HC Energie Karlovy Vary

Energetici si udrželi neporazitelnost na domácím ledě

HC Energie - HC Duka Jihlava 4:2 (0:0, 3:2,1::0)
Hokejisté karlovarské Energie v úterním utkání navázali na povedený nedělní výkon a po výhře 4:2 nad jihlavskou Duklou se posunuli na druhé místo barážové skupiny. O čtvrté domácí výhře rozhodli energetici třemi brankami ve druhé třetině, závěr zápasu okořenila bitka Vachovce s Mrňou, ve které na pomyslné body zvítězil karlovarský odchovanec.
Tipsport extraliga, BAR7, út 12.4.2016, KV Aréna
Karlovy Vary
Jihlava
4:2
0:0, 3:1, 1:1
Branky a nahrávky: 5. Redlihs (Haščák, Kůs), 26. Marosz (Rachůnek, Gulaši), 30. Svoboda (Rachůnek, Kůs), 59. Huna – 23. Prokš (Jícha), 39. Skořepa (Bilčík, Důras). Rozhodčí: Šindler, Pešina - Bláha, Brejcha. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. Diváci: 2742. Střely na branku: 37:23. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Karlovy Vary: Závorka – M. Rohan, Sičák "A", Gulaši, J. Tomeček, Dvořák, Redlihs, Baránek – Vachovec "A", Skuhravý "C", Huna – Koblasa, Kůs, Haščák – Rachůnek, Marosz, Svoboda – T. Rohan, V. Tomeček.
Jihlava: Škarek – Dobrovolný "C", Kaláb "A", V. Zadražil, Štebih, Grebenyuk, Bilčík, Parýzek – Jergl, Skořepa, Důras "A" – Diviš, Seman, Březina – Prokš, Jícha, Kolář – Malec, Anděl, Mrňa

Komentář k utkání

V úvodní desetiminutovce se hrál spíše opatrný hokej a žádný z celků si nepřipravil žádnou výraznější šanci. Energetikům se nedařilo usadit se v útočném pásmu, především díky tomu, že Dukla skvěle bránila, sama ale příliš prostoru v ofenzivě také nedostala. Nejblíže ke skórování měli ale přeci jen Jihlavští, když domácí propadli v obraně a dva z hostujících útočníků se vydali vpřed, ale na Závorku si nakonec nepřišli. Přesto to byla ale převážně Energie, která utvářela tempo hry a vytvářela si více šancí. Zejména pak ve druhé polovině třetiny. Velmi aktivní byl zejména Koblasa, ale blízko ke vstřelení gólu měl také Martin Rohan, jenž dokonce rozezvučel tyčku jihlavské svatyně. Největší tlak však vyvíjela Energie na soupeře ke konci třetiny, kdy měla k dispozici první početní výhodu a z té těžila i po jejím skončení. V závěru pak ještě byli ve skvělé pozici ujíždějící Skuhravý a Vachovec, kteří ale nesehráli své přečíslení ideálně a nakonec se nedostali ani ke střele. Stav zápasu tak po první třetině zůstal nezměněn.

Ve druhé třetině už však ve větším tempu zahájila třetinu Dukla, která svou snahu navíc velmi rychle dokázala přetavit v první branku. Karlovarská obrana nechala vklouznout do své třetiny Lukáše Jíchu, který přesně přihrál volnému Marku Prokšovi, jenž přesně zakončil nad rameno Tomáše Závorky. Západočeši trochu vypadli z tempa, Dukla byla jasně aktivnější a dařilo se jí zejména při vytváření nátlaku na branku soupeře. Přesto to však byli domácí, komu se v pětadvacáté minutě podařilo skórovat a vrátit se tak do utkání, když se lotyšský obránce Jekabs Redlihs poprvé v sezóně zapsal na listinu střelců. To domácí nakoplo a o minutu později se prosadil také Rostislav Marosz, který střelou z první poslal Karlovarské do vedení.

Od té doby měla Energie jasně navrch a řítila se z jedné akce do druhé. K další trefě však domácím pomohla až dvojnásobná přesilovka, v jejímž průběhu Jakub Škarek nedokázal zachytit několikátou ránu v pořadí od svého jmenovce Jakuba Svobody, jenž po nahrávce Tomáše Rachůnka tvrdě napřáhl a poslal karlovarské do dvoubrankového vedení. Postupem času se však do hry začala dostávat opět také Jihlava a dusno začínalo být také před Závorkou. V závěru však začala přebírat iniciativu Energie a teprve až tehdy se konečně podařilo Jihlavským snížit, když Vlastimil Bilčík vyslal od modré tvrdou střelu, kterou ještě stačil tečovat Josef Skořepa, čímž překonal bezmocného Závorku. Gól do šatny vrátil Jihlavu do hry a před třetí třetinou byl vše stále otevřené.

Do poslední třetiny se vrhli domácí po hlavě. Ke zvýšení náskoku se opět přiblížil Martin Rohan. Jakub Škarek špatně rozehrál, domácí obránce však nedokázal z boku ledové plochy trefit prázdnou bránu. Dukla se snažila o útočné pásmo, ale karlovarští si dávali pozor. Hra se opět přelévala z jedné strany na druhou. Ve 48. minutě se do velké šance dostal Rostislav Marosz, jehož tvrdou střelu schoval Škarek do své rukavice.

Od druhé poloviny třetí třetiny se Jihlava probudila a dostávala se do šancí, které likvidoval domácí gólman Závorka. Karlovarští si snažili udržet svůj jednogólový náskok, a tak hráli velmi opatrně a snažili se nechybovat. V 53. minutě oslabil svůj tým Rudolf Huna, a na karlovarské hokejisty čekaly dvě minuty plné střel. Jihlava se pokoušela o vyrovnání zápasu. Nejblíže ke vstřelení branky byl Tomáš Kaláb, jenž vyslal tvrdou střelu na Závorku, ten však předvedl výtečný zákrok lapačkou. Poslední tři minuty byly po oba celky velmi krušné. Karlovy Vary se pokoušely o utvrzení vítězství, na opačné straně se jihlavští hráči snažili vsítit vyrovnávací branku. Dukla po time-outu odvolala gólmana a Rudolf Huna neminul prázdnou bránu. Utkání dovršilo potyčkou Michala Vachovce a Pavla Mrňy, souboj dopadl úspěšně pro prvního jmenovaného, za což sklidil od domácích fanoušků velký potlesk. Na domácím ledě urvala Energie další tři cenné body a zůstává i nadále v KV Areně neporažena.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): My jsme zase chtěli na soupeře nastoupit a snažit se dát hned na začátku branku. Nějaký tlak tam byl, ale Jihlava dobře bránila. Po inkasovaném gólu ve druhé třetině jsme byli chvíli takoví zmrzlí, ale potom se nám podařilo dát branky a hlavně gól při přesilovce pět na tři, což bylo velice důležité. Trošku nás mrzí ten gól na tři dva v závěru druhé třetiny, kdy jsme propustili střelu obránce od modré čáry až k brance. Ve třetí třetině to bylo potom samozřejmě hektické, nakonec se nám povedlo dát čtvrtou branku a jsme rádi za získané tři body. V pátek to pro nás bude důležitý zápas, ale nedá se říci, že vyloženě klíčový, protože pro nás je klíčovým zápasem prakticky každý. Všechno samozřejmě tomu nahrává, ale, jak říkám pro nás bude důležitý každý zápas až do konce baráže.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): My jsme přijeli do Karlových Varů s defenzivní taktikou, což jsme v první třetině splnili do puntíku a domácí jsme k ničemu nepustili, tak jako tomu bylo v utkání u nás. Chtěli jsme v tom pokračovat i ve druhé třetině, dařilo se nám to, dali jsme první gól. Myslím si, že domácí to trochu zaskočilo, bohužel z těch šancí, které jsme měli jsme neodskočili o dvě branky a potom v pěti minutách domácí domácí otočili z jedna nula na tři jedna. My jsme už potom nebyli schopni dát vyrovnávací gól a proto domácí vyhráli.

Fotogalerie

Související články