HC Energie Karlovy Vary

Velká bitva s nešťastným koncem. Západočeské derby pro Plzeň

Hokejisté karlovarské Energie i přes očividnou snahu nezlomili nepříznivou sérii porážek. Na ledě Plzně dokázali jednou smazat dvoubrankové manko, podruhé se to svěřencům Martina Pešouta ale nepovedlo. Tři body i přes tradičně vypjatý závěr patří indiánům. Třetí karlovarskou trefu zapsal obránce Dominik Graňák, jenž tak oslavil svůj jubilejní 500. start v nejvyšší soutěži.
Tipsport extraliga, 33 (O2), pá 8.1.2021
Plzeň
Karlovy Vary
4:3
0:0, 2:1, 2:2
Branky a nahrávky: 31. M. Lang (Kodýtek), 31. M. Lang, 50. Straka (Suchý), 56. Pour (L. Kaňák, Přikryl) – 38. Skuhravý (Vondráček, M. Rohan), 43. Koblasa (Kohout), 58. Graňák (Vondráček, T. Mikúš).
Rozhodčí: Pražák, Úlehla – Ondráček, Špůr
vyloučení6:5
využití1:0
oslabení0:1
střely na branku22:41
zblokované střely10:13
hity17:6
vhazování29:34
Plzeň: Pavlát – Budík, Čerešňák (A), V. Lang, Jiříček, Vráblík, Stříteský, L. Kaňák – M. Lang, Kodýtek, Gulaš (C) – Straka (A), Suchý, Eberle – Rob, Přikryl, Pour – Slanina, Malát
Karlovy Vary: Novotný – M. Rohan (A), Šenkeřík, Graňák, Weinhold, Pulpán (A), Zábranský, D. Mikyska – Hladonik, D. Kaše, Flek – Lauko, T. Mikúš, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Skuhravý (C), Vondráček

Komentář k utkání

V pořadí již 113. derby mezi Karlovými Vary a Plzní se od začátku hrálo ve vysokém tempu. Velké problémy domácí obraně dělala tradičně elitní karlovarská formace. Šance si vytvořili všichni tři útočníci, tu asi největší však měl rychlonohý Jakub Flek, jenž se po secvičeném signálu po vyhraném vhazováním vynořil za plzeňskou obranou a čelil tváří v tvář Dominiku Pavlátovi, jenž ovšem hranou lapačky vytěsnil dobře mířenou střelu. Na druhé straně se svým bývalým spoluhráčům připomněl obránce Matěj Stříteský, proti jehož pokusu naopak skvěle zareagoval Filip Novotný. Mnoho kvalitních šancí, žádný gól – taková byla úvodní dvacetiminutovka.

Karlovarský čaroděj se Filipu Novotnému nepřezdívá jen tak, což ukázal také proti dvěma tutovkám indiánů. Nadvakrát se k puku dostal Jakub Pour, domácí útočník tak vyřešil situaci 2 na 1, narazil ale pouze na připraveného Novotného. Ve 28. minutě unikl Milan Gulaš a také proti jeho nápadité kličce se hostující maskovaný hrdina blýskl. Indiánům se nakonec přeci jen podařilo otevřít skóre. Po polovině zápasu přišla hororová minuta pro Energii, ve které svěřenci Martina Pešouta inkasovali hned dvakrát, navíc z jedné hole. Ve 31. minutě totiž zazářil navrátilec z juniorského šampionátu, mladičký Martin Lang. Nejprve se zmocnil kotouče v prostoru kolem levého kruhu, odkud o tyč poslal kus černé gumy za bezmocného Novotného. O pětadvacet vteřin později se pak k touši dostal v pozici zády k brance, což jej nijak nerozhodilo, ba naopak. Lang si vybruslil do střelecké pozice a jedovatou ránou zápěstím rozvlnil síť podruhé.

Energetiky divoká pasáž nerozhodila a před sirénou oznamující konec druhé třetiny se ještě radovali z kontaktní branky. Když to nejde v přesilových hrách, půjde to v oslabení. Tomáš Vondráček znovu ukázal, proč si jej v lázeňském městě tak cení. V početní nevýhodě zabral, vybruslil z vlastního pásma a v dobré příležitosti našel kapitána Václava Skuhravého, jenž si nehlídaný na pravém křídle zpracoval puk a klinicky přesnou střelou do horní části branky zlomil Pavlátovu sérii neprůstřelnosti.

Do třetí periody vstoupili Karlovarští s jednobrankovou ztrátou, tento scénář však trval pouhých 127 vteřin. Petr Koblasa nejprve vypálil z levé strany, kotouč následně poskakoval kolem brankoviště. Toho využil právě Koblasa, který pohotově objel branku a bekhendem zasunul puk za Pavláta. Plzeňská hala se ve 44. minutě musela podrobit kratší přestávce, protože Flekova střela vysklila zadní mantinel. Menší pauza vítr z karlovarských plachet nevzala, Energie stále hrozila a usilovala o dokonání obratu. Ve velkých šancích se objevili Kaše či Zábranský, na domácí tyč pak zahrál Jakub Lauko, ovšem ani jeden ze zmíněných pokusů změnu skóre nepřinesl. V platnost přišlo znovu nepsané pravidlo nedáš – dostaneš. Domácím stačila jedna šance, kterou opět odskočili do vedení. Straka našel Suchého, ten ještě na Novotného nevyzrál, nicméně šťastný odraz se dostal až k Janu Eberlemu, který napůl odkrytou klecí nepohrdl. Další rána pro Energii přišla v čase 55:20. Indiáni měli k dispozici početní výhodu, kterou bombou od modré využil Jakub Pour. Nepříznivý stav, málo času, přesto se hostující celek ještě nevzdal. Kontaktní trefu zařídil po pasu z hole Tomáše Vondráčka Dominik Graňák, jenž ve svém pětistém extraligovém utkání skóroval. Minutu a pět vteřin před koncem byl vyloučen mladičký obránce David Jiříček a energetici si vyzkoušeli početní výhodu šesti proti čtyřem. Risk však srovnávací trefu nepřinesl, a tak všechny tři body zůstaly v Plzni.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Hodnotí se mi to dobře, protože jsme vyhráli za tři body. Samozřejmě tam máme velké rezervy, hlavně hry s pukem a trochu přehrávání v útočném pásmu. Málo se tlačíme do střelby, všichni soupeři nás přestřílejí. Musíme zjednodušit i přechod přes střední pásmo, abychom neztráceli puky na modré čáře. Jsem ale rád, že tým i za stavu 2:2, kdy byly Vary na koni a v tu chvíli lepší, tak že jsme dokázali dát na 3:2 a 4:2 a v závěru si to pohlídat.“

Tomáš Mariška (HC Energie): „Chtěli jsme hrát aktivně, což se nám po většinu utkání dařilo. Bohužel jsme si ale nechali domácí dvakrát odskočit po našich drobných chybách a hlavně nedůrazu na hokejkách v soubojích a předbrankovém prostoru. To si myslím, že bylo hlavním kamenem úrazu. Nechali jsme si dát tři góly ze slotu, nedokázali jsme se tam více prosazovat proti domácí houževnaté obraně. Jinak si myslím, že na našich hráčích bylo vidět, že chtějí zlomit nepříznivou sérii a porvat se o body, že pro to udělají všechno. V tomhle směru bychom spokojení být mohli, ale potřebujeme naše výkony vyjádřit bodově, což se nám ani tentokráte nepodařilo.“

Fotogalerie

Související články