HC Energie Karlovy Vary

Energetici vezou z Mladé Boleslavi bod

Energetici na ledě Mladé Boleslavi dlouho sahali po třech bodech, nakonec kvůli nedisciplinovanosti a úspěšným početním výhodám domácích vezou zpět na západ Čech bod jeden. Svůj pětadvacátý zásah v letošní sezoně zaznamenal Tomáš Rachůnek, druhý extraligový start pak má na svém kontě při absenci kapitána Skuhravého Matěj Zabloudil (na snímku).
Tipsport extraliga, 50. kolo, ne 1.3.2020
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
4:3p
0:1, 1:2, 2:0 - 1:0
Branky a nahrávky:25. R. Zohorna (Jeglič, Fillman), 50. Jeglič (Ševc, Skalický), 57. Zbořil (Klepiš, Pláněk), 62. Jeglič (Zbořil) – 4. T. Rachůnek (Eminger), 30. V. Polák (Kohout, Černoch), 34. Stříteský (Koblasa, O. Beránek) .
Rozhodčí: Hodek, Micka – Lhotský, J. Svoboda
vyloučení7:9
využití2:0
oslabení0:0
střely na branku28:18
zblokované střely12:8
hity12:2
vhazování34:35
diváci3689
Ml.Boleslav: Krošelj (33. Peters) – Hrbas, Ševc (C), Dlapa, Pláněk (A), Bernad, Fillman, Hrdinka – Skalický, Zbořil, Klepiš (A) – R. Zohorna, Jeglič, Šťastný – Lunter, Bičevskis, Kašpar – Flynn, Najman, J. Stránský
Karlovy Vary: Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (C), Plutnar, M. Rohan, Eminger, Šafář – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – Koblasa, T. Mikúš, O. Beránek – V. Polák (A), Černoch, Kohout – M. Zabloudil, Vildumetz, Vondráček

Komentář k utkání

Utkání hned na začátku druhé minuty přineslo gólovou situaci. Bruslaři mohli vést po jedné ze střel, puk poskakoval v brankovišti, ale hlavní rozhodčí signalizoval, že se o gól nejedná. Následně už chtěli rozhodčí pokračovat ve hře, do boxu časoměřičů ale zavolal videorozhodčí a chtěl se s hlavním sudím poradit. Po prohlédnutí záznamu však hlasatel oznámil, že kotouč nepřešel celým svým objemem přes brankovou čáru. Pokračovalo se tedy dál za stavu 0:0.

Netrvalo ale dlouho a diváci se branky dočkali. Nejprve měli velkou šanci Boleslavští, ujížděli dva na jednoho, Martin Pláněk dostal puk do mezikruží, jenže trefil pouze připraveného Filipa Novotného. 10 sekund na to už Karlovy Vary vedly. Boleslavští hokejisté totiž nezvládli soupeřův brejk, v levém kruhu opomněli volného Tomáše Rachůnka, který bez problémů zakončil do prázdné branky. Gašper Krošelj se již nestihl přemístit. Karlovy Vary měly k dispozici krátkou přesilovku pět na tři a následně ještě zbytek pět na čtyři, během této doby se však neprosadily. V přesilovce domácích měli Bruslaři gólovou šanci. Martin Pláněk poslal puk do mezikruží přímo na hokejku Lukáše Kašpara, jenže ten nezvládl z bezprostřední blízkosti zakončit. Mladoboleslavská obrana ještě následně několikrát zaváhala. Necelé dvě minuty před koncem byli hosté blízko tomu, aby vedly o dva góly, Gašper Krošelj ale stačil zalehnout puk a jeden z Bruslařů jej následně vyrazil. Po první třetině každopádně Karlovy Vary zaslouženě vedly.

Boleslavští v úvodu druhé třetiny přečkali nepříjemná oslabení a v páté minutě této dvacetiminutovky vyrovnali. Od modré čáry vystřelil Mitchell Fillman a puk ještě do branky z mezikruží tečoval Radim Zohorna. Krátce poté měli Bruslaři k dispozici početní výhodu. V ní měli domácí několik šancí, Energii však podržel brankář. Ve 30. minutě se karlovarští hokejisté dostali už do dvougólového vedení. Po Kohoutově přihrávce si směrem k bráně sjel Vojtěch Polák a po jeho střele se Karlovarští znovu radovali. Nedlouho po polovině zápasu došlo ke změně v mladoboleslavské brance. Gašpera Krošelje nahradil Justin Peters.

Ze strany Západočechů to však stále nebylo vše, kanadský gólman ve službách mladoboleslavského klubu nedlouho po svém příchodu do brankoviště inkasoval. Šest a půl minuty před koncem druhého dějství postupovali energetici dva na jednoho. Po přesné přihrávce Petra Koblasy zakončil do odkryté branky exboleslavský obránce Matěj Stříteský. Po 40 minutách hrací doby vedly Karlovy Vary v Mladé Boleslavi 3:1.

Do poslední třetiny mladoboleslavští hokejisté vlétli a byli aktivnější než Karlovarští. Hned ve 42. minutě se dostal před Filipa Novotného Oscar Flynn a po jeho střele zazvonila tyč karlovarské branky. Následně si jak energetici, tak Bruslaři zahráli přesilovku, využili ji ale jen domácí. Deset minut před koncem základní hrací doby po jedné ze střel Filip Novotný neudržel kotouč a ten po skrumáži skončil až za jeho zády. Druhý gól Bruslařů vstřelil Žiga Jeglič. Domácí tak prohrávali už jen o jednu branku, navíc se po inkasované brance energetiků strhla mela, za kterou byl vyloučen Ondřej Beránek. Boleslavští tak hráli další početní výhodu. V ní měli Středočeši několik šancí, největší asi Adam Zbořil, po jeho tvrdé ráně z pravého kruhu se však domácí neprosadili.

Při oslabení se Mladoboleslavští dostali do úniku. Filip Novotný se vydal až ke kruhu pro puk, který naháněl Jan Stránský. Ten se samozřejmě snažil Novotnému vyhnout, přesto mezi nimi došlo na lehký kontakt. Karlovarský brankář se potom poroučel k ledu a vynutil si přerušení hry, přestože poté se normálně vrátil do branky a bez problémů utkání dochytal. Zbytek přesilovky už domácí nevyužili. Energie čtyři minuty před koncem třetí třetiny faulovala, toho domácí využili a srovnali na 3:3. Adam Zbořil se prosadil z prostoru mezi modrou čárou a kruhy pod břevno.

Nic významného se ve zbytku třetiny už nestalo, hrálo se tak prodloužení. V něm mohli domácí poměrně brzy rozhodnout. Filip Novotný totiž vyjel z branky až do rohu, nestihl se včas vrátit a Boleslavští mohli zakončit do prázdné brány. To jim však nevyšlo. Mladoboleslavští nakonec rozhodli v signalizované výhodě, kdy z kruhu propálil gólmana Energie Žiga Jeglič. Středočeši tak proti Karlovým Varům dokonali obrat, energetici si z Mladé Boleslavi odvezli jeden bod, zatímco domácí získali dva.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (BK Mladá Boleslav): „Padesát minut byly Vary lepší, my jsme prostě nedělali ty věci, které chceme. Dá se říct, že jsme kroužkovali, nedobruslovali, nedohrávali jsme soupeře, nebo je dohrávali, když už tam nebyl puk a bylo z toho zbytečné vyloučení. Po padesáti minutách zasloužené vedení Varů. Potom samozřejmě klobouk dolů, jak se kluci dokázali vzchopit. Prostě nechtěli prohrát a zvládli ten závěr. Těch posledních deset minut základní hrací doby a dvě minuty prodloužení, kdy jsme za tím šli, to samozřejmě ukázalo sílu týmu. Když budeme převádět to, co těch prvních padesát minut, tak se v další části nemůžeme daleko dostat.

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „S velmi kvalitním soupeřem jsme sehráli výborných padesát minut, kdy si myslím, že naše hra měla spoustu dobrých věcí. Dobře jsme bruslili, dali jsme pěkné branky, byli jsme těch padesát minut ve vedení. Ten závěr jsme nezvládli, a pokud chceme uspět v další fázi sezony, musíme se z toho poučit a musíme hrát úplně jinak. Vedení 3:1 deset minut dokonce bychom měli zvládnout, ale bohužel jsme to nezvládli.“

Související články