HC Energie Karlovy Vary

Z prvního novoročního klání vyšla Energie naprázdno

Piráti Chomutov - HC Energie 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Prvním novoročním soupeřem Energie byli chomutovští Piráti. Oba celky se dlouho přetahovaly v opatrném utkání, ve kterém se na gól dlouho čekalo. Ke konci druhé třetiny se ale Pirátům podařilo dvěma rychlými zásahy odskočit. A s tímto náskokem si již domácí vystačili. Hosté sice díky zásahu Tomáše Rachůnka v posledních minutách snížili, na vyrovnání však už nedosáhli a v power-play navíc inkasovali.
Tipsport extraliga, 33. kolo, ne 3.1.2016
Chomutov
Karlovy Vary
3:1
0:0, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 36. Skinner (Červenka), 37. Rutta (Červenka), 60. Růžička (Červenka) – 55. Rachůnek (Marosz, Bičánek). Rozhodčí: Hribik, Horák – Jindra, Zíka. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Diváci: 4 903. Střely na branku: 28:32. Zblokované střely: 11:9. Hity: 25:25. Vhazování: 36:32. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.
Chomutov: Čech – Skinner, Rutta, Jánošík, Valach, Pereťagin, Harant, Dlapa, Mrázek – Ölvecký, Červenka, Hřebjek "A" – Vondrka "C", Růžička, Květoň – Sklenář, Dušek, Chlouba – Chrpa, Račuk, Hlava. Trenér: Vladimír Růžička starší.
Karlovy Vary: Závorka – Gulaši, Benák, Bičánek "C", Dvořák, Sičák "A", Rodney, Redlihs, J. Tomeček – Gorčík, Vachovec "A", Koblasa – Rachůnek, Marosz, Svoboda – Huna, Bulík, Bartek – Harkabus, Osmík, V. Tomeček. Trenér: Peter Oremus.

Komentář k utkání

Do nového roku Piráti vstoupili aktivněji, než soupeř z Karlových Varů. Pomohla jim i přesilová hra po vyloučení Jakuba Svobody. Chomutovský Antonín Dušek vytvořil šanci pro Jakuba Sklenáře, ten však kotouč za záda karlovarského brankáře neusměrnil.

Na druhé straně v přečíslení měl obrovskou příležitost Martin Bartek, který obdržel puk od Rudolfa Huny. Chomutovský brankář Čech se ale stihl rychle přemístit, a zabránit tak první brance hostů.

Skóre se nezměnilo ani na konci první třetiny. Hostující hokejisté totiž museli čelit dvojnásobné početní výhodě Pirátů, kteří energetiky tvrdě zatlačili do kouta. Roman Červenka dokonce trefil tyč Závorkovy klece, jenže tlak Chomutova trval dál. Hosty však osvobodila až závěrečná siréna, která ukončila první dějství.

Domácím hokejistům nadějná přesilová hra zůstala i do druhé třetiny, ale Závorka svou klec uhájil. Nutno podotknout, že se Karlovarští po ubráněném oslabení zmátořili a i oni se dostali ke slovu.

Zhruba v polovině druhé periody se Chomutov dostal pod tlak hostů a obraz na ledě se rázem změnil. Poté, co Pirátům nepomohl ani oddechový čas, trenér Vladimír Růžička starší začal zuřit. Jeho svěřenci se totiž několik minut v kuse museli bránit nájezdům Západočechů. Ti ale nedokázali využít svých šancí.

Obě mužstva si vyzkoušela jak útok, tak obranu, ale stav utkání se stále neměnil. Krušnohorci si alespoň mohli oddechnout, že nakonec dokázali srovnat krok se soupeřem.

A co víc? Byli to právě Chomutovští, kdo otevřel skóre zápasu. V 36. minutě Roman Červenka přihrál zpoza branky na BRETTA SKINNERA, který prostřelil Závorku.

Aby toho nebylo málo, jen o minutu později to bylo již o dva góly. JAN RUTTA si najel mezi kruhy a z první vystřelil přesně. Asistenci si znovu mohl odškrtnout nejproduktivnější muž Tipsport extraligy Roman Červenka, celý tým potom využitou přesilovou hru. Po téměř dvou třetinách neúspěšných pokusů najednou přišla bouře a studená sprcha pro karlovarskou Energii.

I ve třetí třetině se Piráti dostali k přesilové hře. Časté střely chomutovských obránců dělaly hostům problémy celý zápas, ale Vladimír Sičák na jednu z nich opravdu doplatil. Poté, co jej zasáhl tvrdý puk, zůstal ležet na ledě a nebyl schopen se postavit na nohy. Nakonec musel jít předčasně do kabin a do dalšího průběhu zápasu již nezasáhl.

Kapka naděje pro Karlovy Vary však stále žila. TOMÁŠ RACHŮNEK totiž ujel po pravé straně a zakončil mezi betony Jakuba Čecha.

A hosté nepolevili a dál se snažili vyrovnat. Bartek po spolupráci s Hunou mohl skórovat, ale i napodruhé v tomto zápase svou šanci odmítl.

O vítězi tohoto klání už nemohl být pochyb, protože v čase 59:59 pečetil výhru Pirátů VLADIMÍR RŮŽIČKA. Roman Červenka si mohl připsat třetí asistenci, navíc byl zvolen za domácí nejlepším hráčem zápasu.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): Před utkáním jsme nebyli v jednoduché pozici. Potýkáme se s marodkou a navíc jsme prohráli poslední tři zápasy. Chtěli jsme to zastavit. Viděli jsme poslední zápas Energie proti Mladé Boleslavi, kde hráli výborně. Dík patří všem hráčům, včetně těch mladých za to, že utkání ubojovali. Celý čtvrtý útok vlastně tvořili hráči, kteří táhnou Kadaň.

Peter Oremus (HC Energie Karlovy Vary): U nás je do spokojenosti určitě daleko. Neudrželi jsme se na puku, nedrželi jsme útočnou třetinu a nevytvořili jsme si žádné šance. Potřebujeme body, ale s tímto výkonem jsme nemohli pomýšlet ani na jeden.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | po 4.1.2016

Petr Koblasa: Na jeden gól se vyhrát nedá