HC Energie Karlovy Vary

Energetici potřetí tahají za slabší konec, těsně nestačili na Boleslav

Třetí porážku v řadě si připisuje karlovarská Energie, tentokrát jí v rámci 24. kola vystavili stopku mladoboleslavští bruslaři. Ti se díky dvojici rychlých gólů v první třetině dostali do dvoubrankového náskoku a poté bleskově odrazili návrat Západočechů do hry krátce před polovinou utkání. Díky tomu si již domácí dokázali náskok pohlídat a zvítězit 4:2, Karlovarští tak z posledních tří kol získali pouze jeden bod.
Tipsport extraliga, 24. kolo, ne 1.12.2019
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
4:2
2:0, 1:1, 1:1
Branky a nahrávky: 9. R. Zohorna (J. Stránský), 12. Skalický, 29. Zbořil (Skalický, Vondrka), 58. Lunter (Najman, P. Kousal) – 28. Raška I (Černoch, T. Rachůnek), 46. Flek.
Vyšší tresty: 46. Skuhravý (KVA), osobní trest do konce utkání (nesportovní chování).
Rozhodčí: Jeřábek, Lacina – Lučan, Rampír
vyloučení3:4
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku34:33
zblokované střely6:5
hity16:8
vhazování35:37
diváci2897
Ml.Boleslav: Krošelj – Ševc, Hrbas, Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Kurka – Klepiš (A), Cienciala, Šťastný – Skalický, Zbořil, Vondrka (C) – R. Zohorna, Jeglič, J. Stránský – Lunter, Najman, P. Kousal
Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, D. Mikyska, Eminger, M. Rohan – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Kohout, Raška I, Černoch – Koblasa, Skuhravý (C), Vondráček

Komentář k utkání

V první větší šanci byli domácí, ale boleslavský kapitán trefil jen špičku brusle brankáře Filipa Novotného, o chvíli později šikovně tečoval Zohorna. Vary působily zpočátku zaskočeně, navíc si nepohlídali Mário Luntera, který naskočil do svého prvního ostrého utkání za Boleslav, ale ten v úniku Novotného neošálil a stahovačkou proti němu neuspěl. Pak se o slovo na chvíli přihlásili i hosté, ale Černochova rána byla spíše propagační a Šenkeříkovu ránu od modré dobře pohlídali domácí obránci. Hosté měli v první třetině dvě přesilové hry, ale ty působily bezzubým dojmem. Nejnebezpečnější byla Raškova rána, která mířila k levé tyči, ale Krošelj si mezírku u tyče pohlídal. Boleslavští v první třetině trestali dvě chyby hostí. Nejprve dokázal pláchnout Radim Zohorna, který zakončil přesně do pravého horního rohu Novotného branky. Dvě a půl minuty na to hosté ztratili vhazování v útočném pásmu, Pavol Skalický vystihl jejich rozehrávku, a utekl všem a poslal puk podél levé tyče rovnou do sítě. Domácí si přesilovku zahráli také, a to v samém závěru třetiny, ale tu využít nedokázali.

Druhá třetina byla od začátku klidnější, domácí čekali nápor hostí, který také přišel. Hosté zabrali, a rázem jich byl plný led. Mikúš se z ničeho nic zjevil před Krošeljem a zakončoval do horní části branky, ale domácí gólman jeho pokus vystihl. Boleslav nedokázala vyhodit kotouč z pásma, Energie dokázala na brankovišti vytvořit zmatek, ve kterém se nejlépe zorientoval Adam Raška, který poslal kotouč od odkryté domácí branky. Bruslaři ale dokázali minutu na to odpovědět. Pavol Skalický zpoza branky našel Adama Zbořila, který našel mezírku mezi tyčí a tělem Filipa Novotného, a Boleslav opět vedla o dvě branky. Boleslav byla po gólu v laufu, a tak zatlačila na svého soka ještě více, a Energie se mohla osvobodit vždy jen za cenu zakázaného uvolnění, takže trenér Pešout sáhl i oddechovému času. Vojtěch Polák v závěru třetiny zbytečně fauloval, a oslabil tak svůj tým, ale Boleslav toho mnoho nevymyslela, Skalický se Zbořilem předvedli pěkný ťukec, ale puk za záda Novotného nedostali. V akci tři na dva si sjížděl Koblasa, ale trestuhodně přestřelil. Závěr třetiny orámvaly ještě dva pěkné momenty na obou stranách, ale ani jeden z týmů zaváhání svého soka nepotrestal.

Karlovarská Energie začala třetinu aktivně, a tlak mohla znásobit v přesilové hře, ale aktivně napadající domácí jim mnoho prostoru nedali. Václav Skuhravý pak neudržel nervy a z nepochopitelných důvodu srazil čárového sudího, za což vyfasoval trest za nesportovní chování, a odešel rovnou do sprch. Krátce na to se Energie dostala Bruslařům doslova na dostřel. Jakub Flek jen nahodil kotouč do brankoviště zpoza brány, kde ho za Krošeljova záda nešťastně tečoval jeden z domácích hráčů. A pro domácí mohlo být ještě hůře. Vojtěch Polák ujížděl sám na bránu, ale pod nohy mu skočil domácí Ševc, takže rozhodčí ihned zkřížil ruce nad hlavou. Polák svůj nájezd provedl skvěle, položil si Krošelje, ale ten nechal beton u tyče, čímž zabránil vyrovnání hostí. V závěru utkání bylpři úniku faulován David Šťastný, kterého u branky fauloval gólman hostí Filip Novotný. Svou první šanci za Bruslařský klub chytil za pačesy Mário Lunter, který nastupoval ve čtvrté formaci spolu s Najmanem a Kousalem. A právě Najman mu poslal parádní nahrávku zpoza brány, kterou Luner poslal Novotnému rovnou mezi nohy. Slovenský forvard tak určil konečný stav utkání na 4:2 pro Bruslaře.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (BK Mladá Boleslav): My jsme s první třetinou byli spokojeni. Nepodařil se nám vstup do druhé třetiny, asi jsme si mysleli, že Vary přejedeme. Ale Vary jsou letos silný tým. Přestali jsme hrát poctivý hokej, a díky tomu nás Vary zatlačily, byly lepší a zaslouženě daly gól. Důležité bylo, že jsme hned po jejich gólu odskočili na 3:1, trochu jsme zklidnili a mohli jsme rozhodnout zápas na 4:1či 5:1, ale to se nám nepovedlo. Místo toho jsme dostali nešťastný gól na 3:2. Rád bych vypíchl i výborný výkon našeho gólmana, který nás podržel, a chytil i samostatný nájezd. Pak jsme rozhodli gólem z přesilovky. Jsme rádi za tři body.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, že Boleslav teď hraje ve velké formě a v pohodě, což se ukázalo v první třetině, kdy nás zatlačila a dostala pod tlak. Z dvou brejkových situaci jsme dostali dva zbytečné góly a dostali jsme domácí do ještě většího klidu. Ve druhé třetině se náš výkon zlepšil a vypracovali jsme si několik dobrých příležitostí, dali jsme kontaktní gól. Bohužel po něm příliš brzy přišlo další odskočení domácích na 3:1, a hra se opět zbytečně srovnala. My jsme se do konce zápasu snažili s tím něco udělat, snížili jsme na 3:2, měli jsme trestné střílení, ale bohužel už jsme neměli to štěstí a sílu, abychom zápas zlomili a domácí zaslouženě berou tři body.

Související články