HC Energie Karlovy Vary

Energetici v úvodu přípravy sehráli úporný boj s Jekatěrinburgem

V prvním přípravném zápase sehrála Energie urputný souboj. O vítězi však rozhodla první perioda, ve které byl střelecky šťastnější přední celek KHL. Karlovarští se ve zbytku zápasu pokoušeli otočit vývoj na svou stranu, ale marně. Domácí padli výsledkem 2:4, jejich branky vstřelili Šafář a Rohan.
Příprava na sezonu, přát., čt 1.8.2019
Karlovy Vary
Jekatěrinburg
2:4
1:3, 0:0, 1:1
Branky a nahrávky: 15. Šafář, 47. Rohan (Kubka) – 6. Holland (Sexton), 9. Dawes (Macek, Bodrov), 15. Obidin (Garajev), 43. Mozer (Kučerjavenko, Litovčenko).
Rozhodčí: Svoboda, Šindel – Malý, Brejcha
vyloučení3:3
využití0:1
oslabení0:0
diváci2884
Karlovy Vary: Novotný (40. Kuchař) – Plutnar, Šenkeřík, Eminger, Kubka, Rulík, Rohan, Šafář, Stříteský – Rachůnek, Gríger, Flek - Beránek, Knotek, Koblasa - Kohout, Skuhravý, Vondráček - Gorčík, Kverka, Hlava
Jekatěrinburg: Fomin (Gross) – Berezin, Batyršin, Mamkin, Bodrov, Ščemerov, Višněvskij, Trjamkin – Dawes, Sexton, Golyšev, Platt, Macek, Holland, Popov, Kučerjavenko, Litovčenko, Obidin, Garajev, Mozer

Komentář k utkání

Úvodní třetina nebyla nijak opatrná. Ihned se hrálo o všechno. V několika prvních minutách se Karlovarští pokoušeli o vstřelení prvního gólu, ale brankář Fomin všechny pokusy likvidoval. Ve čtvrté minutě byl Ondřej Beránek přistižen při sekání svého soka a inkasoval od sudích dvě minuty odpočinku na trestné lavici. Vteřinu před vypršením trestu se u kotouče zjevil Sexton, který nabil na Petera Hollanda a zkušený forvard dělovkou prostřelil i Filipa Novotného. K velké šanci se dostal Martin Kohout, jeho ránu pohotově zastavil Fomin. A jak už se v hokeji říká „Nedáš, dostaneš.“ Po šanci Kohouta ujel Jekatěrinburg do protiútoku, Macek si našel volného Nigela Dawese, který karlovarského brankáře propálil zprava. Ve dvanácté minutě si energetici opět vyzkoušeli hru ve čtyřech, když na trestnou lavici zamířil nováček A-týmu Nicolas Hlava. V přesilové hře hosté zatopili karlovarským pod kotlem. První nahození Novotný vyrazil neznámo kam. Jako první se zorientovali ruští hokejisté, kteří se pokoušeli volný puk zasunout za záda domácího gólmana. Od pravého kruhu ve 14. minutě Fomina propálil Ondřej Šafář. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Radost Karlovarských trvala teprve 30 vteřin, když v tu z otočky střelecky prosadil Andrej Obidin. Zbytek první části se oba celky pokoušely udržet v útočném pásmu a vytvořit si dostatečný tlak na soupeře. To se nepovedlo nikomu. Do kabin si Energie vzala dvougólové manko.

Druhá perioda začala peprněji. Dvě minuty po vhazování se do obrovské šance dostal opět Jekatěrinburg. Litovčenko poslal rychlou střelu zprava. Kotouč karlovarskému brankáři propadl a doploužil se až k brankové čáře. Tam se situace ujala domácí obrana a neposedný puk poslala do bezpečné vzdálenosti. Ve 28. minutě na trestnou lavici usadil Denis Bodrov. Minutu poté si k němu přisedl spoluhráč Vitalij Popov. Karlovarští se pokoušeli několika střelami prostřelit Fomina, ten za svá záda žádnou střelu nepustil. Ve 35. minutě o svůj druhý gól v zápase pokoušel Holland, k jeho smůle trefil jen tyč domácí svatyně. Do konce druhé periody zbývaly dvě minuty, když na trestnou lavici usedl Petr Šenkeřík, jehož trest trval ještě osm vteřin na začátku třetího dějství.

Mezi tři tyče se na poslední dvacetiminutovku postavil domácí Ondřej Kuchař. Několik vteřin po posledním úvodním vhazování se střelecky pokoušel prosadit Rachůnek, jehož zastavil připravený brankář Jekatěrinburgu. Nebyly odehrány ještě ani tři minuty a Jevgenij Mozer poslal přesnou dorážku hosty do tříbrankového vedení. Odpovědět se pokoušel opět Tomáš Rachůnek, jehož střelu schoval Fomin do lapačky. Další střelu měli na hokejce opět Karlovarští, Šenkeřík se snažil prostřelit brankáře hostů od modré, ten ale stačil sklapnout betony. Energetici nabrali nový dech a ještě několikrát se snažili překonat hostujícího gólmana. Tlak se energetikům nakonec vyplatil. Kubkovo nahození na Fomina se zmocnil Martin Rohan, který snížil manko Karlových Varů. V druhé polovině třetí části se perfektním zákrokem předvedl Ondřej Kuchař, když se dvakrát pokoušel prosadil Sexton. Hrálo se o každý kousek na ledě. Týmy se střídaly o kotouč, všechny šance ale končily neúspěchem. Energie se ještě ke konci zápasu snažila upravit skóre, to se jí však už nepodařilo.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Jsme rádi, že jsme se mohli utkat s tak kvalitním soupeřem. Myslím si, že jak pro nás, tak pro diváky, to byla výborná zkušenost a dobrá podívaná. Pro nás je určitě pozitivní, jak se naši hráči dokázali pohybem vyrovnat soupeři v celém utkání. Hosté měli větší kvalitu v zakončení a ofenzivní části. Jinak jsme si dokázali vytvořit hodně šancí, ve kterých jsme bohužel, nebyli produktivní. Tam byl největší rozdíl. Je pozitivní, že i po tak krátké době, kterou jsme na ledě zatím strávili, jsme se dokázali soupeři vyrovnat. Je výborné, že naši kluci viděli hráče takového kalibru. Také se ukázalo, na čem potřebujeme ještě pracovat a co musíme do dalších zápasů zlepšit. Potřebujeme zrychlit a zkvalitnit koncovku. Ačkoli to bylo první utkání, tak zápas měl velmi dobré parametry. Mrzí nás, že se nám nepodařilo proměnit více šancí a výsledek není o něco přívětivější, ale v této fázi není skóre tak důležité. Hlavní je to nasazení, a to, že se naši hráči rvali až do poslední minutu o výsledek.

Andrej Martěmjanov (Avtomobilist Jekatěrinburg): Karlovy Vary byly dobrý soupeř, byl to dobrý zápas s dobrým pohybem. V hale byla parádní atmosféra, jsou zde skvělí fanoušci. Náš tým to neměl jednoduché, za poslední dva týdny jsme absolvovali velkou zátěž. Přesto jsme předvedli důstojný výkon a splnili jsme to, co jsme si pro tuto fázi přípravy naplánovali.

Fotogalerie

Související články