HC Energie Karlovy Vary

Omlazená Energie ve Vítkovicích neuspěla

Karlovarští energetici ve velmi omlazené sestavě nestačili na Vítkovice. Na ledě ostravského celku debutovalo hned deset hokejistů v čele s nejmladším, teprve šestnáctiletým gólmanem Patrikem Hamrlou (na snímku). Mezi západočeské střelce se zapsal David Tureček, pro nějž to byl první zásah v nejvyšší soutěži, a Otakar Šik.
Tipsport extraliga, 51. kolo, út 3.3.2020
Vítkovice
Karlovy Vary
8:2
3:0, 4:0, 1:2
Branky a nahrávky: 4. T. Kubalík (Dočekal), 9. R. Veselý (Dej), 14. Mallet (O. Roman, Roberts Bukarts), 27. Hruška (L. Kovář, Šišovský), 30. Hruška (Šišovský, Schleiss), 31. O. Roman (Roberts Bukarts), 39. Werbik (Dudas, Dočekal), 47. T. Kubalík (Dudas) – 51. Tureček (Křemen, Kořán), 56. Šik
Rozhodčí: Hradil, Kubičík – Hlavatý, Tošenovjan
vyloučení3.2
využití2:1
střely na branku34:21
diváci5925
Vítkovice: Mi. Svoboda – Štencel, Trška, L. Kovář, Dudas, Výtisk (C), R. Černý, Rosandić – Šišovský, Hruška, Schleiss – Roberts Bukarts, O. Roman, Lakatoš (A) – Dej (A), R. Veselý, Mallet – Dočekal, Werbik, T. Kubalík
Karlovy Vary: Hamrla (30. Bednář) – Šafář (A), Záruba, D. Mikyska, Tureček, A. Rulík, Klejna, Kořán – Rozhon, Vildumetz, Vondráček (C) – M. Zabloudil, Osmík (A), Bačo – Křehlík, Jiskra, Křemen – Adámek, Novotný, Šik

Komentář k utkání

Hned deset premiér v extralize bylo k vidění v OSTRAVAR Aréně ve Vítkovicích. Svůj první start v nejvyšší soutěži zapsali obránci Richard Záruba, František Klejna, Petr Kořán, útočníci Petr Rozhon, Róbert Bačo, Vít Jiskra, David Novotný, Lukáš Adámek a v brankovišti teprve šestnáctiletý Patrik Hamrla.

Hned od prvních vteřin byla znát na domácí straně převaha extraligových zkušeností. Vítkovice, které hnal strach možného sestupu, začaly aktivněji a na začátku 4. minuty taktéž otevřely skóre utkání. Ex-karlovarský Tomáš Kubalík přebral přihrávku od Dočekala a střelou mezi betony pokořil Patrika Hamrlu. Na druhý zásah čekali domácí až do času 08:35. Dej našel nikým nehlídaného Radka Veselého, který trefil přesně růžek hostující klece. Ve 13. minutě se blýskl parádním zákrokem šestnáctiletý mládežnický reprezentant ve službách Energie. Na své konto si Hamrla připsal nelehký zákrok proti Dominiku Lakatošovi a zlikvidovat se mu podařilo i následující dorážku Robertse Bukartse. Na co už nestačil byla teč Alexandra Malleta. O první karlovarský zásah se mohl postarat na přelomu 17. minuty Petr Rozhon, jenž vystartoval na levém křídle a nebýt faulu, mohl se pokusit o lepší zakončení. Mladý útočník tak alespoň vybojoval přesilovou hru pro Energii, ve které se v gólové situaci objevil František Klejna, jenže ani on síť nerozvlnil. Skóre se již v úvodním dějství nezměnilo.

Začátek druhé třetiny, stejně jako většina zápasu se nesla ve velmi energickém stylu. Obě mužstva hrála velmi bruslivý hokej, Karlovarští se svému soupeři sice výsledkově nevyrovnali, ovšem herně v některých pasážích hry se jim to podařilo. Byla to však Ridera, kdo se staral o střílení branek. Patrik Hamrla si připsal několik dalších zákroků proti zkušenému extraligovému soupeři, nicméně ve skórováním domácím zcela nezabránil. V čase 26:55 se po Kovářově pasu trefil na vzdálenější tyč Jan Hruška, jenž pak o necelé tři minuty později přidal i pátý zásah. Za tohoto stavu přenechal mladíček Hamrla místo v brankovišti Janu Bednářovi, jenže i na něj čekala velmi studená sprcha. Roberts Bukarts nejprve nedotáhl svůj blafák do úspěšného konce, jenže hned poté se k puku dostal Ondřej Roman, který se svou střelou pod víko uspěl. V pozoru musel zůstat i na druhé straně Svoboda, jeho pozornost totiž vyzkoušel Lukáš Adámek. Do konce druhé periody to ale byla Ridera, kdo ještě stihl udeřil. V čase 38:09 procpal pod Bednářovými betony puk Nicolas Werbik.

Co se zápisu na střeleckou listinu týče, začaly třetí dvacetiminutovku opět lépe Vítkovice. Dudasovu střelu šikovně tečoval Tomáš Kubalík, který tak přidal svou druhou branku v utkání. K radosti karlovarských příznivců nezůstala na straně Energie svítit "0" celý zápas. V čase 50:53 totiž přišel velký moment Davida Turečka. Vytáhlý zadák si šikovně sjel na skvělou Křemenovu přihrávku a mohl slavit svou premiérovou trefu v Tipsport extralize. Svůj první kanadský bod v české nejvyšší soutěži si navíc připsal i Petr Kořán, kterému byla přidělena druhá asistence. Parádní gesto nelze upřít domácímu publiku, které po vstřelené brance mladým energetikům tleskalo. Potlesk si získal i v 56. minutě Otakar Šik, který ujel domácí obraně a tváří v tvář překonal Svobodu, čímž upravil na konečných 2:8.

Související články