HC Energie Karlovy Vary

Energie proti Dukle konečně zvítězila, akorát včas

HC Energie Karlovy Vary - HC Dukla Jihlava 6:3 (3:1, 0:1, 3:1)
K prvnímu barážovému utkání dorazila v úterý do KV Areny jihlavská Dukla, která to na západě Čech zpočátku neměla vůbec lehké. Domácí oproti předchozím zápasům výrazně ožili a soupeře doslova mleli v útočném pásmu a už v deváté minutě vedli 3:0. Jen těžko by se hledal zápas, v němž se Energii naposledy takhle dařilo. Dukla sice rychle snížila a ve druhé třetině se na Energii dokonce i dotáhla, ale domácí nepodcenili úvod třetího dějství, navýšili v něm dvěma zásahy svůj náskok opět na tříbrankový a bylo rozhodnuto. Branky sice ještě padaly, ale na prvních třech barážových bodech pro Západočechy už to nic neměnilo.
Tipsport extraliga, BAR1, út 29.3.2016
Karlovy Vary
Jihlava
6:3
3:1, 0:1, 3:1
Branky a nahrávky: 2. Svoboda (Rachůnek, Kůs), 3. Skuhravý (J. Tomeček), 9. Bartek (Skuhravý, Vachovec), 42. Haščák (T. Rohan, Huna), 43. Svoboda (Sičák, Rachůnek), 56. Dvořák (Koblasa, V. Tomeček) – 10. Kolář, 40. Kolář (Diviš), 58. Mrňa (Anděl, Grebeňuk). Rozhodčí: Fraňo, Lacina – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 7:5. Diváci: 3047. Střely na branku: 36:21. Zblokované střely: 8:5. Hity: 10:8. Vhazování: 43:27. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 6:2, 6:3.
Karlovy Vary: Závorka – M. Rohan, Sičák "A", Bičánek "C", J. Tomeček, Dvořák, Redlihs, Weinhold – Vachovec "A", Skuhravý, Bartek – Rachůnek, Kůs, Svoboda – T. Rohan, Haščák, Huna – Koblasa, Vrána, V. Tomeček. Trenér: Karel Mlejnek
Jihlava: Škarek – Dobrovolný "C", Kaláb "A", Štebih, Bilčík, Parýzek, Grebeňuk, Zadražil – Jergl, Skořepa, Důras "A" – Anděl, Seman, Březina – Diviš, Melenovský, Kolář – Mrňa, Jícha, Prokš. Trenér: Petr Vlk

Komentář k utkání

Energetici nevzali roli favorita na lehkou váhu a od začátku se tlačili do jihlavské branky. Dukla tomuto nátlaku vydržela vzdorovat pouze osmadevadesát sekund, dokud neobjel v rychlosti branku Tomáš Rachůnek a nepřihrál před odkrytou polovinu branky Jakubu Svobodovi, který se postaral o první barážovou branku. Domácí nepolevili a už v následující minutě vedení navýšil Václav Skuhravý, který vybojoval kotouč v rohu kluziště, vybruslil si s ním do kruhu a vypálil přímo pod horní spojnici. Ihned po dalším vhazování se objevil před brankou s pukem osamocený Kůs, ale ten tváří v tvář Škarkovi neuspěl.

Na další zásah si tak musela Energie počkat až do deváté minuty a postaral se o něj Martin Bartek, který dostal až příliš prostoru. Nejprve vystřelil, dojel odražený kotouč, vybruslil s ním před branku a namísto přihrávky se s pukem nečekaně otočil, vypálil, a rozvlnil tak síť. Vzápětí však chyboval při rozehrávce domácí Kůs a před Závorkou se objevil úplně volný Jan Kolář, který snížil střelou na vyrážečku. Po zběsilé úvodní desetiminutovce se však hra trochu uklidnila a vyrovnala, a tak už se stav neměnil.

Druhé dějství začalo podobně ve vysokém tempu, ale když se nepodařilo využít velkých šancí Bartekovi ani nikdo z hostujících, hra se začala opět uklidňovat. Oba týmy hrály poměrně nedisciplinovaně v defenzivě a vytvářely mnoho chyb, z čehož pramenilo mnoho slibných šancí a protiútoků. Ale střelecky se nikomu dlouho nedařilo. Jediná branka třetiny padla až v úplném závěru, když čtyřiačtyřicet vteřin před přestávkovou sirénou obešel domácí obranu a prostrčil Závorkovi puk mezi betony Jan Kolář, který tak Duklu brankou do kabin vrátil před poslední třetinou do utkání.

Domácí věděli, že jim už soupeř dýchá na záda, a tak opět zabrali a dokázali znovu odskočit. Už ve dvaačtyřicáté minutě našel naprosto přesným pasem před brankou Rohan Marcela Haščáka, který hravě rozvlnil síť. A o minutu později se dokázal prosmýknout po pravém křídle po vzoru Koláře Jakub Svoboda, který sólovou akci zakončil svým druhým gólem v utkání.

Energetici byli i nadále velmi aktivní, ale asi největší šanci měl asi šest minut před koncem Radim Bičánek, který tvrdou ranou z mezikruží, kde byl naprosto nehlídaný, rozezvučel tyč Škarkovy svatyně. Litovat však domácí dlouho nemuseli, jejich čtvrtá formace se totiž dostala do přečíslení čtyř na dva a po sérii přihrávek mohl přesně zakončit z druhé vlny Tomáš Dvořák. Nakonec se dočkala také Jihlava, když dostal kotouč na hůl mezi kruhy Pavel Mrňa a snížil na konečných 6:3.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): "Povedl se nám vstup do zápasu, ale trochu nás mrzí, že jsme obdrželi gól na 3:1. Udělali jsme po zbytečné zadovce chybu na naší modré čáře a soupeř ji potrestal. Druhá třetina byla z naší strany špatná. Úplně jsme odstoupili od hry, kterou jsme chtěli předvádět. Zbytečně jsme si některé situace komplikovali, soupeř se nadechl a hodně nás trápil. Měli jsme ale zase dobrý vstup do poslední třetiny, podařilo se nám zvýšit na 5:2 a potom jsme se trochu uklidnili. Závěr byl zase z naší strany hektický a bylo tam pár zbytečných faulů. Ale jsme rádi, že jsme první krok udělali a získali tři body."

František Zeman (HC Dukla Jihlava): "Prvních deset minut jsme zaplatili nováčkovskou daň a koukali jsme, co s námi soupeř udělá. Domácí to plně využili a odskočili nám na 0:3. Od desáté minuty jsme byli lepším týmem a dokázali jsme se dostat do zápasu, ale bohužel jsme to gólově nezužitkovali. Ve třetí třetině jsme zaspali první tři minuty, což rozhodlo. Nedokázali jsme už dát kontaktní branku a utkání opět zdramatizovat."

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | út 29.3.2016

Kůs: Spadl nám ze srdce obrovský kámen

Preview k zápasu | po 28.3.2016

Na úvod baráže do KV Areny míří Dukla