HC Energie Karlovy Vary

Energie přichystala Vítkovicím mikulášskou nadílku v podobě devíti gólů

Hokejisté karlovarské Energie zlomili v utkání 25. kola sérii tří porážek velkolepým způsobem. Svěřenci Martina Pešouta si proti Rideře pořádně zastříleli, svému soupeři z Ostravy zabalili na dlouhou cestu hned devět gólů. Mezi střelce se dvakrát zapsali Rachůnek s Kohoutem, skóroval i navrátilec z Litoměřic Otakar Šik. Svého jubilejního stého bodu v české nejvyšší soutěži dosáhl Petr Koblasa.
Tipsport extraliga, 25. kolo, pá 6.12.2019
Karlovy Vary
Vítkovice
9:1
4:0, 2:1, 3:0
Branky a nahrávky: 7. O. Beránek (T. Mikúš, Šik), 15. Koblasa, 18. Raška I (Koblasa, Rohan), 18. Černoch (Kohout), 26. T. Rachůnek (Flek), 29. Kohout (Černoch, Koblasa), 46. Šik (D. Mikyska, Rohan), 52. T. Rachůnek (Flek, Gríger), 55. Kohout (Koblasa) – 35. Dej (Mallet, Bukarts).
Rozhodčí: Jeřábek, Obadal – Ganger, Gerát
vyloučení5:4
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku32:35
zblokované střely6:8
hity5:6
vhazování44:34
Karlovy Vary: Novotný (Bednář) – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, D. Mikyska, Eminger, M. Rohan – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – Křemen, T. Mikúš, O. Beránek – Šik, Raška I, T. Kubalík – Koblasa, Černoch, Kohout
Vítkovice: Mi. Svoboda (21. Dolejš) – Šidlík, Štencel, Výtisk (C), Kvasnička, Trška, Bodák, D. Krenželok – Roberts Bukarts, O. Roman, Schleiss (A) – Dej, Lakatoš, Mallet – Razgals (A), Š. Stránský, P. Zdráhal – Baláž, Werbik, Guman

Komentář k utkání

V pátečním utkání se střetla dvě mužstva s nelichotivou formou. Zatímco Karlovy Vary ztratily poslední tři zápasy, Vítkovice se z vítězství neradovaly dokonce ani jednou z pěti posledních duelů. Trenéři na obou lavičkách si připravili pro 25. kolo změny v sestavě. Dres Energie poprvé v sezoně oblékl Otakar Šik, do sestavy se navíc vrátili Adam Křemen s Tomášem Kubalíkem. Mimo hru byli kapitán Skuhravý a útočník Vondráček, na poslední chvíli vypadl i Vojtěch Polák. Ridera nasadila zadáka Jana Štencela, jenž přišel do Ostravy z brněnské Komety.

Hosté začali svou západočeskou misi velmi nedisciplinovaně. Nejprve usedl po pouhých osmnácti vteřinách Ondřej Roman za podrážení, v čase 01:56 k němu přisedl ještě Tomáš Guman, jenž odpykával trest za brankáře Miroslava Svobodu. Karlovarští úvodní šanci nevyužili, přestože párkrát štěstí vyzkoušeli. Domácí příznivci pak museli trnout hrůzou při přesunu hry na druhou stranu kluziště, energetici chybovali u vlastní branky a dovolili soupeři prověřit pozornost Filipa Novotného. Ještě větší požár v defenzívě však vypukl ve vítkovické třetině. O otevření skóre se v 7. minutě postaral Ondřej Beránek. Reprezentační útočník si najel před branku a zužitkoval pas od Tomáše Mikúše. Srovnat se pokoušel třeba Ondřej Roman, avšak Novotný zatím zůstával neprůstřelný. Zato na druhé straně se roztočil kolotoč. V čase 14:30 pláchl vítkovické defenzívě Petr Koblasa a zvýšil na 2:0. Pro karlovarskou desítku to byl jubilejní stý bod v nejvyšší české soutěži. To nebylo ze strany energetiků zdaleka vše, o necelé tři minuty později skóroval Adam Raška, jemuž sice střela nesedla, nicméně za zády Svobody stejně kotouč skončil. Maskovaný muž ve službách Ridery musel kus černé gumy tahat z brankoviště už za dalších jednadvacet vteřin znovu. Poprvé nastoupil před domácím publikem a takové entrée by si přál asi každý. Jiří Černoch se dostal k odraženému puku v mezikruží a zkušeně ho uklidil do horní části branky.

Se začátkem druhé dvacetiminutovky se rozhodli hostující trenéři zkusit svůj celek trochu oživit, Miroslava Svobodu tak mezi třemi tyčemi vystřídal Daniel Dolejš.

Jenže ani změna v brankovišti Vítkovicím nepomohla, po necelých šesti minutách se popáté radovala domácí družina. Jakub Flek u mantinelu vybojoval puk a předložil ho na čepel Tomáši Rachůnkovi, který uklidil Dolejšovi v pravém horním rohu branky všechny pavučiny. Uplynuly tři minuty a tři sekundy od zmíněného Rachůnkova zásahu a karlovarští příznivci znovu mávali šálami nad hlavou. Jiří Černoch byl v utkání hodně vidět a z jeho aktivity čerpala celá lajna. Útočník s jednadvacítkou na zádech poslal na zlatém podnose kotouč k Martinu Kohoutovi, pro nějž nebyl sebemenší problém ho uklidit do odkryté klece. Kohout následně před Černochem smekl, toto gesto bylo vzhledem ke genialitě přihrávky opravdu na místě.Ve 34. minutě mohl udeřit Gríger, avšak tentokráte se gólová siréna arenou nerozezněla. Naopak první a v tomto utkání poslední zásah obstaral Vítkovicím ex-karlovarský útočník a extraligový šampion s Karlovými Vary ze sezony 2008/2009, Rastislav Dej. Slovenský štírek zužitkoval Malletovu přihrávku a připravil Novotného i čisté konto. Ostravané ale další šance v branku nepřetavili, a tak na ukazateli svítilo po čtyřiceti minutách skóre 6:1.

Hosty hned po sedmatřiceti vteřinách přivítal ve třetí periodě Martin Kohout, při chuti hrající energetik byl velmi blízko druhému zásahu. Ve 46. minutě o sobě dal vědět navrátilec z Litoměřic Otakar Šik. Člen širšího výběru před nadcházejícím juniorským šampionátem dostal brilantní pas za obranu od Dalimila Mikysky a tváří v tvář pokořil Daniela Dolejše svižnou střelou. Na hostech byla vidět frustrace a jistá nechuť, přibývalo tedy i osobních soubojů a potyček. Jenže taktéž stále přibývaly góly. Elitní formace vykouzlila další famózní akci, po ose Gríger – Flek – Tomáš Rachůnek se dostal touš až za bezmocného Dolejše. Poslední hřebíček do vítkovické rakve přidal v čase 54:30 svým druhým gólem v utkání Martin Kohout, který byl na konci kombinace s Petrem Koblasou. Karlovy Vary tak utnuly šňůru tří proher v řadě.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Jsme rádi, že jsme toto těžké utkání dokázali zvládnout. Myslím si, že klíčové ve vývoji tohoto zápasu bylo to, kdo vstřelí prní branku. Po dlouhé době jsme tím týmem byli my, trošičku nás to uklidnilo. Výsledek je pro Vítkovice více než krutý, kdyby nás nepodržel Filip Novotný v mnoha situacích, ať už v první nebo druhé třetině, tak měli Vítkovice mnoho šancí, které naštěstí pro nás nepotrestali. Dnešní tři body bych rozdělil tak, že první bod by si zasloužil Filip Novotný, druhý bod byl asi náž týmový výkon a dobrý vstup do utkání a třetí body byly výborně sehrané ofenzivní situace, které jsme zakončili pěknými góly. Jsme rádi, že jsme mohli domácím fanouškům po dlouhé době zase udělat radost.

Pavel Trnka (HC Vítkovice Ridera): Za mne to bude velice stručné. My jsme do utkání vstoupili celkem solidně, okamžitě jsme byli vyloučení, a pak hned hra ve třech. Ubránili jsme se, ale místo toho aby nás to nějak povzbudilo jsme začali vytvářet jednu individuální chybu za druhou a soupeř to okamžitě trestal. Pak jsme se dostali do fáze, že z toho vznikl takový ostudný výsledek. Pro soupeře asi dobré, pro nás však šílená ostuda.

Fotogalerie

Související články