HC Energie Karlovy Vary

Na ledě jsme nechali všechno, ale budeme muset přidat, říká Jiskra po extraligové premiéře

O tom zápase se hodně napsalo, neměl by ale zapadnout fakt, že ke své premiéře v nejvyšší soutěži dospělých nastoupilo v úterý hned osm mladíků, kteří v letošní sezoně nastupují za karlovarskou juniorku. Průměrný věk sestavy Energie ve Vítkovicích jen těsně překročil 20 let. Jedním z debutantů ve výběru Martina Pešouta byl i kapitán karlovarské juniorky Vít Jiskra.

V sobotu jediným gólem rozhodl jako správný kapitán utkání karlovarské juniorky proti Spartě, čímž svůj tým poslal s předstihem do play-off. O tři dny později už si společně s dalšími spoluhráči vystřihl extraligovou premiéru, když v omlazené sestavě nastoupil do utkání ve Vítkovicích.

„Myslím, že jsme si to všichni užili. Byl to super pocit zahrát si extraligu. Na to, že to byla pro většinu z nás premiéra, tak si myslím, že jsme to odehráli slušně. Sice výsledek nic moc (2:8), ale alespoň třetí třetinu jsme vyhráli. Na ledě jsme nechali všechno,“ hodnotí úterní porážku osmnáctiletý forvard.

Kapitán karlovarské juniorky nastoupil v úterý v jedné formaci společně s Tomášem Křehlíkem a Adamem Křemenem, tedy se spoluhráči, s nimiž se velice dobře zná už z působení v juniorce. A na ledě to bylo vidět! Útok s Jiskrou na centru se totiž postaral o první gól Energie v zápase.

„Skvělý pocit, že jsme si mohli zahrát spolu s klukama, se kterými nastupujeme za juniorku. Hrajeme takhle pohromadě už dva roky, dobře se známe a i proto nám to v útoku fungovalo, což bylo dnes i docela vidět,“ hodnotil povedenou souhru se svými kumpány Jiskra.

Energetici ale do zápasu nevstoupili úplně dobře. Na ledě dřeli, bojovali, možná až přílišný respekt ze soupeře, který má v kádru mnoho zkušených hráčů, jim ale v úvodní polovině zápasu svazoval nohy.

„Na začátku jsme se rozkoukávali, nevěděli jsme, co od toho čekat. Myslím, že ve třetí třetině jsme se konečně rozehráli, přestali jsme se bát a vytvořili jsme si i nějaké šance. Jsme rádi, že se nám podařilo dát i gól,“ říká Jiskra k situaci, kdy byl na ledě při premiérové extraligové trefě Davida Turečka, kterému tleskala celá ostravská hala. „Byl to super pocit, když dala naše lajna gól v extralize a tleskala celá hala,“ chválil vítkovické publikum.

Po zápase trenéři mladé hráče pochválili za bojovnost, zároveň jim ale sdělili, že pokud chtějí hrát extraligu stabilně, budou muset přidat, a to v každodenním tréninku. V rozhovoru to přiznal i Jiskra. „Hokej je v extralize silovější než ten v juniorce. Musíte všechno dělat ve větší rychlosti, dovednosti, bruslení, na ledě se musíte rychleji rozhodovat a v tom je asi největší rozdíl,“ říká karlovarský odchovanec.

Trenérský triumvirát pro úterní utkání ve Vítkovicích doplnil i muž, kterého Jiskra velice zná. Byl jím hlavní trenér karlovarské juniorky Václav Eismann. Bylo to de facto jeho mužstvo, ve včerejším utkání nastoupila více než polovina hráčů, která mu prošla rukama. I proto se trenér reprezentační sedmnáctky do koučování aktivně zapojoval. „Měl na starosti koučování útočníků, které zná od nás z juniorky, takže to bylo většinou pod jeho velením,“ dodává závěrem mladý útočník.

Související články