupeři dlouho konkurovala, ale těsně před koncem třetiny inkasovala gól. Do druhé části vstoupili Karlovarští lépe, když dokázal srovnat Sičák. Nakonec byl ale jediným střelcem Západočechů. Zlom zápasu pro domácí nastal při druhém gólu Chomutova, který nastartoval nezastavitelný gólostroj Pirátů.
Tipsport extraliga, 46. kolo, pá 19.2.2016, KV Aréna
Karlovy Vary
Chomutov
1:6
0:1, 1:2, 0:3
Branky a nahrávky: 28. Sičák (Gríger) – 20. Kämpf (Hřebejk, Jánošík), 30. Pospíšil (Rutta, Červenka), 37. Květoň (Kämpf), 44. Ölvecký (Sklenář, Šidlík), 49. Rutta (Červenka, Tomica), 50. Račuk (Červenka, Pospíšil). Rozhodčí: R. Svoboda, Hrubý – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 8:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2864. Střely na branku: 26:45.
Karlovy Vary: Závorka – Bičánek, J. Tomeček, Gulaši, Rohan, Sičák, Baránek, Benák – Rachůnek, Marosz, Svoboda – Vachovec, Kůs, Huna – Gorčík, Haščák, V. Tomeček – Koblasa, Gríger, Osmík
Chomutov: Kristan – Skinner, Rutta, Jánošík, Valach, Pereťagin, Šidlík, Tejnor – Pospíšil, Červenka, Tomica – Květoň, Kämpf, Hřebejk – Ölvecký, Dušek, Sklenář – Kaše, Chlouba, Račuk

Komentář k utkání

Do začátku utkání vstoupili lépe Karlovarští, kteří se ihned po úvodním buly dostali do útočné třetiny před Kristana. Ten měl už od začátku plno práce před svojí brankovou konstrukcí. Po úvodních třech minutách se začali hosté zlepšovat a dostali se také před Závorku, který měl do té doby méně starostí. První vyloučení zápasu přišlo až na začátku sedmé minuty, když byl vyloučen za faul vysokou holí Rudolf Huna. V první přesilové hře zápasu se Chomutovu nepodařilo skórovat i přes mnoho skvělých příležitostí. O minutu a půl později se síly na ledě vyrovnaly, protože na dvě minuty byl vyloučen Jan Rutta. Ani svojí první zkrácenou přesilovou hru nedokázali energetici využít. Naopak na druhé straně dokázal Adam Jánošík poslat puk na bránu a zaznělo břevno.

Domácí i přes několik střel hostů byli lepší, ale vždy jim chybělo kvalitnější zakončení. Druhé vyloučení na straně hostů přišlo ke konci 12. minuty, když byl znovu vyloučen Jan Rutta. Karlovarští v průběhu přesilové hry byli neustále před brankářem, ale přes velké příležitosti neskórovali. Druhé vyloučení přišlo i na straně Karlových Varů. Při samostatném úniku Ölveckého se provinil Michal Vachovec jasným hákováním. Ölvecký tak nemohl zakončit. Domácí však své druhé oslabení ustáli lépe, Rudolf Huna se dokonce vydal do útoku, ale z bezprostřední blízkosti nedokázal přesně zakončit. Skóre tak přece jen otevřeli Piráti. V úplném závěru se dokázal prosadit David Kämpf, který doklepl puk do prázdné brány po přihrávce Hřebejka.

Druhá třetina začala v režii Chomutova, postupně se však hra přesunula spíše do středního pásma. Další vyloučení přišlo na straně hostů, kteří se provinili hrou v šesti. Domácí se při přesilovce před Kristanem, ale vyrovnání se nedočkali. Po návratu do plného počtu zahrozil chomutovský Červenka, když poslal puk před bránu, kde se snažil zakončit Hřebejk. Závorka však situaci ustál.

Energetici se nakonec také dokázali gólově prosadit. Po přihrávce Davida Grígera na modrou čáru se puku ujal Vladimír Sičák a velmi tvrdou střelou poslal puk za Kristanova záda. I přes inkasovaný gól zůstávali hosté velmi aktivní, nejdříve se snažil prosadit Ölvecký a poté úplně osamocený Dušek. Velmi zajímavá situace nastala ke konci 30. minuty, když gól odražený o brusli vstřelil Tomáš Pospíšil. Další rozjezd Pirátů zbrzdilo vyloučení Květoně za nedovolené bránění. Chomutov přesto ukázal, že i při hře v oslabení dokáže ohrozit bránu. Ihned po vhazování před Kristanem se puku ujal Brett Skinner, který puk předal Romanu Červenkovi, jenž nedokázal vyzrát na Závorku.

Karlovarští po chvíli znovu chybovali v obranném pásmu, když Benák nedovoleně srazil Romana Červenku k zemi. Chomutovští nepotřebovali ani polovinu početní výhody a znovu skórovali, když se prosadil David Květoň, který přesně zamířil do pravého horního růžku. O necelou minutu později se opět domácí provinili hrou v šesti, ale tentokrát energetici oslabení zvládli. Těsně po návratu Tomečka z trestné lavice se z ostrého úhlu ještě pokusil skórovat Adam Jánošík, narazil jen na dobře připraveného brankáře Závorku.

Do třetí třetiny vstoupili lépe hosté, kteří se neustále drželi na puku. To vyprodukovalo další oslabení Energie, dvě minuty za hákování obdržel Bičánek. Energetici se ubránili, avšak ve 44. minutě se k puku dostal Peter Ölvecký, napřáhl z mezikruží a navýšil vedení svého týmu. Přes nepříznivý stav se Karlovarští snažili útočit, Kristankde se snažil prosadit Radim Bičánek svojí tvrdou střelou od modré. Mířil však jen na připraveného Kristana.

Energii dál srážela značná nedisciplinovanost. Na faul Baránka Piráti velmi rychle zareagovali a Jan Rutta vstřelil další gól. Odpovědět se snažil Rudolf Huna, který se prodral po pravé straně, do zakončení se však nedostal. Rozjetí hosté pokračovali v gólové aktivitě, když šestý gól vstřelil Marek Račuk. Aktivita obou celků pomalu klesala a hosté si vítězství hladce pohlídali.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Třicet minut jsme hráli to, co jsme chtěli hrát. Do stavu 1:1 to bylo dobré, ale brzy jsme dostali druhý gól, který byl pro hosty velmi šťastný. Pak už bylo na ledě jedno mužstvo, a to byl Chomutov. Hrát jen třicet minut je málo, a když se k tomu přidají využité přesilovky soupeře, naše nedisciplinovanost, tak to jsou aspekty, které se podepsaly pod výsledek. Jinými slovy třicet minut jsme utkání drželi, třicet minut se dá nazvat hanebným výkonem.

Břetislav Kopřiva (Piráti Chomutov): Podařilo se nám navázat na výkon z utkání s Olomoucí. Naše mužstvo se zklidnilo a výborně bruslilo. To ale neplatí o začátku utkání. V první třetině jsme stáli a měli jsme štěstí, že jsme neinkasovali. V dalším průběhu se výkon kluků zvedal a pak samozřejmě rozhodly přesilové hry, které jsme dokázali zvládnout. Ty se nám opět po delší době daří. Jakmile jsme se gólově utrhli, tak už jsme dovedli utkání do vítězství.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 19.2.2016

Rudolf Huna: Druhá branka nám byla osudná

Preview k zápasu | čt 18.2.2016

Po pauze opět doma, v pátek přijíždí Piráti