HC Energie Karlovy Vary

Energie pokořila Duklu a uhájila extraligovou příslušnost!

HC Dukla Jihlava – HC Energie 2:6(1:2, 0:3, 1:1)
Všichni příznivci karlovarského hokeje si po náročné sezoně konečně mohou vydechnout. V předposledním kole baráže zvítězila Energie na ledě Jihlavy, a zajistila si tak náskok dostatečný k uhájení nejvyšší soutěže. V Jihlavě rozhodla především druhá třetina, kterou hosté ovládli 3:0. Dva góly vstřelil Jakub Svoboda.
Tipsport extraliga, BAR11, pá 22.4.2016
Jihlava
Karlovy Vary
2:6
1:2, 0:3, 1:1
Branky a nahrávky: 7. Skořepa (Důras), 44. Kaláb (Diviš, Důras) – 6. Svoboda (Rachůnek), 13. Koblasa (Kůs), 24. Skuhravý (Vachovec), 24. Marosz (Rachůnek), 30. Huna (Marosz, Gulaši), 42. Svoboda (Kůs, Skuhravý). Rozhodčí: Hodek, Pešina – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1654. Střely na branku: 28:25.
Jihlava: Škarek (30. Sáblík) – Zadražil, Dobrovolný, Štebih, Kaláb, Bilčík, Grebenyuk, Parýzek – Důras, Skořepa, Jergl – Mrňa, Seman, Diviš – Kolář, Jícha, Prokš – Malec, Melenovský, Anděl. Trenér: Petr Vlk
Karlovy Vary: Závorka – Redlihs, Gulaši, Dvořák, Bičánek, Sičák, M. Rohan, Weinhold, Tomeček – Huna, Skuhravý, Vachovec – Haščák, Kůs, Koblasa – Svoboda, Marosz, Rachůnek – Gorčík, T. Rohan. Trenér: Karel Mlejnek

Komentář k utkání

Hned po šestapadesáti vteřinách čelila Energie přesilové hře, jenže místo jejího využití se o zbytek početní výhody připravila a naopak se musela bránit. Závorka se v první vážnější šanci Dukly musel otáčet po střele Diviše, který byl mezi kruhy zcela osamocen a vzápětí vychytal hezkou kombinaci zakončenou Kolářovou ránou. Poprvé udeřilo v polovině šesté minuty. Rachůnek objel branku a vystřelil. Škarek sice jeho pokus vyrazil, jenže u jeho pravé tyče byl nehlídaný Jakub Svoboda a s dorážkou měl jednoduchou práci. V dalším karlovarském útoku byl Huna před brankou zcela volný po nahrávce Skuhravého, ale v zakončení mu puk sjel z hole. Nedáš – dostaneš tak znovu platilo. Důrasovu střelu z mezikruží vyrazil Závorka také před sebe, kde stál volný Josef Skořepa a také se z dorážky nemýlil.

Po poměrně hluchých minutách přišel jako blesk z čistého nebe druhý gól hostí. Škarek vyjel za brankou pro puk, aby jej rozehrál na spoluhráče. Jenže neporozuměl si s nimi, kotouč u mantinelu blízko pravého kruhu zachytil Kůs. Nahodil jej na prázdnou klec a Petr Koblasa tečoval kotouč do branky, kam se gólman Dukly nestihl vrátit – 1:2. V druhé přesilovce Varů prošla dělovka Svobody jen těsně vedle pravé tyče jihlavské svatyně. Když do branky nespadlo ani nahození Štebiha od modré, které Závorka neviděl a puk také projel těsně vedle pravé tyčky, skončila první třetina úspěšněji pro Energii.

Nástup do té druhé vyšel mnohem lépe hráčům z lázeňského města. V čase 23:03 uspěl s dorážkou Hunovy střely karlovarský patriot Václav Skuhravý a za 49 vteřin se skóre měnilo znovu. Rachůnek vyslal hezkou přihrávku na Rostislava Marosze , proti jehož rychlé ráně z první z prostoru mezi kruhy neměl Škarek příliš šancí. Osmadvacátá minuta mohla přinést jihlavské snížení. Jícha se prodral po levé straně k brance a prudkou střelou orazítkoval levou tyčku karlovarské svatyně. Skóre se tak měnilo na druhé straně v přesilové hře. Dukla inkasovala teprve třetí gól v oslabení během letošní baráže, když Marosz našel přihrávkou zpoza branky před Škarkem volného Rudolfa Hunu, jenž se z první nemýlil - 1:5. Pátý gól byl již na jihlavského mladíčka příliš, přepustil proto místo v brance Lukáši Sáblíkovi, extraligovému mistrovi 2009 z Karlových Varů. Ve druhé polovině prostředního dějství stála za zmínku snad jen slibná šance Melenovského, který poslal teč Kalábovy střely od modré těsně vedle levého horního rohu.

Také do třetí třetiny vstoupili lépe Karlovarští, kteří během pětadvaceti vteřin využili přesilovou hru. Kůs našel zpoza branky na levém kruhu Jaroslava Svobodu, jenž z první mířil přesně pod horní tyčku. Po šestém gólu Energie již nebylo vůbec co řešit a nic na tom nezměnila ani dvojnásobná a využitá přesilová hra Jihlavy. Tomáš Kaláb dostal kotouč na modrou, připravil si jej na střelu a propálil vše, co mu stálo v cestě - 2:6. Další snížení mohl obstarat Grebenyuk, tvrdá rána ruského obránce však prošla milimetrově vedle levé tyče. Neprosadil se ani Důras, prosmýknuvší se po pravé straně k brance a střílející znovu těsně mimo. V poslední vážnější šanci byl hostující Rachůnek, nicméně střelu z mezikruží poslal nad horní tyčku.

Karlovarští hokejisté bez ohledu na výsledek zápasu Slavia – Litvínov slaví extraligovou sezonu a odvrátili tak obrovský balvan, který je jakožto posledního celku nejvyšší soutěže tížil prakticky od poloviny sezony. Ani domácí nemuseli odcházet zklamaní, hráči Dukly se dlouho loučili se svými fanoušky.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): První třetinu jsme neodehráli vůbec špatně. Bohužel pak rozhodly naše individuální chyby a laciné góly. Tak zkušený soupeř, jakým jsou Karlovy Vary, si to už pohlídal a právem zvítězil.

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Začali jsem hodně nervózně. Sice jsme po první třetině vedli 2:1, ale hráli jsme hodně nervózně. Trošku jsme se uklidnili ve druhé třetině, kdy jsme dali tři góly. V závěru už jsem se snažili zápas kontrolovat a dohrát ho. Trošku nás v poslední třetině mrzí zbytečné fauly, ale jsme rádi, že se nám zápas povedl a zachovali jsme si extraligovou příslušnost. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na záchraně podíleli.

Související články